-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 08 /20:14

Ant Petro Porošenkos milinės – žodis „ukrop“, kuriuo rusai pravardžiuoja ukrainiečius

Ukrainos vadovas pirmadienį po pietų atvyko į nuolatos Rusijos armijos atakuojamą Mariupolio miestą Donecko srityje, skelbia naujienų svetainė gazeta.ru. Kalbėdamas Mariupolyje, Petro Porošenka pažadėjo, kad šis miestas bus ginamas nuo Rusijos armijos puolimo. Jis pažymėjo, kad per ugnies nutraukimo laikotarpį Kijevui pavyko išlaisvinti jau 1200 į nelaisvę paimtų asmenų. Viešėdamas Mariupolyje, P.Porošenka vilkėjo milinę su išsiūtu užrašu „UKROP“, kuriuo Rusijos kariai ir samdiniai paniekinamai pravardžiuoja ukrainiečius.
Petro Porošenka Rusijos armijos puolamame Mariupolyje
Petro Porošenka Rusijos armijos puolamame Mariupolyje

20.14 val. Iš nelaisvės paleisti pirmieji 20 Ukrainos karių

Vadovaujantis Minske pasiekto susitarimo tarp Rusijos ir Ukrainos protokolu, iš nelaisvės paleisti pirmieji 20 Ukrainos karių. Apie tai, remdamasi P.Porošenkos pareiškimu, skelbia naujienų agentūra „Unian“.

18:09 val. P.Porošenka Mariupolyje vilki milinę su užrašu „UKROP“ 

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, viešėdamas Mariupolyje, vilkėjo milinę su išsiūtu užrašu „UKROP“ ir paaiškino socialiniame tinkle „Twitter“, ką tai reiškia.

„UKROP – tai ukrainiečių pasipriešinimas (ukrainiečių kalba – ukrainskij opir)“, – parašė P.Porošenka.

Rusijos armija ir jiems talkinantys smogikai „ukropais“ paniekinamai vadina Ukrainos karius.

17:06 val. Išlaisvinti 1200 į nelaisvę paimtų asmenų

Viešėdamas Mariupolyje, P.Porošenka pareiškė, kad Ukrainai jau pavyko išlaisvinti apie 1200 į nelaisvę paimtų asmenų, rašo naujienų agentūra „Unian“.

„Per ugnies nutraukimo laikotarpį, mums pavyko išlaisvinti apie 1200 į nelaisvę paimtų asmenų“, – teigė P.Porošenka.

Taip pat jis pridūrė, kad dar 863 nelaisvėje laikomi asmenys turėtų būti išlaisvinti iki savaitės pabaigos.

16:30 val. Prieš P.Porošenkos vizitą į Mariupolį, Rusijos kariai pradėjo apšaudyti ATO patikros punktus

P.Porošenkai paskelbus apie vizitą į Donecko sritį, Rusijos armija pradėjo antiteroristinės operacijos pajėgų apšaudymus, skelbia naujienų agentūra „Unian“.

Apie tai savo „Twitter“ paskyroje paskelbė Ukrainos vadovo atstovas spaudai Sviatoslavas Cegolko.

„Porošenko Mariupolyje: po pranešimo apie atvykimą, 13:30 val. prasidėjo patikros punktų apšaudymas. Galvojo, kad išgąsdins. Niekas jų nebijo“, – rašė S.Cegolko.

P.Porošenka Mariupolyje gieda Ukrainos himną
P.Porošenka Mariupolyje gieda Ukrainos himną

15:53 val.P.Porošenka atvyko į Mariupolį

P.Porošenka atvyko į Mariupolį, socialinėje paskyroje „Twitter“ pranešė Ukrainos vadovo atstovas spaudai Svjatoslavas Cegolko

„Prezidentas atvyko į Mariupolį“, – teigiama pranešime.

„Jau Mariupolyje. Šios mūsų žemės mes niekam neatiduosime. Šlovė Ukrainai“, – teigiama Ukrainos prezidento interneto svetainėje ir socialiniuose tinkluose. 

Donecko srities gubernatoriaus patarėjas Konstantinas Batozskis pirmadienį pareiškė, kad Rusijos kariai toliau bando pulti Mariupolį.

„Šiandien Mariupolyje viskas ramu. Bet naktį buvo vykdomas puolimas trimis kryptimis. Su tankais, šarvuočiais, pėstininkais“, – pažymėjo K.Batozskis. 

Apie planuojamą vizitą į Maroiupolį P.Porošenka paskelbė pirmadienio rytą. 

unian.net nuotrauka/Situacija rytų Ukrainoje rugsėjo 8 d.
unian.net nuotrauka/Situacija rytų Ukrainoje rugsėjo 8 d.

15:27 val. Donbase jau žuvo apie 2000 Rusijos karių

Rusijai kol kas sekasi slėpti tikrąjį Rytų Ukrainoje žuvusių savo karių kiekį dėl to, sužeisti kariai yra vežami į uždarus karinius garnizonus ir ligonines, esančias Rusijoje. Apie tai pirmadienį paskelbė Ukrainos Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos vadovo pavaduotojas Vladimiras Polevojus, rašo naujienų svetainė news.liga.net.

Ukrainos valdžios apskaičiavimais, iš viso Donbase jau žuvo apie 2000 Rusijos karių, o dar 8000 buvo sužeisti.

Kaip skelbia V.Polevojus, sužeistųjų skaičius gali būti preliminarus ir siekti apie 8 tūkstančius žmonių. Tikėtina, kad iš viso į Donbasą jau yra nusiųsti apie 10 tūkstančių Rusijos karių.

„Mūsų duomenimis, sužeistuosius veža į Karo medicinos akademiją Sankt Peterburge, Karo klinikinę ligoninę Rostove prie Dono, karinį garnizoną, eantį Volgograde, taip pat į karinės apygardos ligoninę Jeiske“, – tvirtina V.Polevojus. 

V.Polevojus priminė, kad Ukrainos valdžios apskaičiavimais, iš viso Donbase jau žuvo apie 2000 Rusijos karių, o dar 8000 buvo sužeisti.

15:12 val. Rusijos kariai ruošiasi Debalcevo šturmui?

Ukrainos karo žurnalistas Romanas Bočkala praneša, kad teritorinės apsaugos batalionams „Nr. 11”, „Nr. 25” ir „Kijev 2”, kurie šiuo metu yra Debalceve, reikalinga skubi pagalba. Juos apšaudo Rusijos kariai, kurie, tikėtina, ruošiasi šturmui, skelbia naujienų agentūra „Unian“.

Apie tai R.Bočkala paskelbė savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

„Teritorinės apsaugos batalionams „Nr. 11”, “Nr. 25” ir “Kijev 2” reikalinga skubi pagalba. Jie Debalceve. Vyksta nuolatinis apsišaudymas su priešininkais. Juos skiria tik 300 metrų. Rusų okupantai laužo susitarimą ir ruošiasi Debalcevo šturmui. Duotas įsakymas kariams – „laikytis“, – rašo R.Bočkala.

Žurnalisto teigimu, Ukrainos kariai tvirtina, kad jie priešinasi Rusijos pėstininkų batalionui ir motorizuotai brigadai su tankais. Bataliono „Kijevskaja Rus“ karys Vasilijus Ščerbiakovas žurnalistui paaiškino, kad šio bataliono kariai gali papulti į apsuptį.

Jo teigimu, batalionui būtinas pastiprinimas. Tikėtina, kad Rusijos kariai gali pradėti šturmą naktį iš pirmadienio į antradienį.

„Debalcevas jiems yra labai reikalingas. Būtent dėl to, kad kuomet buvo užimtas, Ukrainos kariams iš jo pavyko atakuoti Donecko ir Luhansko „liaudies respublikas“, – pažymėjo R.Bočkala.  

12:16 val. Dėl karo persikėlėlių skaičius pasiekė ketvirtį milijono

Nuo Rusijos okupacijos pradžios, iš Krymo jau pabėgo daugiau negu 17 tūkstančių žmonių, skelbia naujienų agentūra „Unian“.

Remiantis Ukrainos valdžios institucijų duomenimis, nuo Rusijos karinės agresijos pradžios iš Krymo ir Donbaso į kitus Ukrainos regionus laikinai gyventi buvo priversti persikelti 251 345 žmonės. 

Juodojoje jūroje prasidėjo karinės pratybos

Tikėtina, kad Ukrainos vadovas savo vizito metu aplankys ir prorusiškų teroristų nuolat apšaudomą Mariupolio miestą.

Juodojoje jūroje iki rugpjūčio 10 d. vyks JAV ir Ukrainos karinių jūrų pajėgų pratybos „Sea Breeze 2014".

Jos yra organizuojamos, vykdant dvišalio Kijevo ir Vašingtono bendradarbiavimo programą „Partnerystė vardan taikos“. Be Ukrainos ir JAV, šiose pratybose dalyvaus ir Ispanijos, Kanados, Rumunijos ir Turkijos pajėgos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius