Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 26 /17:09

Arsenijus Jaceniukas: Rusijos lėktuvai, kirsdami Ukrainos sieną, provokuoja karą

Pentagonas teigia, kad, augant įtampai Ukrainos rytuose, Rusijos kariniai lėktuvai buvo kelis kartu įvesti į Ukrainos oro erdvę, skelba BBC. Tuo metu Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas sako, kad Rusijos lėktuvai, kirsdami Ukrainos sieną, provokuoja karą.
Rusijos karinis sraigtasparnis
Rusijos karinis sraigtasparnis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Papildyta 17.09 val. Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas šeštadienį pareiškė, kad Rusijos karo lėktuvas, kirsdamas valstybinę sieną septynis kartus, „provokuoja Ukrainą pradėti karą“.

Rusų karo lėktuvas praėjusią naktį kirto ir pažeidė Ukrainos oro erdvę septynis kartus. Vienintelė priežastis – provokuoti Ukrainą pradėti karą, – sakė jis.

„Rusų karo lėktuvas praėjusią naktį kirto ir pažeidė Ukrainos oro erdvę septynis kartus. Vienintelė priežastis – provokuoti Ukrainą pradėti karą“, – sakė jis žurnalistams po susitikimo su popiežiumi Pranciškumi ir Italijos ministru pirmininku Matteo Renzi.

Ukrainos premjeras nurodė, kad prorusiški sukilėliai sulaikė 13 tarptautinių ESBO stebėtojų ir vadina nuos „NATO šnipais“ – tai yra „dar vienas įrodymas, jog tie vadinamieji taikūs protestuotojai su rusiškomis idėjomis yra teroristai“.

A.Jaceniukas kuris sutrumpino savo vizitą Romoje ir nedalyvaus sekmadienį įvyksiančioje Jono Pauliaus II ir Jono XXIII kanonizavimo ceremonijoje, pareiškė, kad „Rusijos agresija siekiama pažeisti stabilumą pasaulyje“.

„Mes raginame Rusiją išvesti savo saugumo pajėgas. Mes raginame Rusiją, palikite mus ramybėje“, – sakė jis, kai baiminamasi, jog Rusija gali įsiveržti į Ukrainą.

Kad Rusijos lėktuvai penktadienį pažeidė Ukrainos oro erdvę nurodė Pentagonas, tačiau Ukrainos gynybos ministras Michailas Kovalis šeštadienį sakė, kad per Rusijos karines pratybas nei sausumos siena, nei oro erdvė nebuvo pažeista.

„Vidurdienį palei mūsų valstybinę sieną skraidė keturi transporto lėktuvai Il-76, bet sienos linijos nekirto“, – sakė jis žurnalistams Kijeve, pažymėdamas, kad jie priartėdavo prie sienos per 2-3 kilometrus.

M.Kovalis nurodė, kad balandžio 24 ir 25 dienomis buvo stebimas didžiausias rusų kariškių aktyvumas. Anot jo, matyt, taip siekta atgrasinti Ukrainos vadovybę nuo antiteroristinių operacijų Ukrainos rytuose.

Pentagonas: Rusijos kariniai lėktuvai pažeidė Ukrainos oro erdvę

Pentagonas teigia, kad, augant įtampai Ukrainos rytuose, Rusijos kariniai lėktuvai buvo kelis kartu įvesti į Ukrainos oro erdvę.

Pentagono atstovas paragino Rusiją „deeskaluoti situaciją“.

Toks pareiškimas nuskamba, kai G7 šalių grupė susitarė šeštadienį nustatyti „šviežias“ sankcijas Rusijai dėl Ukrainos.

Šeštadienio rytą pasirodė pranešimų apie tai, kad Rusija, reaguodama į naujas sankcijas savo atžilgiu, nutraukė diplomatinius santykius su JAV.

G-7 įves naujas sankcijas Rusijai

Turtingos Didžiojo septyneto (G-7) šalys šeštadienį susitarė įvesti naujas sankcijas Rusijai dėl krizės Ukrainoje, kuri apkaltino Maskvą siekiu išprovokuoti „trečiąjį pasaulinį karą“.

Bendrame G-7 valstybių pareiškime sakoma, kad jos „greitai imsis veiksmų įvesti papildomas sankcijas Rusijai“, o vienas JAV aukšto rango pareigūnas sakė, kad jos gali būti taikomos jau pirmadienį.

G-7 pareiškime giriamas „santūrumas“, su kuriuo naujoji vyriausybė Kijeve veikė ginkluotų prorusiškų aktyvistų, Rytų Ukrainoje užėmusių administracinius pastatus, atžvilgiu.

Anksčiau Vokietijos kanclerė Angela Merkel, per telekonferenciją pasikalbėjusi su JAV prezidentu Baracku Obama, britų ministru pirmininku Davidu Cameronu, Prancūzijos prezidentu Francois Hollande‘u ir Italijos premjeru Matteo Renzi, sakė, kad Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai netrukus susitiks aptarti šio klausimo.

Į G-7 taip pat įeina Kanada ir Japonija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius