Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos kariuomenė – Kremliaus valdoma armija ir XXI amžiaus partizanai

Baltarusijos kariuomenė, nors dabar ir yra beveik penkis kartus mažesnė nei Sovietų Sąjungos laikais buvusios Baltarusijos karinės apygardos pajėgos, vis dar laikoma viena grėsmingiausių karinių jėgų šiame regione. Ko vertos Baltarusijos karinės pajėgos, aiškinasi Rusijos interneto portalas gazeta.ru.
Paradas Minske
Paradas Minske / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Baltarusijos konstitucija draudžia šalies ginkluotąsias pajėgas panaudoti užsienyje, tačiau prezidentas Aliaksandras Lukašenka garsėja savo itin „lanksčiu“ požiūriu į pagrindinį šalies įstatymą: arba jį traktuoja taip, kaip jam reikia, arba tiesiog pakeičia tai, kas jam netinka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

A.Lukašenka neseniai prabilo, kad galėtų nusiųsti savo taikdarius į rytų Ukrainą, kur vyriausybės pajėgos kaunasi su Rusijos armoja ir vietiniais separatistais.

2005 m. Baltarusijoje buvo sukurtas nedidelis taikdarių padalinys, įeinantis į 120-osios gvardijos atskirosios mechanizuotos brigados sudėtį.

2005 m. Baltarusijoje buvo sukurtas nedidelis taikdarių padalinys, įeinantis į 120-osios gvardijos atskirosios mechanizuotos brigados sudėtį.

Dabar šis dalinys dislokuotas Vitebske 103-osios gvardijos atskirosios mobilios brigados bazėje. Dalinyje yra 40 nuolatinių karių, dar 200 – rotuojamų.

Lietuvai jau seniai kelia nerimą

Gazeta.ru rašo, kad Baltarusijos kariuomenė kelia nerimą Lietuvai, kurios sostinė Vilnius yra netoli sienos su Baltarusija.

Dar 2005 m. tuometis Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus interviu Vokietijos leidiniui „Die Welt“ pareiškė, kad neatmeta galimybės, jog „Aliaksandro Lukašenkos pajėgos gali užpulti Lietuvą“.

„Rusija Lietuvai gali kelti daugiausia ekonominio pobūdžio grėsmes, o siena su kaimyne Baltarusija buvo pripažinta problematiška netgi Briuselyje, – 2005 m. interviu pabrėžė V.Adamkus. – Atsibudęs ryte niekada neatspėsi, kas per naktį įvyko Minske.“

Lietuvos prezidentas nerimavo ne tik dėl neprognozuojamo A.Lukašenkos, bet ir dėl to, kad Baltarusijos kariuomenė yra pakankamai pajėgi, kad užpultų bet kurią kaimynę, išskyrus Rusiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paradas Minske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paradas Minske

Statė ant sovietinių pamatų

Daugelis tarptautinių ekspertų Baltarusijos karines pajėgas laiko geriausiai ginkluotomis ir geriausios kovinės parengties visoje posovietinėje erdvėje.

Dabartinės Baltarusijos ginkluotosios pajėgos oficialiai buvo sukurtos 1992 m. kovo 20 d. Nepriklausomybę paskelbusios Baltarusijos teritorija buvo pačios galingiausios Sovietų Sąjungoje Baltarusijos karinės apygardos bazė.

Baltarusijos karinė apygarda buvo artimasis sovietų karinių pajėgų Europoje užnugaris. Būtent dėl to Baltarusijoje sovietmečiu buvo pastatytos pačios moderniausios lėktuvų, sraigtasparnių ir šarvuotos technikos remonto gamyklos bei du naftos perdirbimo fabrikai, nes daugybę karinės technikos reikėjo nuolat aprūpinti degalais.

Baltarusijoje sovietmečiu buvo pastatytos pačios moderniausios lėktuvų, sraigtasparnių ir šarvuotos technikos remonto gamyklos bei du naftos perdirbimo fabrikai, nes daugybę karinės technikos reikėjo nuolat aprūpinti degalais. Netgi geri Baltarusijos keliai yra karinių strategų planų rezultatas.

Netgi geri Baltarusijos keliai yra karinių strategų planų rezultatas. Iš pradžių jie buvo tiesiami kaip atsarginiai naikintuvų kilimo ir tūpimo takai.

Baltarusių lakūnai ir dabar kiekvienais metais treniruojasi kilti ir leistis automagistralėse, dažniausiai tokios pratybos vyksta automagistralėje Maskva – Brestas.

Kai Sovietų Sąjunga subyrėjo, Baltarusijoje liko karinė grupuotė, kurią sudarė 280 tūkst. žmonių.

Baltarusijos teritorijoje karinių dalinių, karinių aerodromų ir poligonų koncentracija buvo pati didžiausia visoje Europoje, o sandėliuose saugomos ginkluotės, šaudmenų, karinės amunicijos ir technikos atsargos viršijo vaizduotę.

Neskubi Baltarusijos karinių pajėgų reforma prasidėjo 1996 m., kai iš šalies teritorijos buvo išgabentas atominis ginklas.

„Scanpix“ nuotr./Medvedevas drauge su Lukašenka stebės karinių mokymų baigiamąjį etapą
„Scanpix“ nuotr./Medvedevas drauge su Lukašenka stebės karinių mokymų baigiamąjį etapą

Baltarusijos karinių pajėgų vadai sovietinį kariuomenės palikimą pritaikė naujoms realijoms: atsisakė divizijų ir pulkų, o buvusias armijas pertvarkė į operatyvinius ir operatyvinius-taktinius padalinius.

Karinės oro pajėgos ir Priešlėktuvinės gynybos pajėgos buvo sujungtos. Tik oro desantininkų padaliniai, kurių paskirtis – pulti, niekaip neatitiko naujos gynybinės šalies karinės koncepcijos. Kai kurie oro desantininkų daliniai buvo panaikinti, o kai kurie performuoti į mobiliąsias pajėgas.

Visa šalis rengiama partizaniniam karui

Šiuo metu Baltarusijos karines pajėgas sudaro 62 tūkst. žmonių. Pastarąjį dešimtmetį Baltarusija karinėms reikmėms kasmet skiria nuo 900 mln. iki milijardo JAV dolerių (apie 2,7 mlrd. litų) kasmet.

Ekspertai pabrėžia, kad Baltarusijos pajėgų karinė parengtis – aukšto lygio. Išlaikyti gerą formą baltarusiams padeda daugybė nuolatinių pratybų, kurių dalis vykdoma drauge su Rusijos kariuomene.

Baltarusijos kariuomenės pagrindas dabar yra vadinamosios teritorinės gynybos pajėgos, kuriamos nuo 2011 m. Iš esmės tai iš anksto parengti ir partizaninio karo paslapčių apmokyti įvairių šalies regionių civiliai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paradas Minske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paradas Minske

Jei Baltarusija būtų okupuota, iš anksto apmokyti civiliai gali greitai apsiginkluoti ir suformuoti regioninius partizanų būrius. Išlaikyti tokias pajėgas daug pigiau nei reguliarią kariuomenę.

Jei Baltarusija būtų okupuota, šie civiliai gali greitai apsiginkluoti ir suformuoti regioninius partizanų būrius. Išlaikyti tokias pajėgas daug pigiau nei reguliarią kariuomenę.

Ekspertai atkreipia dėmesį į tai, kad Baltarusijos kariuomenės ginkluotė sensta, tačiau nepraranda kovinės galios.

Daugybėje Baltarusijos karinės pramonės komplekso gamyklų remontuojami ir modernizuojami tankai, šarvuočiai, šarvuotos mašinos, sraigtasparniai ir lėktuvai.

Baltarusiai sugeba ne tik remontuoti ir atnaujinti senstančią techniką, bet ir gaminti savą – neseniai sukurtas žvalgybinis diversinis tankas 2T „Stalker“, drauge su ukrainiečiais gaminamas priešlėktuvinės gynybos kompleksas „Stilet“, prieštankiniai kompleksai „Skif“ ir „Šeršen“, sraigtasparnis Mi-8 MSB.

Baltarusiai saugo europinę Rusijos dalį

Tačiau svarbiausia, kad Minsko ginkluotąsias pajėgas šiuolaikine ginkluote stabiliai aprūpina Maskva. Kodėl Maskva ginkluoja Baltarusijos kariuomenę? Po 1996 m. sudarytos Rusijos ir Baltarusijos sąjungos, 2000 metais virtusios Sąjungine valstybe, Baltarusijos kariuomenė faktiškai Vakaruose saugo europinę Rusijos dalį.

Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka sumaniai naudojasi šiuo koziriu. 2007 m. žiemą reikalaudamas iš Kremliaus nuolaidų Rusijos tiekiamoms anglims A.Lukašenka pareiškė, kad jei Minskas atsisakytų sąjungos su Maskva, Rusijos gynybos pajėgumai smarkiai sumažėtų. Jo teigimu, Maskvai reikėtų 21 mlrd. JAV dolerių, kad uždengtų „koridorių, kurį dabar saugo baltarusių kariuomenė, ginanti Rusiją“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paradas Minske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paradas Minske

Be to, su Rusija tampriai susijusi ir Baltarusijos karinė pramonė. Šios šalies gamyklos Rusijos kariuomenei gamina elektroninius ir optinius komponentus, radarus, ryšio ir valdymo sistemas, karinius kompiuterius, treniruoklius, kitą techniką.

Nuo 2000 metų Maskva ir Minskas kuria vieningą dviejų valstybių priešlėktuvinę gynybos sistemą, kurios užduotis – saugoti ne tik Baltarusijos teritoriją, bet ir didelę dalį Rusijos vakarinės sienos.

Praėjusių metų rudenį surengtos pratybos „Zapad-2013“ buvo didžiausios šiame regione nuo sovietinių laikų. Šios pratybos sukėlė didžiulį nerimą Baltijos šalyse bei Lenkijoje, nes pratybose buvo repetuojami puolamieji veiksmai po taktinio atominio ginklo smūgio.

Šios karinės grupuotės pagrindas suformuotas iš Baltarusijos kariuomenės dalinių (Pirmasis strateginis gynybos ešelonas) bei Rusijos pajėgų, kurios dislokuotos Maskvos karinės apygardos Vakarų regione.

Ginkluotę – naikintuvus ir priešlėktuvinės gynybos kompleksus – šiai grupuotei tiekia Rusija.

Be to, nuo praėjusių metų vakarų Baltarusijoje, Baranovičių kariniame aerodrome, nuolat dislokuoti Rusijos naikintuvai.

Rusijos ir Baltarusijos karinės pajėgos reguliariai dalyvauja bendrose pratybose.

Praėjusių metų rudenį surengtos pratybos „Zapad-2013“ buvo didžiausios šiame regione nuo sovietinių laikų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pratybos „Zapad 2013“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pratybos „Zapad 2013“

Šios pratybos sukėlė didžiulį nerimą Baltijos šalyse bei Lenkijoje, nes pratybose buvo repetuojami puolamieji veiksmai po taktinio atominio ginklo smūgio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius