-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 03 05 /2014 03 06

Baltijos šalių oro erdvei saugoti JAV gali atsiųsti dvigubai daugiau naikintuvų

Jungtinės Valstijos planuoja sustiprinti bendradarbiavimą su Lenkija ir Baltijos šalimis, siekdamos pademonstruoti paramą savo sąjungininkėms po Rusijos intervencijos į Ukrainą, trečiadienį pranešė Pentagono vadovas Chuckas Hagelis.
JAV Karinių oro pajėgų naikintuvas F-15C „Eagle“
JAV Karinių oro pajėgų naikintuvas F-15C „Eagle“ / Aviacijos bazės archyvo nuotr.

Papildyta 1.31 val. Dvigubai daugiau naikintuvų

Naujienų agentūros „Associated Press“ šaltiniai Pentagone teigia, kad JAV gali daugiau nei dvigubai padidinti savo naikintuvų skaičių Baltijos šalyse.

Aukštas gynybos departamento pareigūnas teigė, kad Baltijos šalių oro erdvei apsaugoti tikriausiai papildomai bus atsiųsti šeši „F-15“ naikintuvai ir kuro papildymo lėktuvas „KC-135“.

Šiuo metu Šiauliuose yra keturi JAV naikintuvai. 

Laikas visiems stoti už ukrainiečius

„Šį rytą Gynybos departamentas imasi priemonių mūsų sąjungininkams paremti, tai bus ir išplėstinės aviacijos pratybos Lenkijoje, ir JAV vaidmens NATO patruliavimo misijoje virš Baltijos valstybių sustiprinimas“, – sakė Ch.Hagelis įstatymų leidėjams.

Ch.Hagelis taip pat sakė, kad NATO pajėgų Europoje vyriausiasis vadas generolas Philipas Breedlove'as planuoja tartis su Vidurio ir Rytų Europos gynybos vadais.

„Pats laikas vadovauti išmintingai, stabiliai ir tvirtai“, – sakė Ch.Hagelis Senato ginkluotųjų pajėgų komitete

„Pats laikas vadovauti išmintingai, stabiliai ir tvirtai“, – sakė Ch.Hagelis Senato ginkluotųjų pajėgų komitete.

„Laikas mums visiems stoti už ukrainiečius ir palaikyti jų teritorinį vientisumą ir suverenitetą, ir jų teisę turėti vyriausybę, kuri atitiktų savo žmonių siekius“, – kalbėjo jis.

Martinas Dempsey: Baltijos šalys nori iš mūsų savo saugumo užtikrinimo

Tame pačiame posėdyje JAV aukščiausio rango kariškis generolas Martinas Dempsey pareiškė, kad anksčiau trečiadienį jis kalbėjosi su savo kolega Rusijos generolu Valerijumi Gerasimovu ir paragino „susilaikyti“.

„Aš jam paaiškinau, kokiu mastu pasaulyje atmetama teritorinė Rusijos agresija. Aš raginau jį susilaikyti artimiausiomis dienomis, kad liktų erdvės diplomatiniam sprendimui“, – sakė generolas.

M.Dempsey, kuris yra JAV jungtinio štabų komiteto pirmininkas, dar pasakė kalbėjęsis su Baltijos šalių, taip pat Vidurio ir Rytų karo vadais.

„Suprantama, jie yra susirūpinę. Jie nori iš mūsų savo saugumo užtikrinimo“, – pažymėjo M.Dempsey.

„Per tuos pokalbius mes įsipareigojome plėtoti galimybes, kad pateiktume tuos užtikrinimus ir atgrasintume Rusiją nuo tolesnės agresijos“, – pridūrė generolas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai

Kryme – tarsi sovietų invazija

Lenkijos, Čekijos, Vengrijos ir Slovakijos vadovai antradienį sakė esą „sukrėsti“ Rusijos veiksmų Ukrainoje ir palygino šiuos veiksmus su Sovietų invazijomis į jų šalis per šaltąjį karą.

Šią savaitę NATO surengė skubių posėdžių, Lenkijai pareikalavus pasikonsultuoti dėl „4-ojo straipsnio“, kai Ukrainoje vyksta krizė, prorusiškos jėgos de facto kontroliuoja visą Krymo pusiasalį.

Pagal Šiaurės aljanso sutarties 4-ąjį straipsnį bet kuri NATO narė gali reikalauti konsultacijų, jeigu, jų nuomone, gresia pavojus jų teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui.

Jungtinės Valstijos yra dislokavusios maždaug 10 savo karo lakūnų Lenkijoje, kur jie dalyvauja kariuomenės apmokymuose, o NATO jau dešimt metų patruliuoja oro erdvėje virš Estijos, Latvijos ir Lietuvos.

Oro patruliai kas keturi mėnesiai keičiasi; šiuo metu Baltijos šalių erdvę kontroliuoja amerikiečių lakūnai, perėmę šią atsakomybę iš belgų.

Protestuodamos dėl įvykių Ukrainoje, Jungtinės Valstijos šiuo metu yra įšaldžiusios karinį bendradarbiavimą su Rusija – atšauktos planuotos pratybos, mokymai ir mainai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius