-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bazinius karinius mokymus baigė dar 57 kariai

Rugpjūčio 30 d. Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje iškilmingai mokymus baigė ir pažymėjus gavo jubiliejinė, 20-oji bazinių karinių mokymų laida. Dalis baigusiųjų jau pirmadienį grįš į mokyklos suolus ar aukštąsias mokyklas, kiti tęs tarnybą, pasirašę profesinės karo tarnybos sutartis ar papildys parengtąjį rezervą.
20-os bazinių karinių mokymų laidos karių baigiamosios vertinimo pratybos
20-os bazinių karinių mokymų laidos karių baigiamosios vertinimo pratybos / Alfredo Pliadžio nuotr.

Iš 72-jų birželio 10 d. bazinius karinius mokymus (BKM) pradėjusių karių 57 sėkmingai baigė visą dvylikos savaičių kursą. Šioje bazinių karininkų mokymų laidoje buvo per 20 moksleivių.

Geriausiu jubiliejinės mokymų laidos kariu tapo jaunesnysis eilinis Dovydas Jazdauskas. 22 metų Šiaulių valstybinės kolegijos trečiakursis nusprendė studijas derinti su profesine karo tarnyba ir pasirinko tarnybą Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuojame pėstininkų batalione Tauragės rajone.

„Į  šiuo mokymus atėjau norėdamas tapti profesinės karo tarnybos kariu ir savo tikslą pasiekiau. Laikas prabėgo labai greitai ir šiandien galiu pasakyti, kad reikėjo pastangų išmokti karinius dalykus ir  atlikti deramai užduotis“, – sakė jaunesnysis eilinis D.Jazdauskas.
    
Antras laidoje buvo moksleivis iš Vilniaus – j. eil. Edvinas Karpovičius. Kitais metais baigęs mokyklą  jis planuoja tapti profesinės karo tarnybos kariu. Trečiuoju geriausiu 20-os BKM laidos dalyviu  tapo  j. eil. Domantas Simanavičius. Vilnietis profesinę karo tarnybą tęs Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotame pėstininkų batalione Alytuje.

Alfredo Pliadžio nuotr./20-os bazinių karinių mokymų laidos karių baigiamosios vertinimo pratybos
Alfredo Pliadžio nuotr./20-os bazinių karinių mokymų laidos karių baigiamosios vertinimo pratybos

18 karių pasirinko įvairius kariuomenės padalinius ir artimiausiu metu pradės profesinę karo tarnybą.  Keletas baigusiųjų bazinius karinius mokymus planuoja įsilieti į Krašto apsaugos savanorių pajėgų karių savanorių gretas.

Nuo 2011 m. rugsėjo 1 d. įsigaliojus naujai Karo prievolės įstatymo redakcijai  Lietuvos kariuomenėje buvo pradėti organizuoti baziniai kariniai mokymai, kuriuos jau yra baigę daugiau nei 1 tūkst.  karių,  iš kurių beveik pusė tęsia tarnybą, pasirašę profesinės karo tarnybos sutartis.

Į bazinius karinius  mokymus  kviečiami Lietuvos piliečiai –  tiek vaikinai, tiek merginos, kurie savanoriškais pagrindais nori atlikti pradinę privalomą karinę tarnybą arba nori tapti  profesinės karo tarnybos kariais.

BKM populiariausi tarp 19–24 metų jaunuolių. Jie sudaro apie 70 proc. mokymų dalyvių. Nemaža jų dalis yra moksleiviai arba studentai.

BKM domina ir jau turinčius aukštąjį išsilavinimą ir įgytą specialybę. Daugiau kaip 200  į mokymus atėjusių karių jau turėjo aukštojo mokslo diplomą.  Dar antra tiek buvo studijuojančių. Daugiausiai karių, turinčių aukštąjį išsilavinimą, buvo 3-oje BKM laidoje – net 20.

Pirmosios merginos į BKM atėjo 2011 m. spalio 10 d., o didžiausias jų skaičius buvo 11-oje  BKM laidoje – net 10. Per visą BKM laikotarpį norą išmokti karybos pradžiamokslio pareiškė daugiau nei 100 merginų. Kas trečia mergina, baigusi BKM, nusprendė pratęsti tarnybą PKT.

Alfredo Pliadžio nuotr./20-os bazinių karinių mokymų laidos karių baigiamosios vertinimo pratybos
Alfredo Pliadžio nuotr./20-os bazinių karinių mokymų laidos karių baigiamosios vertinimo pratybos

Iš viso PKT sutartis yra pasirašę beveik pusė baigusiųjų mokymus.

Baziniai kariniai mokymai vyksta Rukloje (Jonavos r.), Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke ir trunka 12 savaičių. Mokymų metu kariai mokosi rikiuotės,  krašto apsaugos statutų, medicinos, karo topografijos, inžinerijos, ryšių, šaudybos, susipažįsta su ginklais. Nemažai laiko skiriama fiziniam karių rengimui, taktikai ir praktiniam žinių pritaikymui. Mokymus vainikuoja trijų parų galutinės lauko pratybos.

Mokymuose dalyvauti gali Lietuvos piliečiai – tiek vaikinai, tiek merginos – nuo 18 iki 38 metų, turintys pagrindinį išsilavinimą ir neteisti už tyčinius nusižengimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius