Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bendri civilių ir karių veiksmai – raktas į sėkmę

Miesto valdininkai supažindina, kaip yra pasirengta ekstremalioms situacijoms, vandentiekio technikos direktorius dalijasi mintimis apie vandens tiekimą miestui, policijos įgaliotiniai apžvelgia padėtį apylinkėse, Raudonojo Kryžiaus draugijos atstovės atskleidžia rajono bėdas, seniūnijų darbuotojai pasakoja apie tai, kas ką tuo metu veikia ir kokiomis nuotaikomis gyvena, žurnalistai užduoda gausybę klausimų, pateikia savo pastebėjimų, ir iš to galima susirinkti nemažai naudingos informacijos – tai epizodai iš Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Nekinetinių operacijų pajėgumų pratybų „Pasitikėjimas 2013“.
Pratybos „Pasitikėjimas 2013“
Pratybos „Pasitikėjimas 2013“ / Audriaus Vareikio nuotr.

Ketvirtą kartą rengtos pratybos šiemet vyko Panevėžio mieste ir rajone. Kaskart vis kitoje Lietuvos vietovėje organizuojamose pratybose yra ir naujovių – vis labiau į krašto gynybos pratybas įtraukiami institucijų atstovai ir gyventojai. Tai padeda gerinti civilių ir kariškių bendradarbiavimą.

Pratybos „Pasitikėjimas 2013“ lyg ir egzaminas Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Didžiosios kovos apygardos 8-osios rinktinės 801-osios civilių ir karių bendradarbiavimo (CKB) kuopos kariams – tai buvo vertinamosios padalinio pratybos.

Laimio Bratiko nuotr./Pratybos „Pasitikėjimas 2013“
Laimio Bratiko nuotr./Pratybos „Pasitikėjimas 2013“

Apie pasirengimą pratyboms ir pratybų iššūkius kalbamės su KASP 801-osios civilių ir karių bendradarbiavimo kuopos vadu kpt. Mariumi Geležiūnu.

Kaip kuopa rengėsi šioms pratyboms?

Išskirtinio nieko nebuvo – visos suplanuotos metų pratybos buvo ruošimosi vertinamosioms pratyboms dalis. Nuo metų pradžios kuopos kariai kryptingai treniruoti: nuo individualaus rengimo – apsaugos nuo minų, gebėjimo naudotis radijo ryšio priemonėmis, išgyvenimo įgūdžių, mokėjimo suteikti pirmąją medicinos pagalbą, orientavimosi vietovėje, apsisaugojimo nuo masinio naikinimo ginklų, efektyvaus turimų ginklų naudojimo – iki komandinių veiksmų tobulinimo.

Per pratybas „Pasitikėjimas 2013“ buvo matyti, kad rengtasi tinkamai, – kiekvienas karys jautėsi tvirtai, prisidėjo prie komandos, būrio, kuopos užduočių įvykdymo ir teigiamo galutinio rezultato.

Laimio Bratiko nuotr./Pratybos „Pasitikėjimas 2013“
Laimio Bratiko nuotr./Pratybos „Pasitikėjimas 2013“

Kokias pagrindines užduotis per pratybas teko vykdyti kariams?

Sutrumpinto CKB operacijos ciklo – civilinės aplinkos vertinimo, planavimo bei ruošimosi CKB operacijoms. Tai susitikimai, informacijos rinkimas, vertinimas, analizė, raportų pildymas, pristatymai vadovybei. Tačiau pagrindinis šių pratybų akcentas – susitikimai su civiliais: oficialiais asmenimis, organizacijomis, jėgos tarnybų, dvasininkijos atstovais ir paprastais piliečiais, sutiktais vienoje ar kitoje vietovėje.

Ar tai neapsunkina pratybų?  

Manau, mūsų kariams savanoriams nelabai įdomu tai, kas lengva, jiems reikia iššūkių. CKB susitikimai žavi, padidina adrenalino kiekį ir priverčia labai atsakingai ruoštis, nes yra nenuspėjami.

Keli faktai apie kuopą:
801-oji CKB kuopa įkurta 2005 metais.
16 kuopos karių dalyvavo tarptautinėse misijose Kosove ir Afganistane.
Kuopoje tarnauja 3 mokslų daktarai – 1 humanitarinių ir 2 technikos mokslų.
90 procentų kuopos karių turi aukštąjį išsilavinimą.

Gyventojų, pašnekovų nuotaikų nenuspėsi: tikiesi sužinoti daug informacijos, o tenka išklausyti tik asmenines bėdas arba, atvirkščiai, netyčia sutiktas praeivis pateikia aukso vertės informacijos. Todėl ruošdami kuopą labai daug dėmesio skiriame rengimuisi – tik tinkamai pasirengę, surinkę kiek įmanoma daugiau informacijos, CKB kuopos kariai deramai atstovaus kariuomenei ir jos interesams.

Pagrindinė Nekinetinių operacijų pajėgumų pratybų „Pasitikėjimas“ nauda yra ta, kad kasmet jos vyksta vis kituose Lietuvos regionuose. Šios pratybos – labai gera galimybė pažvelgti į įvairių Lietuvos regionų savivaldybių darbą, susipažinti su gyvenvietėmis, kaimais, jų gyventojų nuotaikomis, palyginti vienus regionus su kitais, papasakoti gyventojams apie šių dienų Lietuvos kariuomenę. Smagu, kai girdi, kad ir dzūkai, ir žemaičiai myli savo šalies karius.

Gal dėl bendradarbiavimo svarbos išskirtumėte kurį nors susitikimą?

Visi susitikimai buvo įdomūs ir naudingi dėl informacijos gausos bei nuoširdaus bendravimo. Žinoma, kariams didelį įspūdį padarė susitikimai su kunigu – jo ramybė ir gebėjimas suburti žmones kilus karui būtų labai svarbūs.

Laimio Bratiko nuotr./Pratybos „Pasitikėjimas 2013“
Laimio Bratiko nuotr./Pratybos „Pasitikėjimas 2013“

Reikšmingi susitikimai ir seniūnijose, nedidelėse gyvenvietėse, džiugino žmonių nuoširdumas, bendra karių nuotrauka su ką tik bažnyčioje pakrikštyta mergaite, diskusijos su atsargos kariais.

Vis dėlto norėčiau išskirti susitikimą su Panevėžio ekstremalių situacijų valdymo komisija, per jį derinti bendri veiksmai galimo karinio konflikto atveju. Tai buvo tiek kariuomenei, tiek Panevėžio valdžiai labai naudingas, produktyvus, informatyvus susitikimas, nes pasiekta susitarimų ir aptarti tolesnio bendradarbiavimo planai.

Susitikimai viena, bet paskui reikia apdoroti informaciją. Kaip sekėsi atlikti šią užduotį?

Ši užduotis tokia pat svarbi, kaip ir informacijos rinkimas. Viena yra surinkti vadinamąją sausą informaciją, kita – ją analizuoti, rasti „siūlo galus“ ir pateikti savo vertinimą bei pasiūlymus.

Laimio Bratiko nuotr./Pratybos „Pasitikėjimas 2013“
Laimio Bratiko nuotr./Pratybos „Pasitikėjimas 2013“

Bet, manau, su šita užduotimi kuopos kariai susitvarkė gerai. Ir manęs asmeniškai tai nenustebino, nes mūsų CKB kuopa iš tikrųjų turi didelius resursus, mūsų kariai savanoriai dėl išsilavinimo ir patirties įvairiausiose civilinėse srityse geba parengti gerus, informatyvius vertinimus.

Kokios karių nuotaikos pasibaigus pratyboms?

Kariams labai patiko pratybų organizavimas ir jų intensyvumas. Tokios pratybos leidžia kuopos kariams savanoriams pajausti, kad Nekinetinių operacijų pajėgumai atlieka labai svarbų vaidmenį karinių operacijų rajonuose.

Tą patį galima pasakyti ir apie pratybas su manevriniais vienetais, batalionais. Pavyzdžiui, šiais metais kuopos kariai dalyvavo jau devyneriose bendrose pratybose su kariuomenės vienetais. Kartu kuopos kariai prisideda prie to, kad rezervo kariai – kariai savanoriai gali pajausti esantys svarbi Lietuvos kariuomenės sudedamoji dalis. Tai juos motyvuoja, skatina gilinti žinias ir pavyzdingai atlikti tarnybą.

Neoficialus kuopos šūkis „Menas kariauti kitaip!“. Ar šiuo šūkiu vadovaujatės ir rengdami karius?

Kuopos karinis rengimas organizuojamas taip, kad galėtume vykdyti vienetui keliamas užduotis. Tačiau galiu pasakyti, kad kariams savanoriams atlikti užduotis itin padeda jų profesinė patirtis, išsilavinimas ir asmeninės savybės. Šis šūkis lyg ir byloja, kad kuopos kariams visos užduotys įvykdomos ir priimant sprendimą yra paliekama erdvės originalumui.

KASP 801-osios kuopos karys j. eil. Igoris Kononovas:

„Asmeniškai man tai buvo pirmos vertinamosios pratybos kartu su kuopa. Patiko pačių pratybų apimtis – ne vienas, keli susitikimai visai kuopai, o daug susitikimų, per kuriuos sąveikauji ne tik su civiliais gyventojais, kitais kariuomenės vienetais, bet svarbiausia – mokaisi dirbti paskirtoje grupėje.

Su pastarąja labai gerai susibendravom. Pamatėm vaizdą iš šalies, galėjom save įvertinti ne tik kaip vienetą, bet ir individualiai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius