-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Cheminio ginklo draudimo organizacija nagrinėja informaciją apie Sirijos cheminį arsenalą

Pasaulinė cheminių ginklų priežiūros organizacija šeštadienį pradėjo nagrinėti Damasko režimo pateiktą informaciją apie Sirijos cheminį arsenalą – tuo metu, kai sukilėliai sudarė paliaubas su džihadistais viename svarbiame pasienio mieste.
Sirijos naujienų agentūra nufotografavo rastas medžiagas, iš kurių galėjo būti gaminamas cheminis ginklas.
Sirijos naujienų agentūra nufotografavo rastas medžiagas, iš kurių galėjo būti gaminamas cheminis ginklas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kinija paragino greitai įgyvendinti svarbų JAV ir Rusijos susitarimą sunaikinti Sirijos cheminių ginklų atsargas, o Hagoje įsikūrusi Cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW), įpareigota atlikti šį procesą, nurodė gavusi prezidento Basharo al Assado režimo pirminę ataskaitą apie jo arsenalą.

Tuo tarpu Niujorke Jungtinių Tautų (JT) ambasadoriai ruošiasi atnaujinti derybas dėl Saugumo Tarybos rezoliucijos projekto, kuriame būtų išdėstytas planas, kaip turi būti neutralizuoti pražūtingi Sirijos ginklai.

Pačioje Sirijoje sukilėliai susitarė sudaryti paliaubas su džihadistais viename pasienio mieste; kaip sakė vienas aukštas režimo pareigūnas, Damaskas nori paliaubų jau pustrečių metų vykstančiame pilietiniame kare, kuris nusinešė daugiau nei 110 tūkst. žmonių gyvybių, ir daugiau nei 2 mln. gyventojų privertė palikti savo namus.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi sakė, kad Pekinas „palaikys greitą startą Sirijos cheminių ginklų sunaikinimo procese“.

Jis taip pat paragino „kiek įmanoma greičiau“ surengti planuojamą taikos konferenciją Ženevoje.

„Esame įsitikinę, kad politinis sprendimas yra vienintelis teisingas kelias neutralizuoti Sirijos krizę“, – pridūrė Wang Yi.

JAV ir Rusijos susitarimas likviduoti cheminių ginklų atsargas Sirijoje padėjo išvengti Amerikos vadovaujamų karinių veiksmų po praeitą mėnesį įvykdytos cheminės atakos, kuri nusinešė šimtus žmonių gyvybių ir dėl kurios Vašingtonas kaltina režimą.

Pagal tą planą B.al Assado vyriausybė turėjo iki šeštadienio pateikti informacijos apie savo cheminį arsenalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius