Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalia Grybauskaitė: JAV sprendimas atsisakyti raketų Lenkijoje neturėtų paveikti NATO planų ginti ir Lietuvos teritoriją

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad Jungtinių Valstijų sprendimas ateityje nebedislokuoti Lenkijoje vieno iš priešraketinės gynybos sistemos elementų – vadinamųjų raketų gaudyklių – neturėtų paveikti NATO planų saugoti visą savo teritoriją, įskaitant ir Lietuvą.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„JAV sprendimas dėl priešraketinės gynybos ketvirtos fazės įgyvendinimo peržiūros neturėtų padaryti įtakos 2012 metais Čikagoje patvirtintai strategijai, kurioje numatoma, kad NATO priešraketinė sistema gins visą Aljanso, tame tarpe ir Lietuvos, teritoriją vienodai“, – prezidentės poziciją BNS perdavė patarėjas Liudas Zakarevičius.

Tokią poziciją Prezidentūra išsakė po to kai JAV gynybos departamentas penktadienį pranešė, kad Vašingtonas pertvarkys vieną iš savo priešraketinio gynybos plano Europoje dalių – raketų gaudyklių, kurias buvo planuojama dislokuoti Rytų Europoje, programą.

„Raketų išdėstymas, kurį Jungtinės Valstijos įgyvendins Adaptuoto Europos metodo 1-3 fazėse, įskaitant aikšteles Lenkijoje ir Rumunijoje, vis dar pajėgs uždengti visą europinę NATO teritoriją kaip ir planuota 2018 metais“, – sakė JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis.

Naujienų agentūra AFP, remdamasi neįvardytu JAV pareigūnu, teigė, kad vadinamos ketvirtosios fazės atsisakoma dėl „finansavimo apkarpymų Kongrese ir besikeičiančios technologijos“. Būtent ketvirtosios fazės metu Rytų Europoje per dešimtmetį turėjo būti dislokuotos raketos gaudyklės „SM-3 IIB“.

Rusija aktyviai priešinosi JAV planams dislokuoti raketas Rytų Europoje teigdama, kad tai gali kelti grėsmę jos strateginiam branduoliniam arsenalui. Tačiau Maskva jau pareiškė, kad pasikeitusių Vašingtono planų nelaiko „nuolaida“ sau.

„Tai nėra nuolaida Rusijai ir mes to taip nevertiname. Mūsų prieštaravimai išlieka“, – dienraščiui „Kommersant“ sakė Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas.

Pernai balandį į eterį pateko JAV prezidento Baracko Obamos pašnekesys su tuometiniu Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu, kurio metu JAV vadovas sakė, jog derybose dėl priešraketinės gynybos sistemos jis turės „daugiau lankstumo“ po prezidento rinkimų, įvykusių 2012 lapkričio pradžioje. Tuose rinkimuose B.Obama buvo perrinktas antrai kadencijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius