Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Debalcevėje sužeistas Rusijos karys: „Į ištrūkti bandančius ukrainiečius negailėjome šaudmenų“

Ukrainoje sužeistas penktosios tankų brigados iš Ulan Udės eilinis Dorži Batomunkujevas „Novaja gazeta“ žurnalistams papasakojo, kaip vyko Debalcevės blokada. Pasak jo, Rusijos kariams buvo duotas įsakymas žudyti besitraukiančius karius.
Rusijos remiami teroristai netoli Debalcevės
Rusijos teroristai netoli Debalcevės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dar būdami Ulan Udėje tiesiai ant geležinkelio sąstato perdažėme tankų numerius ir gvardijos ženklus.

Sunkiai tanke nudegęs rusas pasakojo, kad Debalcevės katilas buvo uždaromas pirmiausia Rusijos karių pastangomis, nes vietiniai Ukrainos teroristai tiesiog bijojo kariauti. D.Batomunkujevas taip pat prisiminė, kaip dar Rusijoje buvo perdažomi tankai, kad nesimatytų jų numerių ir kitų skiriamųjų ženklų.

Rusijos karys į tarnybą buvo pašauktas 2013 m. lapkričio 25 d. 2014 m. birželį jis pasirašė 3 metų tarnybos sutartį. Po mūšio prie Logvinovo, Debalcevės rajone, jam stipriai nudegęs veidas ir rankos. D.Batomunkujevas gydomas Donecko Centrinės ligoninės nudegimų centre.

Vietiniai tiesiog užima pozicijas, o kai reikia priešą toliau spausti, važiuoti atsisako, nes tai per daug pavojinga. O mes turime įsakymą.

Jis prisiminė, kaip dalinio vadovybė davė įsakymą ruoštis mokymams. „Visi supratom, kur važiuojam. Buvau ir morališkai, ir psichologiškai nusiteikęs vykti į Ukrainą. Dar būdami Ulan Udėje tiesiai ant geležinkelio sąstato perdažėme tankų numerius ir gvardijos ženklus. Nusiardėme antsiuvus, pasus ir kario bilietus palikome daliniuose“, – pasakojo rusas.

Pasak jo, dalis tarnybos draugų atsisakė vykti į Ukrainą: „Niekas mūsų nevertė. Buvo tokių, kurie dar Ulan Udėje atsakė važiuoti, kai pajuto svilėsių kvapą. Vienas karininkas vykti atsisakė. Ir Rostove buvo atsisakiusių. Vieną pažįstu iš mūsų bataliono. Tai Vania Romanovas. Mes su juo nuo kursantų mokyklos kartu tarnavom.“

Apsupome ir ėmėme stebėt. Jie bandė ištrūkti – ir „Uralais“, ir  šarvuočiais, ir tankais, ir pėsti. Mums buvo įsakyta priešą naikinti iš karto. Mes ir šaudėme. Judėjimas ypač suaktyvėdavo naktį.

Sužeisto Rusijos kario žodžiais, visi suprato, kad kirto Ukrainos sieną, tačiau vadovybės įsakymo laužyti niekas neketino. „O ką daryti? Juk nesustosi. Yra įsakymas. Juk visi žinojome, kas mūsų laukia. Mažai kas išsigando“, – kalbėjo D.Batomunkujevas.

Pasak jo, vietiniai teroristai kariauja nenoriai, o sudėtingas užduotis vykdo tik Rusijos kariai: „Jie tiesiog užima pozicijas, o kai reikia priešą toliau spausti, važiuoti atsisako, nes tai per daug pavojinga. O mes turime įsakymą. Jiems net ir norėdami įsakinėti negalime.“

Rusas žurnalistams taip pat papasakojo, kaip buvo šaudomi iš katilo besitraukiantys Ukrainos kariai. „Apsupome ir ėmėme stebėt. Jie bandė ištrūkti – ir „Uralais“, ir  šarvuočiais, ir tankais, ir pėsti. Mums buvo įsakyta juos naikinti iš karto.

Mes ir šaudėme. Judėjimas ypač suaktyvėdavo naktį. Žiūri – ten žmonės bėga, ten tankas važiuoja. Pradedi šaudyti. Šaudmenų niekas negailėjo“, – dėstė eilinis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kario batas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kario batas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius