Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Deividas Šlekys: amerikiečių tyrimas apie NATO ir Rusijos karą – gera žinia Lietuvai

Įtakinga amerikiečių organizacija „RAND Corporation“ paskelbė tyrimą, kuriame teigiama, kad Rusijos armija per kelias dienas užimtų Rygą ir Taliną, o NATO pajėgos patirtų didelių nuostolių. Gynybos ekspertas Deividas Šlekys sako, kad Baltijos šalių visuomenės dėl to neturėtų gūžtis. Lietuvos kariuomenė tyrimo išvadų nekomentuoja.
JAV karių išlydėtuvės
Asociatyvi nuotrauka: JAV karys / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Mes turėtume ne pulti į paniką, bet džiaugtis, kad amerikiečiai važiuoja į Baltijos regioną, atlieka tokius tyrimus, domisi ir padeda mums patiems į save pažvelgti iš šalies. Mums tai yra labai reikalinga ir naudinga“, – 15min sakė D.Šlekys, kuris yra Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto mokslininkas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Jeigu Rusija pradėtų karą Baltijos šalyse, NATO pralaimėtų – ir greitai

Faktai apie amerikiečių idėjų kalvę RAND
Faktai apie amerikiečių idėjų kalvę RAND

Autoriai – įtakingi ir gerbiami

Karybos ekspertas D.Šlekys sako, kad tyrimą atlikusi JAV organizacija „RAND Corporation“ yra vienas iš svarbiausių idėjų kalvių gynybos srityje (angl. Think Tank).

„Tai yra tipiškas amerikiečių thinktankas, labai rimta organizacija, kurioje dirba aukštos klasės mokslininkai. Kai ieškau medžiagos savo darbams, RAND yra vienas iš svarbiausių ir patikimiausių mano šaltinių“, – pasakojo D.Šlekys.

Asmeninė nuotr./Deividas Šlekys
Asmeninė nuotr./Deividas Šlekys

1948 metais, po Antrojo pasaulinio karo, šią organizaciją įkūrė JAV aviacijos bendrovė „Douglas Aircraft Company“, gavusi amerikiečių kariškių palaiminimą ir pagalbą. 

Tada pagrindinis tikslas buvo kurti gynybos srities idėjas.

„RAND vaidmuo ypač išaugo per Šaltąjį karą, kai jie pasiūlė daug koncepcinių idėjų, kurios labai prisidėjo kuriant NATO šalių gynybos planų“, – pasakojo D.Šlekys. 

Šiuo metu „RAND Corporation“ dirba apie 1,8 tūkst. specialistų, iš kurių 57 proc. turi bent vieną daktaro laipsnį.

Organizacijos padaliniai veikia 46-iose pasaulio šalyse ir renka informaciją 71 kalba.

Nuo kitų panašių idėjų kalvių RAND ekspertai skiriasi tuo, kad hipotetines situacijas modeliuoja ne atlikdami įprastas analizes, bet kurdami savo metodus, naudodami skaičius, statistiką ir originalius algoritmus.

Per pastaruosius 70 metų RAND paskelbė apie 20 tūkst. mokslinių publikacijų.

Karolio Sito nuotr./Pratybos Lenkijoje
Karolio Sito nuotr./Pratybos Lenkijoje

Nenagrinėjo pilietinio pasipriešinimo

Lietuvoje plačiausiai nuskambėjo naujausias organizacijos tyrimas, kuriame teigiama, kad Rusijos armija sugebėtų greitai užimti Baltijos šalis ir NATO patirtų labai didelių nuostolių.

RAND nagrinėjo tik reguliariųjų kariuomenių susidūrimus. Jie suskaičiavo batalionus, tankus, patrankas, kitus kovinius vienetus, pridėjo koncepcinius dalykus ir iš tos išvedė matematines formules, – aiškino D.Šlekys.

„O ką jie pasakė tokio, ko mes patys nežinojome? – retoriškai klausė D.Šlekys. – RAND nagrinėjo tik reguliariųjų kariuomenių susidūrimus. Jie suskaičiavo batalionus, tankus, patrankas, kitus kovinius vienetus, pridėjo koncepcinius dalykus ir iš tos išvedė matematines formules. Juk jokia paslaptis, kad mūsų regione Rusijos kariuomenė yra gerokai skaitlingesnė.“

D.Šlekys pabrėžė, kad JAV mokslininkai nenagrinėjo galimo Baltijos šalių pilietinio pasipriešinimo, partizaninių grupių veikimo prieš okupantus. 

Į gynybą stoję civiliai apsunkintų Rusijos armijos judėjimą, tad jau vien todėl puolimo laikas išaugtų.

„Matyt, jie sąmoningai nenagrinėjo tokių dalykų, nes pilietinis pasipriešinimas yra sunkiai apskaičiuojamas dalykas. RAND tyrimo kampas buvo reguliariųjų kariuomenių kova“, – svarstė D.Šlekys.

Neabejoja NATO 5-uoju straipsniu

Mokslininkas sakė, kad amerikiečių tyrimas tarsi parodė, kad naujausi Lietuvos kariuomenės pirkiniai yra teisingi.

„Jų išvadose rašoma, kad gerą Baltijos šalių gynybą užtikrintų 7 brigados, iš kurių 3 būtų sunkiosios. Sakyčiau, kad gerai šarvuotos pėstininko kovos mašinos „Boxer“ ir savaeigės haubicos jau gali būti priskiriamos tai klasei“, – kalbėjo karybos ekspertas.

 

D.Šlekys pabrėžė, kad dar viena gera žinia Lietuvai – įtakinga amerikiečių organizacija savo tyrime nekvestionuoja NATO 5-ojo straipsnio.

„Priešingai, pagal jų modeliuojamą situaciją, su Rusijos reguliariąja kariuomene kaunasi ne tik Baltijos šalių kariuomenės, bet ir amerikiečiai, NATO aviacija. Tai yra labai svarbi žinia, kuri turėtų atgrasyti priešą“, – kalbėjo karybos ekspertas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Šimtų milijonų eurų vertas klausimas: kaip Lietuva išsirinko vokišką šarvuotį „Boxer“ su Izraelio ginkluote?

Alfredo Pliadžio nuotr./2015 02 25 Pratybos Pabradėje
Alfredo Pliadžio nuotr./JAV karys Pabradėje

Kariškiai tyrimo išvadų nekomentuoja

Lietuvos kariuomenės vado generolo Vytauto Jono Žuko laikinasis atstovas spaudai kapitonas Donatas Suchockis 15min sakė, kad kariškiai nekomentuos tyrimo išvadų.

„Tyrimai yra gerai, jie leidžia visuomenei pažvelgti į gynybą įvairiais aspektais, pritarti ar nepritarti vienoms ar kitoms spėlionėms. Visgi reikėtų įvertinti, kad dauguma ne NATO ar Lietuvos kariuomenės tyrimų yra atliekami neturint žinių apie oficialius gynybos planus, turimus pajėgumus, galimus sprendimus įvairiais atvejais“, – kalbėjo karininkas.

kpt. R.Švedo nuotr./Planavimas
kpt. R.Švedo nuotr./Planavimas

Lietuvos kariuomenė turi parengtus Valstybės ginkluotos gynybos planus, kuriuose įvertinamos priešiškos pajėgos.

Tokie planai yra sinchronizuojami su NATO gynybos planais, kitų šalių sąjungininkių planais.

„Sąjungininkų karių ir technikos nuolatinis buvimas Lietuvoje nekelia jokių abejonių dėl NATO 5-ojo straipsnio ir sąjungininkų ryžto vykdyti savo įsipareigojimus.

NATO yra stipriausias karinis aljansas pasaulyje, kurio tikslas atgrasinti potencialius agresorius, nukreiptus prieš šio Aljanso narius ir partnerius, agresijos atveju vieningai gintis ginklu“, – sakė kapitonas D.Suchockis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius