-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl artėjančių NATO pratybų paniurzgėjęs Aliaksandras Lukašenka: karo atveju į Baltarusiją įžengtų Rusijos kariuomenė

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka penktadienį susitikęs su Rusijos žiniasklaidos atstovais teigė, kad ginkluoto konflikto ar karo atveju į Baltarusiją įžengtų Rusijos kariuomenė, kuri padėtų gintis. Pareiškęs, kad kariškiai privalo dalyvauti pratybose, netrukus jis šiek paniurzgėjo dėl NATO veiksmų šalies pašonėje.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka
Aleksandras Lukašenka / Scanpix / Postimees.ru

Kaip praneša agentūra „Belapan“, susitikime su Rusijos žiniasklaidos atstovais Baltarusijos prezidentas teigė, kad regione egzistuoja bendra Rusijos ir Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų grupė, kurios branduolį sudaro Baltarusijos armija.

„Kokio nors konflikto ar, neduok Dieve, karo atveju turime planus, pagal kuriuos pirmą smūgį priima Baltarusijos armija. Ją tą pačią dieną, tą pačią valandą sustiprina Rusijos Federacijos atitinkami daliniai ir armijos, kurios įžengia į Baltarusiją, kad kartu gintų bendrą erdvę“, – sakė A.Lukšenka.

Mes žinoma, dėl to pasisakysime. Bet tik vieną kartą. Mes nerėksime ir neinkšime. Tai būtų silpnumo ženklas. Mes, žinoma, dėl to pasisakysime. Bet tik vieną kartą. 

Jis teigė, kad šiemet pagrindiniu bendros gynybos renginiu tapo pratybos „Zapad-2013”.

„Tik nesuprantu, kodėl šitos pratybos sujudino visą NATO mašiną? Yra armija, yra kariškiai, kurie valgo duoną kasdieninę. Kadangi jie tą duoną valgo ir ruošiasi tam, kad profesionaliai vykdytų savo pareigas, jei to prireiks – reikia mokytis. Štai mes ir mokomės kartu“, – konstatavo Baltarusijos prezidentas.

Jis teigia, kad Baltarusija „nerėks ir neinkš“ dėl artėjančių NATO pratybų greta šalies sienų.

„Žinome, kad Baltijos regione greitai vyks NATO pratybos. Mes, žinoma, dėl to pasisakysime. Bet tik vieną kartą. Mes nerėksime ir neinkšime. Galvoju, kad Užsienio reikalų ministerija, gal Gynybos ministerijos spaudos tarnyba, gal ir pats ministras apie tai pasisakys. Tačiau pasisakys taip žmogiškai: vaikinai, patys choru rėkėte dėl mūsų mokymų, o dabar tą patį darote prie Baltarusijos sienų. O potekstė viso to kokia? Štai ir viskas, ką mes jiems pasakysim. Priešingu atveju, tai būtų silpnumo ženklas. Kam mums rėkti? – sakė A.Lukšeka, čia pat užsipuolęs Lenkiją. – Ko ten lenkai inkščia? Kažkada amerikiečiai nusprendė Lenkijos teritorijoje dislokuoti priešraketinės gynybos sistemas. Vėliau dėl kažko procesą pristabdė. O lenkams iki šiol niežti, kaip klasikai sako, atitinkamos vietos. Jiems norisi susigrąžinti tą projektą kuo greičiau į Lenkiją. Tik nesuprantu, kad save pakišinėti? Juk karo atveju tas objektas visų pirma ir turi būti sunaikintas. Ir pas mus, ir pas rusus yra užtektinai jėgų ir priemonių tam, kad jį išvestume iš rikiuotės.“

Apie pratybas „Steadfast Jazz 2013“

Lapkričio 2–9 d. Lenkijoje ir Baltijos šalyse vyksiančiose NATO greitojo reagavimo pajėgų pratybose „Steadfast Jazz 2013“ (liet. „Tvirtas džiazas 2013“) bus treniruojamas ir vertinamas NATO greitojo reagavimo pajėgų pasirengimas reaguoti į bet kokio pobūdžio grėsmę bet kurioje pasaulio vietoje, taip pat ir dalyvauti koviniuose veiksmuose. Taip pat jose bus įvertintas Jungtinės pajėgų vadavietės Brunsume štabo pasirengimas vadovauti NATO jungtinėms operacijoms 2014 metais.

Pratybose iš viso dalyvaus ir apie 300 Lietuvos karių, kurie bus dislokuoti skirtingose vietose Lenkijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Norvegijoje.

Pratybos remsis išgalvotu scenarijumi išgalvotoje šalyje. Jose dalyvaus kitais metais budėjimą NRF perimsiančios sausumos, karinės oro, karinės jūrų pajėgos, taip pat ir specialiųjų operacijų junginiai. Tokio masto pratybų NATO neorganizavo nuo 2006 metų.

Pratybose dalyvaus 6 tūkst. karių iš dvidešimties Aljansui priklausančių valstybių ir šalių partnerių, įskaitant Suomiją, Ukrainą ir Makedoniją. Siekiant skaidrumo, stebėti pratybų pakviesti ir Rusijos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius