-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl pėstininkų kovos mašinų pardavimo su KAM konsultuojasi 12 gamintojų

Lietuvai rengiantis įsigyti pėstininkų kovos mašinų, konsultacijoms Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) pakviesti 12 potencialių šarvuočių pardavėjų. Ekspertai teigia, kad tai yra žingsnis į skaidrumą.
Šarvuočio M 113 vairuotojo kursas
Šarvuotis / Ievos Budzeikaitės/KAM nuotr.

Lietuvos kariuomenės ir KAM atstovų susitikimas su šarvuočių gamintojais iš Europos vyko trečiadienį, kariuomenės atstovai atsakė į gamintojams kilusius klausimus po to, kai jiems buvo išsiųstas specialus klausimynas dėl jų gaminamos technikos.

Iš viso konsultuojamasi su 12 gamintojų atstovais, tarp jų – turkų bendrovėmis FNSS ir „Otokar“, suomių „Patria“, vokiečių GMW, šveicarų „Gdels“, prancūzų „Nexter“, Italijos „Iveco“ bei kt.

Galutinis terminas, iki kurio gamintojai turi pristatyti atsakymus į minėtą klausimyną, yra spalio 16-oji, tuomet gautą informaciją analizuos KAM ekspertai

Projekto vadovas, KAM Ginkluotės ir valdymo sistemų departamento direktorius pulkininkas Romualdas Petkevičius tvirtino, kad gamintojai buvo pakviesti siekiant išsiaiškinti neaiškumus dėl būsimo kovos mašinų pirkimo.

„Tęsiasi rinkos analizė ir vienas iš analizės procesų buvo sukviesti čia pėstininkų kovos mašinų gamintojus, kad jie užduotų klausimus prieš tai, kai jie pateiks atsakymus į klausimyną“, – per spaudos konferenciją sakė R.Petkevičius.

Anot jo, galutinis terminas, iki kurio gamintojai turi pristatyti atsakymus į minėtą klausimyną, yra spalio 16-oji, tuomet gautą informaciją analizuos KAM ekspertai.

Gamintojų atstovai teigė konkuruosiantys tarpusavyje, jie taip pat neturėjo pretenzijų dėl planuojamo vykdyti konkurso ir suteiktos informacijos.

Diskusijų anksčiau sukėlusi informacija apie esą nepakankamą šarvuočių saugumo lygį, kurio reikalaujama išsiųstose užklausose, pačių gamintojų vertinimu, tėra Lietuvos KAM bandymas pasitikrinti, kas siūloma rinkoje, tai nėra konkretūs nurodymai gamintojams.

Trumpame gamintojų prisistatyme dalyvavęs gynybos apžvalgininkas Aleksandras Matonis BNS tvirtino, kad pirminiame etape konsultacijoms pakviesti beveik visi pėstininkų kovos mašinų gamintojai Europoje, tai įrodo proceso skaidrumą.

Anot A.Matonio, yra didelė tikimybė, kad galimybę steigti bendras įmones, taip pat planuojamos įsigyti karinės technikos aptarnavimo ar surinkimo atstovybes turės daugiau nei viena gamintoja

„Tai, kad toks susitikimas įvyko, rodo, kad žiniasklaidos publikacijos padarė savo, norima šiam konkursui suteikti skaidrumo. Be abejo, sunku būtų tikėtis, kad kompanijos ims skųstis kokiomis nors sąlygomis ar informacijos trūkumu. Manau, jos informacijos čia gaus“, – sakė jis.

Anot A.Matonio, yra didelė tikimybė, kad galimybę steigti bendras įmones, taip pat planuojamos įsigyti karinės technikos aptarnavimo ar surinkimo atstovybes „turės daugiau nei viena gamintoja“.

„Tai yra tikrai labai geras ženklas“, – sakė jis.

Liepą krašto apsaugos ministerija pranešė išsiuntusi devyniems užsienio šalių gamintojams prašymus pateikti visapusišką informaciją apie jų gaminamas ratines pėstininkų kovos mašinas. Vėliau, KAM atstovų teigimu, tokie prašymai pateikti dar trims gamintojams.

Jų atsakymų laukiama iki spalio vidurio, pirkimo sutartis planuojama pasirašyti 2015 metais.

KAM atstovų teigimu, galima sandorio suma siektų apie 1 mlrd. litų ir apimtų ne tik šarvuočių įsigijimą, tačiau ir priežiūrą, infrastruktūros pritaikymą, personalo paruošimą ir kt.

Mašinos, anot KAM atstovų, būtų įsigyjamos 2016-2020-aisiais metais, jomis būtų aprūpinti du mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ batalionai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius