Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimt faktų, kodėl V.Putino pažadai nepulti Ukrainos yra akiplėšiškas melas

Penktadienio vakarą pranešta, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskambino JAV prezidentui Barackui Obamai ir pasiūlė aptarti diplomatinius Ukrainos krizės sprendimo būdus. Nors abi šalys sutarė pratęsti konsultacijas aukščiausiu diplomatiniu lygiu, JAV ir NATO žvalgyba toliau pranešinėja, kad Rusija karinę galią prie Ukrainos sienos augina ne dienomis, o valandomis. Ar galima tikėti agresoriaus noru kalbėtis, svarsto foreignpolicy.com. Pateikiame 10 faktų, kurie rodo, jog Rusija nesiruošia sustoti.
Rusų tankas Perevalnoje, Kryme.
Rusų tankas Perevalnoje, Kryme. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

1. Sutelktų karinių pajėgų ir karo lauko ligoninių kiekis.

Pranešama, kad Rusija prie Ukrainos sienų sutelkė per 50 tūkst. karių. Jų skaičius nuolat auga. Užfiksuota, kad tankai geležinkeliu gabenami į Voronežą, kuris yra netoli Ukrainos Charkovo miesto.

VIDEO: Rusijos tankai Voroneže

Rusijos tankai taip pat perkelti į Novozybkovo miestelį Briansko srityje. Šį Rusijos miestą ir Ukrainos sostinę Kijevą skiria vos 300 km.

Rusija pasienyje taip pat kaupia maisto, medikamentų ir atsarginių karinės technikos dalių atsargas. Tai nėra būdinga eilinėms karinėms pratyboms.

Rusija pasienyje taip pat kaupia maisto, medikamentų ir atsarginių karinės technikos dalių atsargas. Tai nėra būdinga eilinėms karinėms pratyboms.

Briansko apskrityje iškilo net kelios karo lauko ligoninės. Jos pastatytos pačiame rytų Ukrainos pasienyje.

Rusija ėmėsi įvairių priemonių, kad užmaskuotų savo karinių pajėgų judėjimą. Net ir tokių, kurios buvo naudojamos Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo metu. Pavyzdžiui, susirašinėjimui naudojami pasiuntiniai, kurie raštus ir įsakymus perduoda iš rankų į rankas.

„Wall Street Journal“ duotame interviu aukštas JAV karinių pajėgų pareigūnas teigė: „Rusija savo karius dislokuoja taip, kad jie būtų kuo sunkiau pastebimi palydovams iš kosmoso. Jei Rusija norėtų įtikinti pasaulį, jog tai tik pratybos, ji pati iš anksto praneštų savo veiksmų planą, o ne jį slėptų.“

Pentagono atstovas admirolas Johnas Kirby ketvirtadienį sakė: „Mes nematome jokių  pratybų prie Ukrainos sienos.“

NATO Europos pajėgų vado generolo Philipo Breedlove‘o teigimu, Rusija turi pakankamai pajėgų, kad nesunkiai pasiektų Moldovos sieną.

2. V.Putinui patinka žeminti JAV lyderius, ypač B.Obamą.

Vasario 28 d. B.Obama perspėjo, kad Rusija turės sumokėti didelę kainą, jei įves karines pajėgas į Ukrainos teritoriją. Jau kitą rytą pasaulis sužinojo apie Rusijos invaziją Kryme.

Vasario 28-ąją B.Obama perspėjo, kad Rusija turės sumokėti didelę kainą, jei įves karines pajėgas į Ukrainos teritoriją. Po šių žodžių JAV prezidentas dalyvavo kokteilių vakarėlyje Vašingtone. Kitą rytą pasaulis sužinojo apie Rusijos intervenciją Kryme.

„Sunku prisiminti atvejį, kai JAV prezidento perspėjimų būtų nepaisoma taip demonstratyviai“, – rašė „The Washington Post“.

Rusija gerokai padidino ginklų pardavimus Sirijai po to, kai buvo susitarta dėl masinio naikinimo cheminio ginklo problemos sprendimo, nors JAV iki šiol aktyviai palaiko Sirijos opoziciją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama ES ir JAV viršūnių susitikime Briuselyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama ES ir JAV viršūnių susitikime Briuselyje

Rusija suteikė politinį prieglobstį JAV žvalgybos paslaptis paviešinusiam Edwardui Snowdenui, nors JAV jis yra ieškomas nusikaltėlis.

Įvykių Maidane metu Rusijos šnipai įrašė ir paviešino aukštų JAV pareigūnų telefoninius pokalbius.

Aukšti Rusijos pareigūnai atvirai tyčiojasi iš JAV ir ES sankcijų.

3. TVF parama Ukrainai.

V.Putinui parankiau paskandinti Ukrainą rietenose .

Apie tai, kad Ukrainos valdžia ir TVF susitarė dėl finansinės paramos, pranešta penktadienį. TVF per dvejus metus Ukrainai turėtų suteikti 18 mlrd. dolerių paramą.

Finansiškai padės ir JAV,  ES bei Japonija.

Tai rimta pagalba, kuri leistų Ukrainai išlipti iš gilios finansinės duobės, kurioje ji atsidūrė dėl pabėgusio Viktoro Janukovyčiaus režimo įvykdytų masinių vagysčių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šturmas Ukrainos karinėje bazėje Novofiodorivkoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šturmas Ukrainos karinėje bazėje Novofiodorivkoje

TVF parama ateina su sąlygomis. Viena jų – reformos energetikos sektoriuje. Visa tai atims iš V.Putino įtakos svertus, o laikotarpis, kai jis darė didelę įtaką Ukrainai, atrodys tarsi tamsieji amžiai.

Be abejo, Rusijos valdovas to nenori. V.Putinui daug parankiau paskandinti Ukrainą rietenose ir kiek galima labiau destabilizuoti situaciją. O kas geriau atkurs tvarką, grąžins mažas dujų kainas ir išties pagalbos broliškai šaliai ranką, jei ne kaimynė Rusija su jau paruoštais kariniais daliniais?

4. V.Putinas mato, kad net dalis aukštų JAV pareigūnų nesuvokia, kas vyksta.

Rusijai užėmus Krymą JAV vis garsiau pasigirsta balsai, raginantys susitaikyti su situacija ir ieškoti taikaus problemos sprendimo, kas diplomatine kalba reiškia tylų Rusijos pretenzijų į Krymą pripažinimą.

Galime tik įsivaizduoti, kaip V.Putinui patiko JAV Valstybės departamento Politikos planavimo padalinio vadovės Anne Marie Slaughter nuomonė „The Washington Post“, kur ji teigė, kad Krymo aneksija teisiškai ir morališkai yra tapati NATO pajėgų veiksmams Kosove.

Tokie palyginimai yra būtent tai, ko siekia Kremliaus propagandistai.

Rusijai užėmus Krymą JAV vis garsiau pasigirsta balsai, raginantys susitaikyti su situacija ir ieškoti taikaus problemos sprendimo, kas diplomatine kalba reiškia tylų Rusijos pretenzijų į Krymą pripažinimą.

Tai tarsi pasakymas B.Obamai „neerzinkime V.Putino, kad jis savo kariuomenės nepasuktų į Varšuvą“.

5. O jei rimtai, ką mes galime padaryti?

Kodėl matydami, kad Rusija kaupia savo jėgas Ukrainos pasienyje, JAV ir NATO kariuomenių vadai nesiėmė rengti karinio atsako?

Visi diskutuoja, ką reikštų Rusijos įsiveržimas į žemyninę Ukrainos dalį, tačiau niekas nesiima realių veiksmų, kad tam būtų pasipriešinta. Negi rimtai galvojama, kad Ukrainos kariuomenė galės ilgai priešintis Rusijai? V.Putinas tai žino ir jam tai patinka.

Kalbant pokerio terminais, čia net nėra bandymo blefuoti, kuris galėtų išgąsdinti Rusijos prezidentą.

6. Paklausykite, ką sako Kremliaus propagandistai.

Rusijos ambasadorius Jungtinių Tautų organizacijoje (JTO) Vitalijus Čurkinas pareiškė, kad JAV ambasada Kijeve savo teritorijoje saugo tikruosius Maidano šaulius.

Praėjusią savaitę Kremliaus propagandistas Dmitrijus Kiseliovas televizijos laidoje pareiškė, kad Rusija yra vienintelė šalis, galinti JAV paversti radioaktyvia dykuma. Ar tai panašu į režimą, kuris norėtų išvengti konfrontacijos su Vakarais?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vitalijus Čiurkinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vitalijus Čiurkinas

7. Rusijos karinė pramonė priklauso nuo Ukrainos.

Per pastaruosius keletą metų būtent iš Odesos per Juodąją jūrą į Iraną keliavo raketos Kh-55, raketos S-125 į Eritrėją, tankai T-72 į Venesuelą ir didelis kiekis ginkluotės į Siriją.

Daugelis mano, kad Ukrainos karinės pajėgos priklauso nuo Rusijos, tačiau situacija priešinga. Rusijos karinei pramonei gyvybiškai būtini Ukrainos ištekliaii.

Būtent Ukrainoje gaminami visi rusiškų sraigtasparnių varikliai. Taip pat ir karinių.

Vien Nikolajeve yra trys laivų statyklos, be kurių Rusijai būtų labai sunku vykdyti savo laivyno modernizavimo planus.

Rusijai svarbūs ir Ukrainos uostai. Šalia Krymo yra Odesa ir Oktiabrskas. Būtent iš pastarojo uosto 1963 m. į Kubą iškeliavo Sovietų Sąjungos branduolinės galvutės. Odesa svarbi Rusijos ginklų pervežimams. Joje įsikūrusiomis laivų kompanijomis naudojasi Rusijos valstybinė ginklų pardavimo įmonė „Rosoboroneksport“.

Dmitrijus Medvedevas prie balistinės raketos
Dmitrijus Medvedevas prie balistinės raketos

Per pastaruosius keletą metų būtent iš Odesos per Juodąją jūrą į Iraną keliavo raketos Kh-55, raketos S-125 į Eritrėją, tankai T-72 į Venesuelą ir didelis kiekis ginkluotės į Siriją.

„Rosoboroneksport“ duomenimis, 2013 m. birželio 1 d. įmonė buvo sudariusi sutartis su 66 šalimis. Bendra užsakymų suma – 34 mlrd. dolerių. „Rosoboroneksport“ gali naudotis uostais Sankt Peterburge arba Kaliningrade, tačiau pažvelkime į žemėlapį. Transportavimo sąnaudos būtų gerokai didesnės nei krovinius plukdant Juodąja jūra. Ar mes tikrai manome, kad V.Putinas leis naujai Ukrainos valdžiai atimti iš jo šiuos paskirstymo kanalus?

8. Kremliui ne naujiena akiplėšiškai meluoti.

Nepaisant žuvusiųjų nuotraukų ir stebėtojų patvirtintos informacijos, V.Putinas iki šiol tvirtina, kad Sirijos prezidentas Basharas al Asadas nenaudojo cheminio ginklo. V.Putinas teigė, kad Rusijos karių nėra Kryme ir ten veikia spontaniškai susibūrę ir žūklės bei medžioklės parduotuvėse amunicijos nusipirkę žmonės.

Kaip galima tikėti V.Putino žodžiais ir pažadais? 80 tūkst. karių jau rytoj gali įžengti į žemyninę Ukrainos dalį, o mes pirmas 24 valandas girdėsime, kaip Rusijos kariai ginasi nuo Vakarų remiamų radikalų išpuolių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sirija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sirija

9. Operacija jau vyksta.

Kombinuotos operacijos vykdomos siekiant palaužti priešininko galimybę kovoti. Tam naudojama dezinformacija, verbuojami agentai, sukuriamos palankios sąlygos įsiveržimui.

Buvęs KGB užsienio žvalgybos padalinio vadovas Vasilijus Mitroškinas šią koncepciją pristatė savo knygoje „KGB leksika: Sovietų žvalgybininko knyga“.

Jis rašo: „Kombinuotos operacijos vykdomos siekiant palaužti priešininko galimybę kovoti. Tam naudojama dezinformacija, verbuojami agentai, sukuriamos palankios sąlygos įsiveržimui.“

Per oficialius Rusijos propagandos kanalus sklindančios kalbos, kad JAV specialiųjų tarnybų finansuojami neonaciai homoseksualai valdo Ukrainą, yra viena iš tokios operacijos dalių. Taip pat, kaip ir slapto ES užsienio politikos vadovės ir vienos iš šalių narių užsienio reikalų ministro telefoninio pokalbio nutekinimas.

V.Putinas negali skubėti. Tauta turi patikėti, kad rusų tautinė mažuma yra puolama visur, nuo Talino iki Sevastopolio. Ir dėl to reiktų kaltinti amerikiečius, kurie rezga intrigas prieš rusus. Taip pasiekiami keli tikslai. Kaip ant mielių kyla V.Putino populiarumas ir paruošiama dirva tolimesniems kariniams veiksmams. Juk paprasto ruso akyse V.Putinas yra savo tautiečių gelbėtojas, o ne agresorius.

10. Rusijos karinės pajėgos pradėtos modernizuoti ne šiaip sau.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu šias pareigas užima kiek mažiau nei metus, tačiau jau dabar aišku, kad tai vienas efektyviausiai veikiančių ministrų Dimitrijaus Medvedevo kabinete. Jis ministro portfelį perėmė iš Anatolijaus Serdiukovo, kuris 2013 m. buvo atleistas po korupcijos skandalo Gynybos ministerijos valdomoje įmonėje „Oboronservis“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

S.Šoigu nešvaistė laiko ir paskelbė apie didžiausią ir ambicingiausią Rusijos armijos modernizavimo programą nuo Sovietų Sajungos laikų. Tam iki 2020 m. Rusija planuoja išleisti 773 mlrd. dolerių.

Pernai Rusija dalyvavo karinėse pratybose, skirtose kovai su terorizmu, kartu su Indija, laivynas vykdė mokymus su Kinija. Tolimuosiuose Rytuose Rusijos karinės pratybos buvo dar įspūdingesnės. Jose dalyvavo 160 tūkst. karių, 70 laivų ir 130 lėktuvų.

Taip pat bus gerokai padidintas profesionalių karių skaičius. Iki 2017 m. jų skaičius turėtų pasiekti 425 tūkst.

Daugelis Vakarų ekspertų abejojo, ar tokie planai gali būti įgyvendinti, tačiau 2013 m. įvykusios pratybos „Zapad“ privertė daugelį pakeisti nuomonę. 70 tūkst. Rusijos ir Baltarusijos karių demonstravo savo karinius pajėgumus visai šalia NATO sienos.

Pernai Rusija dalyvavo karinėse pratybose, skirtose kovai su terorizmu, kartu su Indija, laivynas vykdė mokymus su Kinija. Tolimuosiuose Rytuose Rusijos karinės pratybos buvo dar įspūdingesnės. Jose dalyvavo 160 tūkst. karių, 70 laivų ir 130 lėktuvų.

Pernai Rusija savo kariniais lėktuvais pažeidė Švedijos, Norvegijos, Estijos, Japonijos, Kolumbijos, JAV ir Ukrainos oro erdves.

Galima prisiminti, koks nepatenkintas savo karių pasiruošimu buvo V.Putinas 2008 m. kare su Gruzija. Atrodo, jis klaidų kartoti nėra linkęs.

Šiuo metu situacija Rusijai itin palanki. Karo Čečėnijoje žaizdos baigė užgyti. JAV po karinių misijų Irake ir Afganistane itin stiprus antimilitaristinis elektoratas. B.Obamos reitingai krenta, o V.Putino militaristinius siekius palaiko daugiau nei 80 proc. rusų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius