Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Dešimt praktinių patarimų, kaip išgyventi prasidėjus karui

Miestas apsuptas, gatvėse aidi šūviai, pastatai virsta kariniais įtvirtinimais, parduotuvės uždarytos, vanduo atjungiamas, maisto sandėliai kontroliuojami kariškių. Ukrainos ginklų savininkų asociacija savo tinklalapyje zbroya.info pateikė išsamų straipsnį, kaip elgtis tokiomis aplinkybėmis.
Karas
Karas / Fotolia nuotr.

Pirmiausia reikia apibrėžti situaciją: jūs – civilis gyventojas, kuriam rūpi išlikti gyvam ir saugiai pasitraukti iš karo lauko. Jūs nesate pareigūnas, karys, rezervistas ar savanoris, kurie turi elgtis pagal iš anksto numatytą planą ir organizuotai. Kol kas jūs neturite specialių žinių ir įgūdžių, kaip kariauti. Jūsų tikslas – pasiekti saugią zoną ir ten priimti tolimesnius sprendimus.

1. Išsaugokite šaltą protą. Karas gali būti skirstomas į tris stadijas – lokalūs susirėmimai, karas visu frontu ir visiška šalies okupacija. Jūsų veiksmai turi priklausyti nuo situacijos. Pirmas ir svarbiausias patarimas – nepanikuokite ir nepraraskite sveikos nuovokos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ginkluotas karys Kryme
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ginkluotas karys Kryme

Šūviai už lango dar nėra pasaulio pabaiga. Net jeigu jūsų laiptinėje įsikūrė sužeistųjų priėmimo punktas, o kaimyniniame bute įsitvirtino kulkosvaidininkai, tai dar nereiškia, jog turite bėgti, kur akys mato. Toks sprendimas jums gali kainuoti gyvybę. Įvertinkite, kas į ką šaudo ir kodėl.

2. Laikykitės toliau nuo karių. Jeigu jūsų būstas atsidūrė aktyvių karinių veiksmų zonoje – turite trauktis. Ypač, jei šalia jūsų įsitvirtino vienos ar kitos pusės kariai. Anksčiau ar vėliau jie įsivels į susišaudymą, o būdamas beginklis civilis jūs tapsite patrankų mėsa.

Didmiesčių problema – juose labai trūksta maisto.

3. Pasirūpinkite atsargomis.  Didmiesčių problema – juose labai trūksta maisto. Jei kaime atsargų galima rasti daugiau, tai didžiuosiuose miestuose gauti maisto gali tapti didele problema praėjus pirmajai parai nuo karinių veiksmų pradžios.

Pirkti maisto atsargas įmanoma tik iš anksto. Nuaidėjus pirmiesiems šūviams ir atsiradus realiai grėsmei žūti, parduotuvės užsidarys, maistą greitai išvogs ten dirbantis personalas arba vietiniai gyventojai. Apie maisto sandėlius, produktų bazes ar didesnius prekybos centrus galite pamiršti. Juos labai greitai ims kontroliuoti kariškai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Parduotuvėse ištuštėjusios maisto prekių lentynos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Parduotuvėse ištuštėjusios maisto prekių lentynos

4. Be vandens neišgyvensite. Vanduo – itin didelė problema. Dažnai vykstant aktyviems kariniams veiksmams jis tiesiog išjungiamas. Tai gali būti ir diversijos aktai, ir atsitiktinai pažeisti vandentiekio vamzdžiai. Nereikia panikuoti. Yra vietų, kuriose vanduo kaupiasi. Viena jų – tualeto bakelis. Imate tarą ir pildote ją vandeniu. Jo vienam žmogui pakaks savaitei.

Vandens gali būti ir tirpstančiame šaldytuve. Be to, daugelis mūsų namuose laikome skysčių ir maisto atsargų. Prieš pasitraukdami iš būsto turite pasiimti tai, kas būtina.

5. Nedėkite visų kiaušinių į vieną krepšį. Susidėkite atsargas į krepšius, kuriuos galėsite panešti. Jei aplinkui šaudo, į automobilį nesėskite – jis taps lengvu taikiniu ir nei viena kariaujanti pusė jums laisvai judėti neleis. Karo zonoje potencialus pavojaus šaltinis yra likviduojamas. Juo labiau, prasidėjus karui keliai bus apgriauti arba uždaryti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pabėgėliai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pabėgėliai

Būtinai susidėkite vieną mažesnę kuprinę, kurioje būtų maisto ir vandens. Jos niekada nenusiimkite. Kuprinė nešama tik ant nugaros. Ant pilvo neturi būti jokių daiktų. Nuaidėjus šūviams jūs turėsite kristi ant žemės. Jei nešuliai neleis jums priglusti prie žemės, tapsite lengvu taikiniu.

Jokių kamufliažinių spalvų jūsų aprangoje, jokių specialių pirštinių, matomoje vietoje pakabintų medžioklinių peilių ar gertuvių. Karo lauke kas atrodo kaip karys, tas ir kariauja.

6. Aiškiai parodykite, kad esate civilis. Pasiimkite baltą antklodę ir apvyniokite ja kuprinę. Jokių kamufliažinių spalvų jūsų aprangoje, jokių specialių pirštinių, matomoje vietoje pakabintų medžioklinių peilių ar gertuvių. Jūs esate civilis ir turite tai iš karto parodyti. Karo lauke kas atrodo kaip karys, tas ir kariauja. Prieš šaudamas niekas jūsų tapatybės nesiaiškins.

Jei esate civilis ir tai aiškiai parodote, vargu ar jus kas nors skubės žudyti. Niekas nenori naudoti šovinių ir atskleisti savo pozicijos tik tam, kad sunaikintų civilį. Aišku, tai nereiškia, kad turit oriai vaikščioti miesto gatvėmis aukštai iškėlęs galvą. Atsitiktinė kulka gali atlėkti bet kuriuo metu.

7. Prasidėjus karui jūsų nuosavybės neliko. Prasidėjus karui svarbu greitai pakeisti požiūrį. Jūsų nuosavybės nebėra. Jeigu į jūsų butą atėjo ginkluoti kariai ir ėmė kraustyti jūsų spintas, jūs ramiai einate pro duris. Puiku, jeigu išleis. Apie ginčus ir bandymą aiškinti, jog tai jūsų privati nuosavybė, kurią gina Konstitucija, galite pamiršti. Visų nervai įtempti, gausite kulką į kaktą.

Jei sėdote į automobilį ir į jus nepaleido serijos šūvių, o tiesiog sustabdė, nenustebkite, kad jis bus paimtas karo reikmėms kartus su visa jame esančia manta. Aiškinimai, kad keliaujate su šeima, mažais vaikais nepadės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vietos gyventojai bėga iš Sirijos.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vietos gyventojai bėga iš Sirijos.

Skamba ciniškai, bet šeima tokiomis aplinkybėmis yra našta. Jei traukiatės su mažais vaikais, tik kareivių gera valia ir didžiulė sėkmė padės jums išgyventi. Jūs judėsite labai lėtai, o atsargos seks labai greitai. Šaltis, alkis, ligos vaikams bus daug pavojingesnės nei jums.

Psichologiškai pasiėmus didelį daiktą, smulkų palikti yra lengviau. Be to, kariai taip pat turi lengvai judėti, niekas nešuliais apsikrauti nenorės.

Grįžkime prie nuosavybės. Čia galima prisiminti, kodėl dėjomės mažą kuprinę. Viskas, kas jums turi rūpėti – vanduo, maistas ir šilti rūbai, jei lauke šalta. Aišku, atsargas neštis vykstant karo veiksmams nebus paprasta. Gelbės tai, kad jūs būsite ne vienas, nes bėgti bandys daugelis.

Jei jus sustabdė karys ar ginkluotas plėšikas ir liepė atiduoti nešulius, taip ir padarykite. Jeigu kuprinės nepastebės – jums pasisekė. Jei pastebės, parodykite, jog joje maža dalis to paties turto, kurį atiduodate. Paprašykite, kad kuprinę paliktų, nes kitaip jūs mirsite iš troškulio. Psichologiškai pasiėmus didelį daiktą, smulkų palikti yra lengviau. Be to, kariai taip pat turi lengvai judėti, niekas sunkiais nešuliais apsikrauti nenorės. Greičiausia, bus paimti tik vertingiausi daiktai.

8. Pamirškite smalsumą. Jūs turite tikslą ištrūkti iš miesto. Jokių nukrypimų nuo kurso, kad pasižiūrėtumėte, kas vyksta. Mūšių miestuose metu abi kariaujančios grupės plačiai naudoja diversantų grupes. Bet kuris žvalgas, kurį sutiksite, jus 100 proc. nužudys, jei tik turės tokią galimybę. Apie tai rašoma visuose karo mokyklų vadovėliuose. Nuo to, ar paliks gyvą liudininką, nesvarbu, ar jis civilis, moteris, vaikas, priklauso visos kovotojų grupės likimas, o gal ir mūšio baigtis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai

Jei susitikote su kariškiais, kurie stengiasi neišduoti savo pozicijų, nepasiduokite jų šypsenoms ir kvetimams prieiti arčiau. Viskas pasikeis, kai tik jūs tapsite pasiekiamu taikiniu. Tiesiog bėkite. Kitos išeities nėra.

Venkite judėti tamsoje. Naktį civilį nuo kario atkirti labai sunku, todėl tikimybė  sulaukti kulkos išauga kartais.

9. Eikite tik dieną. Vykstant karo veiksmams su nešuliais per parą nueiti 10–15 kilomentrų yra normalu. Nesitikėkite ištrūkti greitai. Venkite judėti tamsoje. Jūs turite būti gerai matomas. Naktį civilį nuo kario atskirti labai sunku, todėl tikimybė  sulaukti kulkos išauga kelias kartus.

Pasirinkite tinkamą vietą nakvoti. Nedekite ugnies. Pamirškite cigaretes – jų kvapas ir liepsna lengvai patrauks nereikalingą dėmesį.

10. Neikite bet kur – ieškokite kontrolės punkto. Šiuolaikiniai miestai dažnai supami žiedinių kelių. Tai leidžia miestą apsupti labai greitai. Retai prasidėjus karo veiksmams vykdoma visiška miesto blokada. Dažniausiai bėgantys civiliai išleidžiami pro tam skirtus punktus.

Būtent jų ir ieškokite. Neikite bet kur. Pakelkite rankas į viršų. Rodykite, jog jokios grėsmės nekeliate. Kariams duotas nurodymas saugoti pozicijas, todėl jie šaus be perspėjimo. Kontroliniuose punktuose kariai elgiasi kitaip. Jie tam ir pastatyti, kad iš apsupties civiliai galėtų išeiti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusija traukiniais veža karinę techniką prie Ukrainos sienos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusija karinė technika juda prie Ukrainos sienos

Ištrūkę iš karo zonos aiškiai mintimis nusibrėžkite tolimesnį maršrutą. Galbūt pasiekiamu atstumu yra jūsų sodas, kur turite maisto, vandens ir šiltų rūbų.

Nenustebkite, jei punkte iš jūsų bus atimta viskas, ką nešatės vertingo. Jūs – priešiškos valstybės gyventojas. Kariams jūsų mantos tampytis nebereiks, todėl jie gali paimti viską ir ramiai tai sandėliuoti.

Jums svarbiausia pasitraukti iš karo veiksmų zonos. Apsuptį palikti be jokių asmeninių daiktų yra normalu. Net jei manote, kad papuošalus paslėpėte labai gerai, patikėkite, būtent ten kariai ieškos pirmiausia.

Ištrūkę iš karo zonos aiškiai mintimis nusibrėžkite tolimesnį maršrutą. Galbūt pasiekiamu atstumu yra jūsų sodas, kur turite maisto ir šiltų rūbų. Galbūt žinote artimiausią turistų kempingą, kur galima gauti geriamo vandens. Eiti žinomu maršrutu bus patogiau ir saugiau. Stenkitės nepasiklysti.

Kadras iš filmo/Priesaikos vedami
Kadras iš filmo/Priesaikos vedami

Atgavę jėgas turėsite priimti sprendimą. Jei norite toliau trauktis – jūsų galutinis tikslas turi būti artimiausios draugiškos valstybės siena. Jei jūsų valstybė apsupta priešų, be dokumentų ir pinigų trauktis į užsienį bus beveik neįmanoma. Turėsite likti šalyje ir jungtis prie pasipriešinimo judėjimo arba tiesiog stengtis išgyventi ten, kur karo veiksmai nėra tokie aktyvūs.

Jei nuspręsite kovoti, nesugalvokite pradėti kariauti vienas – jūsų kova truks labai trumpai. Ieškokite kovinių dalinių, prie kurių galėtumėte jungtis. Galbūt kai kur šalyje vis dar veiks mobilizavimo centrai. Neskubėdami juos susiraskite. Niekas jums ginklo neduos, tačiau galėsite kariams padėti dirbdamas fizinį darbą. Mokymams laiko greičiausiai nebus, bet laikui bėgant jūsų „laipsnis“ ir įgūdžiai kils, o pasitikėjimas jumis didės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius