-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didėjanti Kinijos kariuomenė gąsdina ir kaimynus, ir JAV

Kinijos karinės išlaidos vis auga, o šis intensyvumas erzina šios Azijos valstybės kaimynus, taip pat ir JAV, kuri atvirai susirūpinusi ilgalaikiais Kinijos ketinimais.
Kinijos kariuomenė
Kinijos kariuomenė / Scanpix nuotr.

Anot washingtonpost.com, tikslios išlaidos Kinijos kariuomenei nežinomos, nes lėšos, skiriamos Liaudies išlaisvinimo armijai, nėra skaidrios. Tarptautinių tyrimų duomenimis, Kinijos karinės išlaidos padidėjo nuo 20 milijardų 2002-ais iki 120 milijardų pernai. JAV savo kariuomenei išleidžia keturis kartus daugiau, tačiau teigiama, kad Kinija 2035 metais savo išlaidomis ketina pranokti JAV. 

Išaugusios išlaidos sudarė galimybę armijai pradėti modernizavimo programą, įsigyti ilgo nuotolio raketas, du naujus naikintuvus, eksperimentinį lėktuvą, restauruotą sovietmečio laikų lėktuvnešį, išplėsti kosminę programą, kuri apima Kinijos palydovinės navigacijos tinklą. Liaudies išlaisvinimo armija taip pat pradėjo ilgalaikę kampaniją, siekdama pagerinti žemės, jūrų ir oro karinių pajėgų sąveiką. 

Kai kurie kritikai ir skeptiškai nusiteikusios Kinijos kaimynės sunerimusios. Jų teigimu, Kinijos kariuomenė stiprinama siekiant išreikšti tvirtesnę poziciją dėl ginčijamų salų Pietų Kinijos jūroje. 

Karinis augimas keičia ir JAV gynybos planus – iš Irako ir Afganistano pajėgos perkeliamos į Azijos-Ramiojo vandenyno regioną. Augimas nerimą kelia taip pat ir Japonijai ir kai kurioms pietryčių Azijos šalims, jos buvo priverstos siekti JAV paramos. Tuo metu Kinijos diplomatai JAV pareiškė, kad ši kišasi į regioninį konfliktą. 

Kariuomenė – šalies raumenys

Kinijos generolas Luo Yuanas tikina, kad pašaliečiai neturėtų būti susirūpinę dėl Kinijos kariuomenės augimo. Pasak jo, augančios išlaidos gynybai yra Kinijos sparčiai augančios ekonomikos atspindys, be to, šalis daug metų į kariuomenę neturėjo galimybių investuoti ir šį atsilikimą nori panaikinti. 

„Tiesą sakant, mūsų greitas augimas yra kaip kompensacija už praeitį. Antra, mūsų karinis biudžetas išaugo dėl padidėjusių grėsmių Kinijai, tradicinių ir netradicinių. Daug mūsų žemių yra užėmusios kitos šalys. Mes taip pat esame viena iš pasaulio šalių, turinčių daug kaimynių“, – sakė generolas. 

Anot jo, kylant ekonomikai, jos reformos vaisiais mėgaujasi visi šalies sektoriai, ne išimtis ir ginkluotosios pajėgos.

„Svarbu, kad žmogus augintų ne tik savo kaulus, bet ir raumenis. Kariuomenė ir yra tie raumenys“, – sakė Luo Yuoanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius