Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžioji Britanija ir NATO pajėgos šukuoja vandenis, ieško paslaptingo povandeninio laivo

NATO sąjungininkės atsiuntė patruliuojančių lėktuvų padėti Britanijai iššukuoti jos vandenis prie vakarinių Škotijos krantų, kur buvo pastebėtas povandeninio laivo periskopas, pranešė žiniasklaida apie Šaltojo karo laikus primenančią paiešką.
Didžiosios Britanijos povandeninis karo laivas „Vanguard“ (kairėje) ir Prancūzijos povandeninis karo laivas „Le Triomphant“.
Didžiosios Britanijos povandeninis karo laivas „Vanguard“ (kairėje) ir Prancūzijos povandeninis karo laivas „Le Triomphant“. / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 NATO

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija informavo, kad šioje operacijoje sulaukė NATO sąjungininkių pagalbos, tačiau daugiau informacijos nepateikė.

Pranešimai apie lapkričio pabaigoje ir gruodžio pradžioje vykdytą paieškos operaciją, kuriuos pirmiausia išspausdino „Aviation Week“, pasirodė kylant įtampai tarp Vakarų partnerių ir Rusijos dėl jos vaidmens Ukrainos krizėje.

Praėjusį mėnesį Rusijos karo laivų eskadra įplaukė į Lamanšo sąsiaurį, o Švedija pranešė turinti įrodymų, jog spalį jos vandenyse neteisėtai plaukiojo užsienio šalies povandeninis laivas.

Periskopas buvo pastebėtas vietoje, kurioje paprastai Karališkojo jūrų laivyno povandeniniai laivai iškyla į paviršių, įplaukdami į Fasleino bazę, kurioje yra britų branduolinis ginklas, arba išplaukdami iš jos, pranešė „Aviation Week“.

Paslaptingojo povandeninio laivo paieškoje dalyvavo Prancūzijos, JAV ir Kanados lėktuvai.

Periskopas buvo pastebėtas vietoje, kurioje paprastai Karališkojo jūrų laivyno povandeniniai laivai iškyla į paviršių, įplaukdami į Fasleino bazę, kurioje yra britų branduolinis ginklas.

„NATO partnerės suteikė paramą pajūrio patruliavimo orlaivio operacijai iš Karališkųjų oro pajėgų (RAF) Losimaute ribotą laikotarpį su Karališkuoju laivynu. Mes neatskleidžiame karinių operacijų detalių“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime, paskelbtame antradienį vakare.

Didžioji Britanija neturi savo specialaus jūrinio patruliavimo orlaivio, nes 2010 metais, nutarus pertvarkyti gynybos sistemą, buvo nutraukta „Nimrod“ programa.

Gynybos ministerija nepatvirtino, kad lėktuvais ieškota povandeninio laivo ar kada tokia operacija vyko. Leidinyje „Aviation Week“ rašoma, kad nėra žinoma, ar medžiojamas povandeninis laivas buvo įplaukęs į Didžiosios Britanijos teritorinius vandenis.

Rusijos išpuoliai

Estijos gynybos ministerija pranešė, kad šalies Užsienio reikalų ministerija iškvietė Rusijos ambasadorių protestui pareikšti dėl Rusijos karinio lėktuvo įskridimo antradienį į Estijos oro erdvę.

NATO naikintuvai F-16, dalyvaujantys Baltijos oro erdvės patruliavimo misijoje, perėmė kelis Rusijos karinius orlaivius virš Baltijos jūros ir ties Norvegijos krantais, ir sekmadienį, ir pirmadienį, pranešė Aljanso atstovė Oana Lungescu.

Spalio mėnesį daugiau kaip 200 karių radarais neaptinkamais laivais ir sraigtasparniais tikrino Baltijos jūros vandenis ties Stokholmu, nes buvo gauta pranešimų apie užsienio „povandeninį aktyvumą“.

Ši operacija atgaivino prisiminimus apie Šaltojo karo pabaigos laikus, kai Švedija giliavandenėmis bombomis medžiojo sovietų povandeninius laivus ties savo pakrantėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius