-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Estijoje į Emario karinę bazę atvyko 150 JAV desantininkų

Du JAV lėktuvai su 150 karių kuopa iš 173-osios oro desanto brigados pirmadienio popietę nutūpė Emario karinių oro pajėgų bazėje Estijos šiaurės vakaruose.
Estijoje į Emario karinę bazę atvyko 150 JAV desantininkų
Estijoje į Emario karinę bazę atvyko 150 JAV desantininkų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Karius pasitiko Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, JAV ambasadorius Jeffrey Levine'as ir Estijos karinio jūrų laivyno štabo viršininkas kapitonas Igoris Schvede'as, Estijos skautų bataliono kuopa, pranešė kariškių atstovai naujienų agentūrai BNS.

Atvykusius JAV karius sveikindamas Estijos prezidentas rėžė kalbą, pradėdamas JAV 173-osios oro desanto brigados himno žodžiais: „Have you heard of the 173rd Airborne Brigade? With boots on the ground and dirt on our face. We'll defend your freedom anytime, anyplace.“ („Ar girdėjote apie 173-ąją oro desanto brigadą? Žengdami žeme, žemėtais veidais, mes ginsime jūsų laisvę bet kur, bet kada“).

Ar girdėjote apie 173-ąją oro desanto brigadą? Žengdami žeme, žemėtais veidais, mes ginsime jūsų laisvę bet kur, bet kada

„Mes taip pat tikime tuo, nes mes patys įrodėme priešakinėje Vahido bazėje Talibano teritorijos viduryje Helmando provincijoje, taip pat Irake, šiandien Malyje ir kitą savaitę Centrinėje Afrikos respublikoje, kur mes taip pat giname kitų laisvę“, – kalbėjo T.H.Ilvesas.

Prezidentas pavadino transatlantinį ryšį gyvybiškai svariu saugumo elementu nesaugiame pasaulyje. „Štai kodėl mes taip vertiname sąjungininkus žengiančius mūsų žeme čia“, – tęsė jis.

„Amerikiečiai ir estai, dalyvaudami pratybose kartu stiprina transatlantinio aljanso regimumą žmonėms gyvenantiems ir čia, ir kitur; tuomet matyti, kad NATO nėra abstrakcija, ir tai stiprina mūsų bendrus įsipareigojimus aljanse“, – pažymėjo Estijos vadovas.

Kartu su šia JAV kuopa į Estiją atvyko JAV armijos Europoje vado pavaduotojas generolas majoras Richardas C. Longo.

JAV oro desantininkai kartu su kitais kariais dalyvaus kasmet Estijos gynybos pajėgų rengiamose pratybose „Kevadtorm“ (Pavasario audra). Šis dalinys rotuosis su kitais JAV daliniais; tad amerikiečiai liks Estijoje mažiausiai iki šių metų pabaigos.

JAV kuopa bus dislokuota Paldsikyje, kur prieš 20 metų šeimininkavo sovietų kariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius