Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Lietuvą atvyko nauja JAV karių pamaina su sunkiąja kovine technika

Į Lietuvą tarnybai rotacinėse pajėgose atvykusi naujoji JAV  karių pamaina pradeda pasirengimą bendroms pratyboms su Lietuvos kariais – iki balandžio jie dalyvaus bendruose mokymuose ir tobulins tarpusavio sąveiką. Į Lietuvą JAV kariai atsigabeno ir kovinę techniką – šiomis dienomis šarvuotieji transporteriai „Stryker“ buvo atplukdyti iš jų nuolatinės dislokacijos bazės Vokietijoje, pranešė Krašto apsaugos ministerija.
JAV kariai Rukloje
JAV kariai Rukloje / E.Žygaičio nuotr.

Pirmoji JAV karių grupė į Lietuvą atvyko ketvirtadienį pavakare, o  nuo pirmadienio prie jų prisijungė ir  pagrindinė dalis.  

JAV kariai atvyko iš 3-osios divizijos 2-ojo kavalerijos pulko, kuris dislokuotas Vilseke, Vokietijoje. Tai jau penktoji JAV sausumos pajėgų karių rotacija Lietuvoje, taip pat Estijoje ir Latvijoje bei Lenkijoje.  

„Sausumos pajėgų karių mokymus drauge su sąjungininkais pirmiausiai vertinu kaip puikią progą pasidalyti profesine patirtimi, siekti geresnio veiksmų suderinamumo. Tai ir puiki galimybė mums  išmokti geriau teikti priimančiosios šalies paramą ir veikti tarptautinėje aplinkoje. Neabejoju, kad įgiję tokios patirties būsime dar geriau pasirengę savo šalies gynybai,“ –  sako Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras  Almantas Leika.

Įsikurs Rukloje

Kaip ir ankstesnės JAV karių pamainos, 3-osios divizijos 2-ojo  kavalerijos pulko kariai bus apgyvendinti Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas” kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione Rukloje.  Pagrindinis  Lietuvos kariuomenės  vienetas, su kuriuo drauge treniruosis naujoji JAV karių pamaina,  –   Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariai.  

Rukloje taip pat bus dislokuota ir JAV karių atsigabenta technika – įvairios paskirties šarvuotieji ratiniai  transporteriai  „Stryker“, šarvuotieji visureigiai HMMWV, sunkvežimiai, kt. Į Ruklą iš Klaipėdos sąjungininkų karinė technika geležinkeliais atvyks sausio 15–16 dienomis.

JAV sausumos pajėgų kariai Baltijos šalyse ir Lenkijoje rotuojasi nuo 2014 m. pavasario,  kaip dalis JAV sausumos pajėgų operacijos „Atlanto ryžtas“ (angl. „Operation Atantic Resolve“).   Šia operacija  JAV  rodo savo įsipareigojimą  NATO sąjungininkams užtikrinant saugumą po agresyvių Rusijos veiksmų Ukrainoje.
 
Mūsų šalyje JAV kariai, rotuodamiesi tarpusavyje,  liks iki šių metų pabaigos. Lietuva savo ruožtu siekia išlaikyti JAV rotacines pajėgas ir po 2015 metų.     

Be to, Aljansas, reaguodamas į pasikeitusią geopolitinę situaciją regione, yra sustiprinęs ir Baltijos valstybių oro erdvės ir jūros apsaugą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius