Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Baltijos dugno lenkai planuoja iškelti 70 metų ten išgulėjusio amerikiečių bombonešio liekanas

Blogos oro sąlygos gali sutrukdyti neįprastą operaciją Lenkijoje – čia iš Baltijos jūros ketinama iškelti bombonešio „Douglas A-20“ liekanas, praneša Tvn24.pl. Didelės bangos trukdo darbams, todėl beveik 70 metų išgulėjęs lėktuvas dar gali kuriam laikui likti dugne.
Bombonešio liekanos Baltijos jūros dugne
Bombonešio liekanos Baltijos jūros dugne / Centrinio jūrų muziejaus Gdanske nuotr.

Amerikietiško lėktuvo iškėlimas iš Baltijos dugno – komplikuota ir sudėtinga akcija, kurią atlikti nusprendė Lenkijos aviacijos muziejus Krokuvoje. Bombonešio liekanos jūros dugne išgulėjo 68 metus, jos sveria apie 5,5 tonos, o sparnų, kurie puikiai išsilaikė, ilgis siekia 18,6 metro. Lėktuvas guli 14 metrų gylyje. Jį atrado Jūrinio instituto Gdanske specialistai.

Išsiaiškinta, kad šis JAV pagamintas „Douglas A-20“ Antrojo pasaulinio karo metais buvo perduotas sovietų kariuomenei. 1943 metais Sovietų Sąjunga gavo apie 3 tūkst. tokių karo orlaivių.

Tiksli vieta, kur guli lėktuvas, viešai nėra skelbiama, stengiantis išvengti įkyrių smalsuolių nardytojų. Pirmiausia į vandenį nėrė narai, kurie privalėjo parengti lėktuvą iškėlimui. Hidraulinėmis pompomis bus bandoma jį atplėšti nuo dugno, o tik tada iškelti iš vandens.

wikipedia.org/JAV KOP nuotr./Douglas A-20
wikipedia.org/JAV KOP nuotr./„Douglas A-20“

Lenkijos aviacijos muziejaus direktoriaus Krzystofo Radwano teigimu, lėktuvo liekanas bus įmanoma iškelti, kadangi jų būklė – išties gera. Tačiau esą gali laukti įvairių staigmenų. „Bombonešis greičiausiai grįžo atlikęs užduotį ir nuskendo, tad jame neturėtų būti sprogstamųjų medžiagų, tačiau negalime būti tikri. Tad nors lėktuvo būklė ir gera, visko gali nutikti“, – Tvn24.pl sakė K.Radwanas.

Iškeltos orlaivio liekanos iškeliaus į Krokuvą, į Lenkijos aviacijos muziejų. Skaičiuojama, kad lėktuvo iškėlimas iš vandens kainuos apie 200–300 tūkst. zlotų (165–247 tūkst. Lt).

Visame pasaulyje yra išlikę tik 12 šio tipo lėktuvų, vienintelį tokį Europoje turi britai.

VIDEO: Bombonešio liekanos Baltijos jūros dugne

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius