Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Islamo valstybės“ džihadistų vadas Omaras al Shishanis: „Kita mūsų stotelė – Rusija“

Džihadistų organizacijos „Islamo valstybė“ vadas Omaras al Shishanis paskambino tėvui pasidžiaugti, kad užimtas Mosulo miestas. Pokalbio metu jis ištarė: „Rusija bus sekanti“. „Jis sakė, nesijaudink, tėve, grįšiu namo ir parodysiu rusams“, – tai patvirtino jo tėvas, Gruzijoje gyvenantis Temuras Batirašvilis.
Omaras al – Shishanis
Omaras al – Shishanis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo Bloomberg.com, T.Batirašvilis iš sūnaus išgirdo: „Mane dabar seka tūkstančiai, šalininkų bus dar daugiau. Mes atkeršysime Rusijai“.

T.Batirašvilio sūnus yra kilęs iš Pankisio – srities, kurioje gyvenantys čečėnai sulaukia Rusijos prezidento Vladimiro Putino kaltinimų padedant islamistams. Šiuo metu Rusija yra sutelkusi visą savo dėmesį į Ukrainą, o gruzinai nepamiršo 2008-ųjų metų kelių dienų kare su Rusija patirto pažeminimo.

Darbo stygiaus ir pykčio dėl Rusijos dominavimo Kaukaze vedini vyrai atsiliepė į kvietimą prisidėti prie „šventojo karo“.

Omaras al Shishanis vadovauja džihadistams, kurie terorizuoja Sirijos ir Irako žmones.

Tarp jo vadovaujamų kovotojų – dešimtys čečėnų iš Gruzijos Pankisio regiono. Darbo stygiaus ir pykčio dėl Rusijos dominavimo Kaukaze vedini vyrai atsiliepė į kvietimą prisidėti prie „šventojo karo“.

„Islamo valstybei“ priklauso apie 1 tūkst. džihadistų, kalbančių rusiškai.

Didžioji dalis jų yra čečėnai, dalis iš Pankisio  – nedidelio Gruzijos regiono visai prie Čečėnijos ir Pietų  Osetijos. Jame gyvena 11 tūkst gruzinų ir čečėnų.

„Problema yra tame, kad Tbilisis nekontroliuoja Pankisio ir žmonės iš ten gali lengvai nukeliauti į Artimuosius Rytus. Tai yra Kaukazo saugumo juodoji skylė“, – sakė Artimųjų Rytų ekspertė iš Maskvos Jelena Suponina.

Pasak jos, nedarbas ir neviltis tarp vietinių tokia didelė, kad jie yra lengvas grobis.

Rusija yra apkaltinusi Gruzijos vadovus, kad šie pro pirštus žiūri į tai, kas dedasi Pankisyje, nevaten slepiasi kovotojai, norintys nuversti Čečėnijos prezidentą Ramzaną Kadyrovą, kuris yra Rusijos prezidento statytinis.

Pankisyje vyko ne viena antiteroristinė operacija

„Kai tik jie užbaigs kovą, grįš namo ir kausis. Tai reiškia grėsmę ir Gruzijai, nes „Islamo valstybės“ džihadistai siekia įtvirtinti Šariatą visuose regionuose, kuriuose centrinė valdžia mažai ką reiškia“, – sakė ji.

Gruzijos vidaus reikalų ministras Nino Giorgonianis atsisakė „Bloomberg“ pateikti komentarą.

Tbilisis yra Pankisije surengęs kelias antiteroristines operacijas, 2003-aisiais bandyta visiškai išstumti „al Qaeda“ kovotojus iš regiono. Paskutinis toks bandymas įvyko 2012-aisiais, jo metu žuvo vienuolika žmonių.

Jie sugrįš geriau pasirengę ir galingesni, aš esu tuo įsitikinęs.

Tais pačiais metais iš kalėjimo buvo paleistas Tarkhanas Batirašvilis, dabar geriau žinomas kaip  Omaras al – Shishanis.

Jis kalėjo už neteisėtą ginklų laikymą. Kalėjime jo tikėjimas sustiprėjo, anot jo tėvo, grįžęs jis sudegino visas savo nuotraukas. Vėliau jis išvyko iš Gruzijos ir pasaulis apie Tarkhaną išgirdo tuomet, kai jis ėmė vadovauti džihadistams.

Teigiama, kad gimtajame Pankisyje jauniems čečėnams jis yra pavyzdys. Vietinis paauglys žurnalistams sakė, kad mielai prisijungtų prie namo sugrįžusio Omaro, tai būtų kerštas už Čečėniją.

„Jie sugrįš geriau pasirengę ir galingesni, aš esu tuo įsitikinęs“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius