Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 04 /22:26

Įtampa Kryme neslūgsta: Rusijos karo laivai blokuoja Kerčės sąsiaurį; Ukrainos jūrų pajėgų laivas atrėmė ginkluotų užpuolikų reidą

Antradienį įtampa Kryme neslūgsta. Nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė baigti nepaprastąjį karinių pajėgų parengties patikrinimą ir visiems jame dalyvavusiems kariams grįžti į savo bazes, Rusija gali savo karių skaičių Juodosios jūros pakrantėje padidinti iki 25 tūkstančių. Tuo tarpu pasirodė pranešimų, kad JAV prie Krymo krantų siunčia savo lėktuvnešį su šturmo grupe. Vėliau paskelbta, kad Rusijos karo laivai blokuoja Kerčės sąsiaurį.
JAV lėktuvnešis „George Bush“
JAV lėktuvnešis „George Bush“ su kitais laivais plaukia Krymo link. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

22.26 val. Ukrainos jūrų pajėgų laivas atrėmė ginkluotų užpuolikų reidą

Kryme esančio Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivo „Slavutič“ įgula antradienį atrėmė mėginimą jį užimti, kurį surengė ginkluoti užpuolikai, pranešė Gynybos ministerija.

„Ginkluoti asmenys buksyru priplaukė prie laivo borto, tačiau įgula jiems pasipriešino jėga. Buvo mėginama įlaipinti abordažo komandą, pagrobti laivą, ginklus ir jūreivius“, – ministerijos spaudos tarnyba citavo antvandeninių laivų brigados vadą kapitoną Vitalijų Zviahyncevą.

Šiuo metu Ukrainos jūrų pajėgų laivus toliau blokuoja Rusijos Juodosios jūros laivyno laivai, nurodoma ministerijos pranešime.

„Visi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariniai daliniai ir laivai, dislokuoti Krymo autonominėje respublikoje, vykdo Gynybos ministerijos ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo įsakymus“, – pridūrė ministerija.

17.55 val. Ukrainos pasieniečiai: Rusijos karo laivai blokuoja Kerčės sąsiaurį

Rusijos kariniai laivai blokavo Ukrainos Krymo pusiasalį nuo Rusijos skiriantį Kerčės sąsiaurį, antradienį pranešė Ukrainos pasienio apsaugos tarnyba.

Pasienio apsaugos patruliai informavo, kad rusų kariai kontroliuoja siaurą kanalą iš Krymo pusės, o Rusijos pusėje buvo pastebėti šarvuoti automobiliai.

Kerčės sąsiaurį blokuoja du Rusijos laivai – iš šiaurės ir iš pietų, – sakė pasienio apsaugos vado pavaduotojas Pavelas Šišurinas žurnalistams.

„Kerčės sąsiaurį blokuoja du Rusijos laivai – iš šiaurės ir iš pietų“, – sakė pasienio apsaugos vado pavaduotojas Pavelas Šišurinas žurnalistams.

Rusijos kariuomenė šios informacijos nepatvirtino.

Krymo operaciją kritikavęs rusų filosofijos profesorius atleistas iš garsaus Maskvos instituto MGIMO

Maskvos valstybinio tarptautinių santykių instituto (rus. MGIMO) Filosofijos katedros profesorius Andrejus Zubovas atleistas iš tarnybos po savo straipsnio žurnale „Vedomosti“; profesorius jame kritikavo galimą rusų karinių pajėgų įvedimą į Krymą, pranešama BBC tinklalapyje.

Apie jo atleidimą iš instituto pranešė profesoriaus duktė Irina Bobrinskaja ir televizijos kanalo „Dožd“ (Lietus) vedėjas Nikita Belogolovcevas.

Straipsnyje „Eto uže bylo“ (Tai jau buvo) autorius palygino galimą kariuomenės įvedimą į Krymą su Austrijos prijungimu prie Trečiojo Reicho 1938 metais.

Anot A.Zubovo, karinės operacijos atveju Rusijos sugadintų santykius ir su Vakarais, ir su Ukraina.

Kaip nurodoma tinklalapyje kasparov.ru, A.Zubovas, beje, sekmadienį dalyvavęs antikarinėje demonstracijoje Maniežo aikštėje, kitame straipsnyje rašė, kad Rusijos karinių pajėgų įvedimas į Ukrainos teritorija gali virsti karo pradžia.

„Užsienio kariuomenės įvedimas į kitos valstybės teritoriją, be pastarosios leidimo, – tai yra agresija. Kai uniformuoti asmenys be skiriamųjų ženklų užima parlamentą, – tai savivalė“, – parašė profesorius.

Rusijos Federacijos Taryba yra suteikusi leidimą prezidentui Vladimirui Putinui, jei prireiktų, įvesti kariuomenę į Ukrainos teritoriją ten gyvenančių Rusijos piliečių ir tautiečių saugumui užtikrinti.

17.33 val. Oleksandras Turčynovas: JT autoritetas padės išspręsti padėti Kryme

Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas ir šalies vadovo pareigas einantis Oleksandras Turčynovas informavo JT generalinio sekretoriaus pavaduotoją Janą Eliassoną apie padėtį Kryme.

„Tikiuosi, kad tokios gerbiamos organizacijos autoritetas padės išnarplioti tą sudėtingą situaciją, kuri susiklostė šiandien Kryme“, – sakė O.Turčynovas, pranešė antradienį Aukščiausiosios Rados spaudos tarnyba.

J.Eliassonas, savo ruožtu, pažymėjo, kad dabar svarbiausia – „kartu rasti diplomatinį ir politinį šio klausimo sprendimą“.

„Jums nereikėtų abejoti mūsų ištikimybe Ukrainos nedalumo ir suverenumo idėjai“, – pabrėžė JT pareigūnas.

Papildyta 16.42 val. J.Kerry atvyko į Kijevą derėtis su laikinąja vyriausybe

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, didėjant krizei Kryme, antradienį atskrido į Kijevą susitikti su Ukrainos laikinąja vyriausybe.

Su J.Kerry atvykę pareigūnai sakė, kad per jo trumpą vizitą JAV pasiūlys 1 mlrd. dolerių paskolą finansinius sunkumus išgyvenančiai Ukrainai, kuris būtų dalis tarptautinės paskolos.

Prorusiškoms pajėgoms beveik visiškai perėmus Krymo pusiasalio kontrolę, JAV pareigūnai pareiškė, kad Maskva per kelias dienas gali sulaukti sankcijų.

„Manau, kad bus imtasi veiksmų dėl sankcijų, labai gali būti, kad (tai įvyks) vėliau šią savaitę, o sankcijų yra visas spektras“, – sakė vienas J.Kerry lydintis pareigūnas, nenorėjęs būti įvardintas.

J.Kerry turėtų susitikti su Ukrainos laikinuoju prezidentu Oleksandu Turčynovu ir naujuoju premjeru Arsenijumi Jaceniuku.

Valstybės sekretorių kelionėje lydintiems žurnalistams pareigūnai sakė, kad Vašingtonas suteiks naujajai vyriausybei labai reikiamą finansinę pagalbą.

JAV iždo sekretorius Jacobas Lew antradienį išplatintame pareiškime pranešė, kad vyriausybė „bendradarbiauja su Kongresu ir Ukrainos vyriausybe, kad suteiktų 1 mlrd. JAV dolerių paskolos garantijas; ši paskola skiriama pažeidžiamiausiems Ukrainos namų ūkiams apsaugoti nuo poveikio, kurį turės neišvengiamas ekonomikos sureguliavimas“.

„Tuo pat metu JAV imasi skubių veiksmų, kad suteiktų techninę ekspertizę ir padėtų Ukrainos nacionaliniam bankui bei Finansų ministerijai atremti pagrindinius iššūkius“, – sakė su J.Kerry keliaujantis pareigūnas.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ antradienį pareiškė, kad nuo lapkričio nutraukia dujų Ukrainai tiekimą sumažinta kaina, tačiau Kijevui pasiūlė iki 3 mlrd. JAV dolerių siekiančią paskolą jo skolai padengti.

Papildyta 16.22 val. Baltieji rūmai žada milijardą dolerių paramos Ukrainai

Baltieji rūmai antradienį pažadėjo padėti užtikrinti, kad Ukraina turėtų „pakankamą finansavimą“ stabilumui bei ekonominiam augimui užtikrinti, ir pareiškė, kad pataria susigrąžinti išvogtą turtą bei prisitaikyti prie prekybinio spaudimo, susijusio su energetika.

Baltųjų rūmų pareiškime sakoma, kad Jungtinės Valstijos padės apmokyti rinkimų stebėtojus Ukrainoje. JAV specialistų komanda šią savaitę atvyks į šalį padėti pareigūnams nustatyti išvogtą turtą ir jį susigrąžinti.

Jungtinės Valstijos taip pat teiks „technines konsultacijas“ Ukrainos vyriausybei dėl šalies teisių Pasaulio prekybos organizacijoje, susijusių su Rusija, ypač dėl energetikos.

„Jungtinės Valstijos taip pat yra pasiruošusios suteikti pagalbą ir finansavimą, kad padėtų Ukrainos verslui rasti naujų eksporto rinkų ir prisitaikyti prie prekybinio spaudimo bei sustiprinti energetinį pajėgumą, padėdamos sumažinti priklausomybę nuo importuojamų dujų“, – nurodoma pranešime.

Papildyta 15.31 val. Muštynės prie karinės bazės

Karininkai pranešė, kad prie ukrainiečių bazės Feodosijoje susirinko būrys agresyvių Rusijos kazokų iš Krasnodaro krašto. Jiems vadovauja į karininkus panašūs žmonės, buryje buvo ir vietinių provokatorių.

Pasak portalo allcrimea.net, susirinkusieji neturėjo ginklų, bet bandė veržtis į bazės teritoriją bei provokavo kariškius susiremti. Netrukus prie bazės ėmė rinktis ir antikarinio piketo dalyviai, kurie bandė ginti kariškius. Netrukus tarp Ukrainos patriotų bei kazokų ir vietinių provokatorių kilo muštynės.

Papildyta 12.45 val. Rusija stiprina pajėgas Juodojoje jūroje

Du Rusijos kariniai laivai antradienio rytą praplaukė pro Turkijos Bosforo sąsiaurį ir nuplaukė Ukrainos link, praneša agentūra „Xinhua“.

Karo laivai „150 Saratov“ ir „156 Jamal“, buvę Viduržemio jūroje prie Sirijos krantų, pakviesti grįžti į Juodąją jūrą.

Pirmadienį rusų laivai iš Egėjo jūros pasiekė Turkijos valdomą Dardanelų sąsiaurį.

„Xinhua“ taip pat praneša, kad JAV lėktuvnešis, raketų kreiseris „USS Ramage“ ir 6-oji flotilė pakėlė inkarą prie Graikijos krantų ir, spėjama, pajudėjo Juodosios jūros link. Tikimasi, kad JAV laivai Dardanelų sąsiaurį pasieks penktadienį.

Papildyta 12.10 val. JAV siunčia lėktuvnešį su šturmo grupe

JAV karinio jūrų laivyno šturmo grupė su lėktuvnešiu „George Bush“ pasuko į Juodąją jūrą Krymo link, kurį okupuoja Rusijos pajėgos bei blokuoja Rusijos kariniai laivai.

Apie tai praneša portalas allcrimea.net, remdamasis neįvardytais amerikiečių šaltiniais. Manoma, kad šturmo grupės užduotis yra reaguoti į Rusijos karių dislokavimą Kryme bei situacijos Ukrainoje pokyčius.

Be lėktuvnešio, į grupės sudėtį įeina 17 karinių laivų ir trys povandeniniai laivai. Ant lėktuvnešio „George Bush“ denio yra 90 lėktuvų, tarp jų – ir keli naikintuvai F-22. Teigiama, kad pirmadienį šturmo grupė perplaukė Egėjo jūrą.

Papildyta 12.05 val. Ukrainos parlamentas Rusijai: tik Rada gali į šalį pasikviesti užsienio karius

Reaguodama į Kremliaus tvirtinimus, kad rusų kariai į Krymą pasiųsti nuversto prezidento Viktoro Janukovyčiaus prašymu, Ukrainos Aukščiausioji Rada atsakė, kad tokį prašymą gali pareikšti tik parlamentas.

Tai antradienį plenarinėje Ukrainos parlamento sesijoje pareiškė Rados pirmininkas, laikinai prezidento pareigas einantis Oleksandras Turčynovas, praneša Liga.net. To negalima padaryti „paprašius kuriam nors piliečiui, net jei jis būtų buvęs prezidentas“, – sakė O.Turčynovas. Jis taip pat paprašė, kad Rusija išduotų Ukrainai jos pilietį V.Janukovyčių, kuris šiuo metu slepiasi Rusijoje.

Papildyta 10.34 val. Putinas įsakė baigti nepaprastąjį karinių pajėgų parengties patikrinimą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė daliniams, dalyvavusiems šią savaitę paskelbtame nepaprastajame ginkluotųjų pajėgų parengties patikrinime, grįžti į savo bazes, Rusijos naujienų agentūros antradienį citavo Kremliaus atstovą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė daliniams, dalyvavusiems šią savaitę paskelbtame nepaprastajame ginkluotųjų pajėgų parengties patikrinime, grįžti į savo bazes

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad karinės pratybos – kurios, anot Maskvos, nėra susijusios su įvykiais Ukrainoje – buvo sėkmingos. Tose pratybose dalyvavo Vakarų ir Centrinės karinių apygardų daliniai, įskaitant dislokuotus netoli sienos su Ukraina.

Maskva neigė, kad šios pratybos, pradėtos praeitą savaitę, kaip nors susijusios su įvykiais Ukrainoje, nors V.Putinas sakė turintis teisę dislokuoti karius toje šalyje, kad apsaugotų ten esančius Rusijos piliečius ir vietos rusakalbius.

Pratybos baigėsi planuotu laiku. Rusijos lyderis pirmadienį, paskutinę pratybų dieną, asmeniškai stebėjo manevrus, nerodydamas jokios reakcijos į Vakarų šalių perspėjimus, kad Rusijai gali būti paskelbtos sankcijos dėl faktinės okupacijos Ukrainos pietiniame Krymo regione.

„Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Vladimiras Putinas įsakė pajėgoms ir daliniams, dalyvavusioms karinėse pratybose, grįžti į savo bazes“, – naujienų agentūros citavo D.Peskovą.

Apie Rusijos pajėgų judėjimą Kryme Kremliaus atstovas neužsiminė.

Papildyta 9.58 val. Provokacija jūroje

Kryme užfiksuota dar viena provokacija. Kaip informuoja unian.net, Sevastopolio Strelecko įlankoje, kur dislokuoti Ukrainos karinių jūrų pajėgų Sevastopolio karinės jūrų bazės laivai, antradienio rytą ukrainiečių jūreiviai pastebėjo apie 20 povandeninių diversantų. Apie tai unian.net informavo šaltiniai karinėse pajėgose Sevastopolyje.

Antradienio rytą ukrainiečių jūreiviai pastebėjo apie 20 povandeninių diversantų

Specialiai apmokyti ir parengti specialios paskirties dalinių kariai, dar vadinami „koviniais plaukikais“, nesislapstydami kelias minutes plūduriavo vandens paviršiuje, o tada dingo.

Manoma, kad taip norėta psichologiškai paveikti laivų įgulų narius.

Papildyta 9.48 val. Krymą užėmusios Rusijos pajėgos paleido perspėjamuosius šūvius

 

Rusijos pajėgos, perėmusios kontrolę vienoje karinių oro pajėgų bazėje Krymo regione, antradienį paleido perspėjamuosius šūvius į orą, kai apie 300 Ukrainos karių, anksčiau dirbusių tame oro uoste, mėgino grįžti į savo tarnybos vietą.

Apie 12 Rusijos karių, antradienį saugojusių Belbeko oro bazę, esančią į šiaurę nuo Sevastopolio miesto, perspėjo atėjusius neginkluotus Ukrainos karius nesiartinti. Jie paleido kelis perspėjamuosius šūvius į orą ir pareiškė šaudysiantis į žmones, jeigu ukrainiečiai prie jų artinsis.

Ukraina kaltina Rusiją surengus karinę invaziją, tuo tarpu Maskva, kuri nepripažįsta naujosios Ukrainos vyriausybės, sako siekianti apsaugos toje šalyje gyvenančius rusakalbius.

Šie šūviai buvo pirmieji, paleisti Rusijos pajėgų, nuo praeito savaitgalio stiprinančių kontrolę Krymo pusiasalyje. Kaip teigia Ukrainos pareigūnais, tame regione Rusija sutelkė 16 tūkst. karių.

Papildyta 9.28 val. Karių skaičių didins iki 25 tūkstančių?

Rusijos atstovas Jungtinėse Tautose Vitalijus Čiurkinas pareiškė, kad Vladimiras Putinas dar nėra priėmęs sprendimo panaudoti ginkluotąsias pajėgas Ukrainoje. Saugumo tarybos posėdyje V.Čiurkinas aiškino, kad Rusijos Dūmos leidimas įvesti kariuomenę į Ukrainą dar nereiškia, kad taip ir bus padaryta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš Rusiją
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš Rusiją

Rusijos atstovas teigė, kad šiuo metu Kryme esą yra net mažiau rusų karių, nei galėtų būti pagal oficialų susitarimą su Ukraina. Todėl Rusija gali savo karių skaičių Juodosios jūros pakrantėje padidinti iki 25 tūkstančių.

Papildyta 9.12 val. Rusijos pajėgos neperžengė Ukrainos šiaurinės sienos, sako pasieniečiai

Vienas aukšto rango Ukrainos sienų apsaugos pareigūnas pirmadienį nurodė, kad jokios Rusijos ginkluotosios pajėgos neįžengė į šalies teritoriją per šiaurinę sieną.

„Atliekame nuolatinę stebėseną. Tiesa, kad esama ginkluotųjų pajėgų, dislokuotų Rusijos regionuose, besiribojančiuose su Ukraina. Jos pradėjo pratybas prieš savaitę ir juda savoje teritorijoje. Jos nepriartėjo prie nacionalinės sienos“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Sienos apsaugos Rytų regiono departamento viršininkas Mironas Sydoras.

ESBO ruošiasi siųsti stebėtojų misiją į Ukrainą

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) pirmadienį savo neeiliniame posėdyje pritarė pasiūlymui įkurti ir pasiųsti į Ukrainą specialią stebėtojų misiją.

„Šiandien buvo aptariamas ir sulaukė didelio palaikymo pasiūlymas pasiųsti į Ukrainą stebėtojų misiją“, – po to posėdžio naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos pasiuntinys Igoris Prokopčiukas.

Papildyta 8.39 val. Michailas Chodorkovskis pasiryžęs vykti į Ukrainą

AFP/„Scanpix“ nuotr./Michailas Chodorkovskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Michailas Chodorkovskis

Buvęs politinis Rusijos kalinys Michailas Chodorkovskis yra pasirengęs vykti į Ukrainą, kad ten būtų užkirstas kelias kraujo praliejimui. Spaudai išplatintame savo pareiškime jis rašo, kad dėl nekompetentingų politikų veiksmų Ukraina atsidūrė ant pilietinio karo slenksčio. „Tai yra tragedija milijonams šeimų, kartu tai turės ir rimtų pasekmių vidinei situacijai mūsų šalyje ir jos padėčiai tarptautinėje arenoje“, – rašo M.Chodorkovskis.

„Tam, kad užkirsčiau kelią kraujo liejimui, aš esu pasirengęs bet kada vykti į bet kurią Ukrainos vietą, kai tik gaučiau atsakingo žmogaus kvietimą. Tikiu, kad nepriklausomų ir tarptautiniu mastu pripažįstamų asmenų buvimas Ukrainoje šiuo metu padėtų spręsti konfliktą“, – teigia M.Chodorkovskis.

Papildyta 8.19 val. Vladimiras Putinas įsakė kariams iš pratybų grįžti į bazes

Antradienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kariams, kurie praėjusią savaitę netikėtai buvo išsiųsti į karines pratybas vakarų ir centrinėje Rusijoje, įsakė grįžti atgal į savo bazes, skelbia RT.

Tokį įsakymą V.Putinas davė po Gynybos ministerijos ataskaitos, kurioje teigta, kad pratybos buvo įvykdytos sėkmingai. Į jas buvo išsiųsta 150 tūkst. karių, 90 lėktuvų, 880 šarvuočių, 80 karo laivų.

Papildyta 8.00 val. JAV Kongresas ruošiasi skirti Ukrainai 1 mlrd. dolerių ekonominės pagalbos paketą

JAV įstatymų leidėjai pirmadienį nurodė pristatysiantys „kritinės“ ekonominės pagalbos paketą Ukrainai, pagal kurį būtų suteikta 1 mlrd. dolerių paskolų valstybei, įsitraukusiai į geopolitinę priešpriešą su Rusija.

„Esu siaubingai susirūpinęs dėl to, kas vyksta Ukrainoje. Manau, Ukrainą yra apėmusi krizė, ir jai reikia pagalbos“, – Senato daugumos lyderis Harry Reidas (Haris Reidas) sakė žurnalistams, susitikęs su viešinčiu Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu JAV Kapitolijuje.

„Rekomenduosiu, kad viskas, ką darysime, turėtume koordinuoti su mūsų sąjungininkais“, – pažymėjo jis, pridūręs, kad prezidentas Barackas Obama „sakė norintis suteikti tam tikrą ekonominę pagalbą. Manau, tai yra tinkama“.

Tuo tarpu demokratas senatorius Robertas Menendezas nurodė, kad jo vadovaujamas dideles galias turintis Senato užsienio ryšių komitetas rengia abiejų partijų teisės aktų paketą, siekiant suteikti kritinę pagalbą Ukrainai, balansuojančiai ant ekonominės griūties slenksčio, po daugelį metų trukusio chroniško netinkamo vyriausybės vadovavimo ir korupcijos.

Pagal tuos teisės aktus būtų uždegta žalia šviesa bent 1 mlrd. dolerių paskolų garantijoms, siekiant palaikyti Ukrainos ekonomiką, taip pat suteikti techninę pagalbą organizuojant rinkimus, kovojant su korupcija, stiprinant pilietinę visuomenę ir padedant Kijevui atgauti pavogtą turtą.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, kuris šią savaitę aplankys Kijevą, kai Europą yra apėmusi giliausia saugumo krizė nuo Šaltojo karo laikų, neseniai užsiminė, kad B.Obamos administracija ruošia panašų paskolų paketą Ukrainai.

Papildyta 7.01 val. Rusija svarstys krizę Ukrainoje su sąlyga, kad bus laikomasi vasario 21-osios susitarimų

Maskva svarstys su tarptautiniais partneriais būdus, kaip išeiti iš krizės Ukrainoje, tačiau su sąlyga, kad bus laikomasi vasario 21-osios susitarimų ir šiame procese dalyvaus platus šios šalies politinių jėgų spektras, žurnalistams pareiškė šaltinis Rusijos užsienio reikalų ministerijoje.

„Rusija svarstys su tarptautiniais partneriais padėtį dėl Ukrainos ir būdus, kaip išeiti iš krizės“, – sakė jis.

„Du momentai mums yra principiniai: įgyvendinimas vasario 21 dienos susitarimų, kurie apima konstitucinės reformos atlikimą ir koalicinės vyriausybės sukūrimą, taip pat platus politinių jėgų Ukrainoje reprezentavimas šiame procese“, – pažymėjo šaltinis.

„Artimiausiu metu svarstymai bus pratęsti“, – sakė jis.

Ultimatumo pranešimai nepasitvirtino

Pirmadienį įtampa Kryme vis augo – čia ir toliau plūdo Rusijos kariai, buvo pralietas ir ukrainiečių kraujas. Vakare buvo pranešta, kad Viktoras Janukovyčius prašo Rusijos įsiveržti į Ukrainą. Pasirodė pranešimų, kad Rusija Ukrainai paskelbė ultimatumą – arba pasiduoti iki 5 val. ryto, arba laukia šturmas.

Įtampoje sulaukus ryto, 5.20 val. Euromaidano puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ atsirado žinutė „Jokių naujienų yra geros naujienos“.

JAV imasi sankcijų, Europa dar svarsto

Antradienio naktį JAV paskelbė įšaldanti visas derybas su Rusija dėl prekybos ir investicijų. Pastaraisiais mėnesiais JAV ir Rusija buvo pradėjusi neformalias derybas bandydamos pagerinti ekonominius tarpusavio ryšius.

Pentagonas taip pat paskelbė, kad sustabdomas bet koks karinis bendradarbiavimas su į Ukrainą įsiveržusia Rusija. 

Dėl rusų kariuomenės veiksmų Kryme įšaldomi visi tarpusavio kariniai įsipareigojimai – įskaitant ir dvišalius susitikimus, uostų lankymus ir planuotas konferencijas.

Anot Pentagono atstovo spaudai Johno Kirby, dėl rusų kariuomenės veiksmų Kryme įšaldomi visi tarpusavio kariniai įsipareigojimai – įskaitant ir dvišalius susitikimus, uostų lankymus ir planuotas konferencijas.

JAV jau anksčiau pranešė, kad ruošiasi Rusijos izoliacijai. Barackas Obama pirmadienį perspėjo, kad Jungtinės Valstijos planuoja įvairias ekonomines ir diplomatines sankcijas, kad izoliuotų Rusiją, jeigu Maskva nenutrauks savo invazijos į Ukrainą. 

„Rusija negali nebaudžiamai siųsti savo karių ir pažeisti esminių principų, kurie pripažįstami visame pasaulyje, – sakė B.Obama. – Rusams taip pat nurodome, jog jeigu jie iš tikrųjų tęs dabartinę trajektoriją, kurioje yra dabar, mes nagrinėjame ištisą virtinę žingsnių – ekonominių, diplomatinių – kurie izoliuos Rusiją.“ 

Europos Sąjungos valstybės dar svarsto, kokias sankcijas paskelbti Rusijai.

Lietuva paskelbė, kad įves nacionalines sankcijas ir uždraus atvykti į šalį už smurtą Kijeve atsakingiems Ukrainos pareigūnams bei neatmeta galimybės ateityje pritaikyti tokias sankcijas Rusijos pareigūnams. tai pirmadienį pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Kaip klostėsi įvykiai Ukrainoje pirmadienį, skaitykite čia

Planuotos provokacijos ir šturmas

Pirmadienį per incidentą Sevastopolyje buvo sužeisti du ukrainiečių kariai. Vienas jų neteko sąmonės, kitas patyrė nežymių sužalojimų. Į Krymą nesiliauja plūsti Rusijos kariai. Per parą šiame Juodosios jūros pusiasalyje nusileido 10 Rusijos atakos sraigtasparnių ir aštuoni kariniai transporto lėktuvai. Be to, keturi naujai atplaukę Rusijos karo laivai nuo šeštadienio stovi Sevastopolio uoste.

Ukrainos Vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad naktį į antradienį planuojama provokacija – trijų ar keturių Rusijos karių nužudymas

Pirmadienį vakare buvo pranešta, kad Rusijos Juodosios jūros karinis laivynas nurodė Kryme dislokuotoms ukrainiečių pajėgoms pasiduoti iki antradienio 5 val. ryto vietos laiku, arba laukti karinių veiksmų. Pasak pranešimo, šį ultimatumą paskelbė laivyno vadas Aleksandras Vitko. Tiesa, vėliau Rusijos gynybos ministerija paneigė šią informaciją. Tačiau įtampa laukiant nakties išliko – Ukrainos Vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad naktį į antradienį planuojama provokacija – trijų ar keturių Rusijos karių nužudymas.

Vakare vykusiame Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje informuota, kad Rusijos prezidentas V.Putinas iš Viktoro Janukovyčiaus gavo rašytinį prašymą veržtis į Ukrainą. Tačiau tiek Didžiosios Britanijos, tiek JAV atstovai šį prašymą sukritikavo kaip visiškai prasilenkiantį su realybe bei pareiškė, kad dabar ne 1968-ieji, kuomet viena valstybė išgalvoto preteksto pagrindu gali užpulti kitą. 

Septynias svarbiausias Ukrainos naujienas skaitykite čia 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius