-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio priešraketinė sistema „Geležinis kupolas“ – skydas, kuris numuša 9 iš 10 raketų

Izraelis garsėja vadinamosiomis geležinėmis sienomis, saugančiomis šalies teritoriją nuo nedraugiškai nusiteikusių arabų šalių. Pastaruoju metu ant šių sienų viršaus buvo pritvirtintos priešraketinės sistemos. Viena iš tokių sistemų – „Geležinis kupolas“ , kuris padeda Izraeliui numušti devynias iš dešimties priešo raketų, rašo savaitraštis „The Economist“.
Izraelio priešraketinė sistema "Geležinis kupolas"
Izraelio priešraketinė sistema "Geležinis kupolas" / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Geležinio kupolo“ kūrėjai tikina, kad ši apsaugos sistema yra greičiausia ir patikimiausia visame pasaulyje. Nuo signalo apie priešo paleistą raketą gavimo iki sistemos aktyvavimo praeina vos 15 sekundžių. Milijardą dolerių kainavusios sistemos kūrimą rėmė JAV. Ši sistema puikiai veikia ir naujausios Izraelio karinės operacijos prieš Gazos ruožą „Apsauginis skardis” metu.

Palestinos teroristai per šią operaciją paleido į Izraelį beveik 1000 raketų. „Geležinis kupolas“ sunaikino 870. Ši apsaugos sistema leidžia garantuoti saugų gyvenimą izraeliečiams.

Palestinos teroristai per šią operaciją paleido į Izraelį beveik 1000 raketų. „Geležinis kupolas“ sunaikino 870. Ši apsaugos sistema leidžia garantuoti saugų gyvenimą izraeliečiams.

„Geležinis kupolas“ tėra vienas iš trijų pakopų Izraelio antiraketinės gynybos dėmenų. Kita svarbi antiraketinė sistema, pavadinimu „Dovydo laidyklė“, šiuo metu dar tik kuriama. Ji bus pajėgi sunaikinti taikinius, esančius virš Viduržemio jūros.

Trečioji antiraketinė sistema „Strėlė“ saugo nuo tolimojo nuotolio balistinių raketų.

Priešui paleidus raketą, „Geležinio kupolo“ radaras nustato skrydžio trajektoriją bei tašką, į kurį raketa pataikys, ir per keletą sekundžių paleidžia atsakomąją raketą. Kiekvienos atakos užkirtimas Izraeliui kainuoja apie 60 tūkst. JAV dolerių. Ekspertai teigia, kad tai atsiperka su kaupu, nes padeda išvengti milijardinių nuostolių, kurie grėstų sutrikdžius Izraelio ekonomikos veiklą. Taip pat išvengiama tūkstančių gyventojų aukų.

„Geležinio kupolo“ patikimumu pradžioje abejojo net ir Izraelio gynybos ekspertai. Jie delsė ją įrenginėti šalies oro uostose, nes bijojo, kad nuo jos gali nukentėti pačių izraeliečių lėktuvai. Vis dėlto, mokslininkai ištobulino sistemą ir dabar ji sugeba atskirti priešų objektus. Tačiau išliko keletas kitų problemų.

Net ir numušus priešo raketą dažnai mirtini šrapneliai (rutulinių kulkų pripildyti sviediniai) pradeda kristi iš dangaus. Be to, viena iš dešimties priešo raketų vis tiek pasiekia tikslą ir tai tebekelia grėsmę šalies greitkeliams, žemės ūkio regionams ir taikiems žmonėms.

Nuo sistemos „Geležinis kupolas“ veikimo sėkmės tiesiogiai priklauso ir dabartinio Izraelio premjero Binyamino Netanyahu politika. Jis gali tęsti konflikto valdymo politiką pernelyg nebijodamas islamistų keršto.

Ši sistema padeda Izraeliui atlaikyti karinį spaudimą ir toliau tęsti efektyvias atakas prieš Gazos ruožą. Be to, turint veiksmingą apsaugos sistemą Izraeliui nėra tokie baisūs raketomis ginkluoti Sirijos islamistai bei Libano šiitų teroristinė organizacija „Hezbollah“ .

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius