Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV kariai: mes nesame pasaulio policija ir nenorime kariauti Sirijoje

JAV prezidentui Barackui Obamai kartojant, kad būtina imtis karinių veiksmų prieš Sirijos režimą, debatai vyksta ne tik tarp civilių, bet ir pačioje kariuomenėje.
Protestas prieš JAV intervenciją Sirijoje
Protestas prieš JAV intervenciją Sirijoje / „Reddit“ nuotr.

„Reuters“/„Ipsos“ apklausos duomenimis, tik penktadalis apklaustųjų JAV mano, kad šalis turėtų vykdyti karinę intervenciją. Jeigu Basharas al Assadas tikrai panaudojo cheminį ginklą savo šalyje, pasisakančiųjų už ataką padidėtų vos iki 29 procentų.

„Reddit“ nuotr./Protestas prieš JAV intervenciją Sirijoje
„Reddit“ nuotr./Protestas prieš JAV intervenciją Sirijoje

Nors priesaikoje JAV kariai pasižada paklusti valdžios nurodymams,  jie neliaupsina JAV planų atakuoti dvejus metus trunkančio civilinio karo draskomą šalį. Socialiniuose tinkluose plinta nuotraukos, kuriose uniforma vilkintys vyrai laiko užrašus, kad jie nenori kariauti už „al Qaedą“ Sirijoje.

Kadangi nuotraukose kariškiai nerodo savo veidų ir pasirašo tik slapyvardžiais, neįmanoma patvirtinti, kad vyrai jose – tikrai JAV kariai.

Pagrindinis taip protestuojančiųjų argumentas – neaiški riba tarp nuosaikių Sirijos sukilėlių grupuočių ir smogikų, kuriuos dvejus metus trunkančiame pilietiniame kare remia teroristinė organizacija „al Qaeda“. Jie teigia, kad dėl šios priežastys JAV neturėtų stoti sukilėlių pusėn ir bausti Basharo al Assado režimo.

Nors B.Obama teigia, kad intervencija nebus sausumos operacija, patys kariai tuo abejoja. Elektroniniame laiške „Business Insider“ portalui nenorėjęs savo pavardės atskleisti JAV karinėse oro pajėgose tarnaujantis vyras, dalyvavęs operacijose Irake ir Afganistane, rašė, kad „ko mums tikrai nereikia – tai dar vieno karo, ir tikrai nereikia įsivėlimo į pilietinį karą, kur mūsų tikslas nėra aiškus, o mūsų sąjungininkai iš tikrųjų nėra sąjungininkai.“

„Reddit“ nuotr./Protestas prieš JAV intervenciją Sirijoje
„Reddit“ nuotr./Protestas prieš JAV intervenciją Sirijoje

Nors dauguma yra pasipiktinę cheminio ginklo panaudojimu (teigiama, kad rugpjūčio 21 dieną per cheminio ginklo ataką netoli Damasko žuvo daugiau nei 1 400 žmonių), nemaža dalis klausia – o kodėl tai yra JAV nacionalinio saugumo klausimas?

„JAV ramiai stovėjo, kol daug šalių skerdė savo gyventojus pilietiniuose karuose. Šis atvejis neturėtų skirtis nuo kitų“, – savo nuomonę laiške dėstė JAV jūrinėse pajėgose tarnaujantis vyras, kuris į Iraką ir Afganistaną atlikti tarnybos vyko penkis kartus. Jo teigimu, „karo metodas neturi daryti reikšmės – žudymas yra žudymas. Tol, kol konfliktas lieka tarp šalies sienų, mes neturim jokio reikalo kištis.“

Trečiasis karys rašo, kad „JAV mėgsta kišti nosį ten, kur jai nepriklauso.“ Jis rašo, kad dar nuo Vietnamo laikų Amerika pasinaudodavo kitų tautų nesutarimais kaip pretekstu ten vykti, o įsikišusi į konfliktą siekdavo savų tikslų. „Toks elgesys privalo baigtis. Mes nesame pasaulio policija“, – tvirtina kariškis.

Nors dauguma yra pasipiktinę cheminio ginklo panaudojimu, nemaža dalis klausia – o kodėl tai yra JAV nacionalinio saugumo klausimas?

„Business Insider“ rašo, kad iš 52 gautų kariškių laiškų vos 2 pasisakė už karinius veiksmus Sirijoje. Dauguma pasisakiusiųjų prieš teigė pasigendantys pagrindimo, kodėl JAV turi veltis į konfliktą, ir aiškaus karinio plano.

„Norėčiau pamatyti plačiau aprėpiančią ir protingesnę strategiją, kaip tvarkysimės Sirijoje, o ne planą numesti kelias raketas be jokio tikslo ir tik nubausti B.al Assadą“, – rašo Irako karo veteranas.

Vienas seržantas „Business Insider“ retoriškai klausė, ar tikrai JAV turi būti ta šalis, kuri turi priversti atsakyti Sirijos režimą už cheminio ginklo panaudojimą. „Mes ir taip bandome persiplėšti, esame pavargę ir bankrutavę“, – teigė jis. Pasak jo, negali būti nei kalbos apie sausumo operaciją – sausumos pajėgos paprasčiausiai yra pernelyg pavargę nuo karų.

„Mes neturime būti pasaulio policija. Ir jeigu mūsų neremia Jungtinės Tautos, dar vienas karas mums yra paprasčiausiai per daug. Mes dar nebaigėme su Afganistane – nematau, kaip mes galime pradėti dar vieną karą ar net karinius veiksmus“, – savo nuomonė dėstė kariškis.

Dar vienas Irake tarnavęs kapralas apgailestavo, kad politikai ir JAV žmonės labai greitai pamiršta praeitį – anot jo, Sirijos situacija skausmingai primena Iraką. „Man nesuvokiama, kad mus galima taip ignoruoti, – apie veteranų situaciją ir požiūrį į juos rašė buvęs kariškis. – Bloga darosi, kad mes vėl statome save į tą pačią poziciją kitame ilgame kare, kurį Amerikos žmonės greitai pamirš. Pamirš ir žmones, kurie kovojo jame.“

„Reddit“ nuotr./Protestas prieš JAV intervenciją Sirijoje
„Reddit“ nuotr./Protestas prieš JAV intervenciją Sirijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius