-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 04 03 /09:44

JAV karinėje bazėje psichikos problemų turintis karys nušovė tris bendražygius ir nusižudė pats

Vienoje didžiausių JAV karinių bazių „Fort Hood“ karys nušovė tris bendražygius ir paleido šūvį sau į galvą. Dar 16 žmonių buvo sužeista.
Spaudos konferencija
Spaudos konferencija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Minėta karinė bazė yra Teksaso valstijoje. Skelbiama, kad šaulys galimai kentė nuo potrauminio streso sutrikimo. Jis turėjo tokių psichikos sutrikimų kaip depresija ir nerimas.

Kaip praneša BBC, įtariamojo tapatybė yra žinoma, tačiau jo artimieji dar nebuvo informuoti, – informavo pareigūnai.

JAV prezidentas Barackas Obama teigė esantis sukrėstas tokio išpuolio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Spaudos konferencija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Spaudos konferencija

JAV žiniasklaida vėliau įvardijo šaulį – tai Irako kare tarnavęs jaunesnysis puskarininkis Ivanas Lopezas.

Įtariamasis „turėjo elgesio ir psichikos sutrikimų“, sakė generolas Markas A.Milley.

Jis pridūrė, kad išpuolio motyvai nežinomi. „Nėra jokių požymių, kad šis incidentas susijęs su terorizmu, nors neatmetame tokios galimybės“, – generolą cituoja CNN.

Užpuolikas pasinaudojo 45 kalibro pusiau automatiniu pistoletu, kurį neseniai įsigijo ir tikriausiai slapta įsinešė į bazę.

Jis pradėjo šaudyti į vieną medicinos pastatą, tuomet toliau šaudydamas iš pistoleto įsėdo į automobilį, o vėliau nuvažiavo prie kito pastato. Užpuolikas nusižudė šūviu į galvą, kai stovėjimo aikštelėje jam kelią pastojo ginkluota karo policininkė, nurodė M.Milley.

Generolas gyrė tą pareigūnę už drąsą, sakydamas, kad ji elgėsi didvyriškai.

Vienas karys CNN pasakojo girdėjęs šūvius ir iš pradžių manęs, kad šaudoma tuščiais šoviniais. „Vėliau išgirdome papliūpą, dar vieną papliūpą – ir tapo aišku, kad tai nebuvo tušti šoviniai. Tai buvo koviniai šoviniai“, – pasakojo jis.

BBC primena, kad toje pačioje karinėje bazėje 2009 m. buvo nušauta 13 karių, dar 32 tuomet buvo sužeisti. Už pastarąja ataką kaltininkui buvo skirta mirties bausmė.

Pasklebtos detalės apie šaulį

Pasak bazės pareigūnų paskelbtos informacijos, I.Lopezas buvo vedęs, turėjo šeimą ir gyveno Fort Hudo rajone. Jis atvyko vasario mėnesį iš kitos kariškių bazės Teksase, buvo paskirtas į 13-ąją palaikymo vadovybę (logistikos ir paramos junginį) Fort Hude. Pareigūnai trečiadienį jo rango nenurodė, bet sakė, kad nevyko joks procesas dėl jo pasitraukimo iš armijos.

I.Lopezas 2011 metais keturis mėnesius tarnavo Irake. Užsienyje jis nebuvo sužeistas per kovos veiksmus, bet grįžęs į JAV pats pranešė apie smegenų traumą. „Jis nebuvo sužeistas karys, – sakė generolas leitenantas M.Milley. – Jis nebuvo sužeistas per kovos veiksmus, kiek žinome, (neturi) jokio (sužeistiems ar žuvusiems tarnyboje kariams skiriamo medalio) „Purpurinė širdis“, ta prasme, nesužeistas per kovos veiksmus“.

Didžiulė bazė

„Fort Hood“ kompleksas užima beveik 900 kvadratinių kilometrų teritoriją. Tai pati didžiausia JAV karinė bazė, kurioje nuolat būna 70 tūkst. žmonių, įskaitant 42 tūkst. kariškių. Kiti yra karių šeimų nariai ir civiliai darbuotojai.

Didžiausias dalinys šioje bazėje – 1-oji kavalerijos divizija, turinti 17 tūkst. karių. Viena iš jos brigadų šiais metais turėtų būti dislokuota Europoje pagal rotacinę misiją su NATO partnerėmis.

Šaudynės „Fort Hood“ bazėje buvo didžiausias tokio pobūdžio incidentas JAV kariuomenės objekte nuo praeitų metų rugsėjo, kai civilis kontraktininkas Aaronas Alexis iš nupjautavamzdžio šratinio šautuvo nušovė 12 žmonių Vašingtone esančiame dideliame karinių jūrų pajėgų komplekse „Navy Yard“.

Praeitą mėnesį vienas 35 metų užpuolikas nušovė jūreivį eskadriniame minininke „USS Mahan“, stovinčiame karinių jūrų pajėgų bazėje Norfolke – didžiausioje JAV karo laivyno bazėje Virdžinijos valstijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius