Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 09 /11:03

Izraelis ir Gazos Ruožo kovotojai atnaujino kautynes

Izraelis šeštadienį surengė daugiau negu 20 aviacijos reidų Gazos Ruože, o palestiniečių kovotojai paleido kelias raketas į žydų valstybės teritoriją, antrąją dieną tęsiantis smurtui po to, kai žlugo Egipto vadovaujamos pastangos pratęsti paliaubas, anksčiau šią savaitę trims paroms sustabdžiusias mėnesį trukusį karą.
Gazos Ruože sugriuvę pastatai
Gazos Ruože sugriuvę pastatai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Izraelio kariškiai nurodė, kad nuo vidurnakčio buvo atakuota daugiau negu 20 vietų pajūrio anklave, kontroliuojamame islamistų judėjimo „Hamas“, tačiau nepateikė daugiau informacijos apie tuos taikinius.

Įvykių liudininkai palestiniečiai ir pareigūnai sakė, kad per naktinius antskrydžius buvo sugriautos dvi mečetės ir subombarduoti trys namai. Be to, naikintuvai taip pat apšaudė iš kulkosvaidžių atviras teritorijas.

Gazos Ruožo kovotojai šeštadienį paleido keturias raketas į Izraelio pietinius miestus, kuriuose buvo paskelbtas oro pavojus, tačiau tos atakos nepadarė žalos, o žmonės irgi nenukentėjo, sakė viena kariuomenės atstovė.

Smurtas taip pat atsinaujino Izraelio okupuotame Vakarų Krante, kurį kontroliuoja palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso judėjimas „Fatah“. Toje teritorijoje 22 metų palestinietis mirė po to, kai buvo pašautas į krūtinę per konfrontaciją su izraeliečiais kariais Hebrono mieste, nurodė medicinos pareigūnai.

Izraelio kariai penktadienį nušovė 20-metį palestinietį per protestą netoli vienos žydų nausėdijos prie Ramalos miesto, pranešė Izraelio kariuomenės pareigūnai.

Egiptas nepadarė jokios pastebimos pažangos, siekiant pratęsti tris paras galiojusias paliaubas, kurios buvo sustabdžiusios Izraelio ir Gazos Ruožo kovotojų susirėmimus, vykstančius nuo liepos 8 dienos. Tačiau tikimasi, kad Kairas šeštadienį tęs tas pastangas.

Ankstesnių paliaubų terminas sukako penktadienį, kai abi konflikto pusės dar buvo toli nuo susitarimo nutraukti ugnį ir kaltino viena kitą atsisakius pratęsti paliaubas.

Izraelis kaltino „Hamas“ paleidus kelias raketas, likus maždaug keturioms valandoms iki susitarimo sustabdyti ugnį galiojimo pabaigos penktadienį 8 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Penktadienį Gazos Ruožo kovotojai paleido į Izraelį iš viso 57 raketas.

Izraelio aviacija penktadienį taip pat atakavo taikinius Gazos Ruože ir nukovė penkis palestiniečius, tarp jų vieną dešimtmetį, netoli vienos mečetės Gazos mieste. Vienas grupuotės „Islamo džihadas“ kovotojas ir trys kiti palestiniečiai buvo nukauti Gazos Ruožo pietinėje dalyje.

Policija nurodė, kad penktadienį per apšaudymą minosvaidžių sviediniais buvo sužeisti du izraeliečiai.

JAV naujų paliaubų Gazos Ruože tikisi artimiausiomis valandomis

Jungtinės Valstijos penktadienį vakare išreiškė viltį, jog Izraelis ir palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“ artimiausiu laiku susitars dėl naujų paliaubų, kai, pasibaigus tris paras trukusiam ugnies nutraukimui, atsinaujino kovos veiksmai.

„Viliamės, kad šalys susitars dėl paliaubų pratęsimo artimiausiomis valandomis“, – Valstybės departamento atstovė Marie Harf sakė žurnalistams.

Pasak jos, JAV delegacija, įskaitant taikos pasiuntinio Artimuosiuose Rytuose pareigas einantį Franką Lowensteiną tebėra Kaire, kur Egipto pareigūnai spaudžia derybininkus susitarti dėl paliaubų.

Pasak M.Harf, abi konflikto pusės turės laiko aptarti platesnius klausimus, susijusius su pastangomis sukurti „tvarias paliaubas“, kai bus sustabdytas smurtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius