-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 07 /12:32

JAV sudavė pirmuosius smūgius Irako arabų sunitų teritorijoje

Jungtinės Valstijos sekmadienį sudavė pirmuosius smūgius arabų sunitų teritorijoje, atakuodama džihadistus prie svarbios užtvankos Eufrato slėnyje, pranešė kariškiai.
JAV naikintuvas
JAV naikintuvas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Paprašius Irako valdžiai, JAV karinės pajėgos atakavo ISIL („Islamo valstybės“) teroristus prie Hadisos Anbaro provincijoje, kad paremtų Irako saugumo pajėgas ir sunitų gentis, saugojančias Hadisos užtvanką“, – sakoma JAV centrinės vadovybės išplatintame pranešime.

„Smogėme šiuos smūgius, kad sutrukdytumėme teroristams toliau kelti grėsmę užtvankos, kurią, padedamos sunitų genčių, tebekontroliuoja Irako saugumo pajėgos, saugumui“, – pareiškime nurodė Pentagono atstovas spaudai kontradmirolas Johnas Kirby.

„Jei užtvankos kontrolė būtų prarasta ar stipriai sutriktų užtvankos funkcionavimas, kurio pasekmė būtų potvynis, tai sukeltų grėsmę JAV asmeninei sudėčiai ir infrastruktūrai Bagdade bei apie jį, taip pat tūkstančiams Irako civilių gyventojų“, – pridūrė kontradmirolas.

Nuo rugpjūčio 8 dienos, kai Irake buvo pradėta JAV oro smūgių kampanija, tai buvo pirmas kartas, kai Vašingtonas surengė antskrydį paremti arabų sunitų genčių kovotojus.

Ankstesni antskrydžiai buvo iš esmės rengiami padėti kurdų pajėgoms šalies šiaurėje, nors praėjusio mėnesio pabaigoje ribota oro parama buvo suteikta šalies armijai ir šiitų kovotojams pietinėse teritorijose, siekiant padėti pralaužti „Islamo valstybės“ apsiausto turkmėnų šiitų Amerlio miesto blokadą.

Užtvankos yra strateginiai džihadistų taikiniai. Didelės kovos, kuriose intensyviai dalyvavo JAV aviacija, buvo užvirusios prie Irako didžiausios užtvankos ant Tigro upės, esančios į šiaurę nuo kovotojų užimto antro pagal dydį šalies Mosulo miesto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius