Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 27 /13:41

Jokių paliaubų: po intensyvių naktinių mūšių Luhansko gatvėse pasirodė tankai

Artėjant istorinei dienai Ukrainai – penktadienį Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pasirašo asociacijos sutartį su Europos Sąjunga – situacija Ukrainoje nerimsta. Ketvirtadienio vakarą teroristai su tankais pradėjo puldinėti Ukrainos karinius dalinius. Visą naktį trukusių intensyvių mūšių Slovjanske, Donecke ir Kramatorske metu žuvo penki Ukrainos kariai.
Teroristai Kramatorske
Teroristai Kramatorske / „Facebook“ nuotr.
Temos: 2 Ukraina Rusija

13.41 val. Luhansko gatvėse – tankai

Penktadienį vaizdo stebėjimo kameros Luhanske užfiksavo miesto gatvėmis važinėjančius tankus, praneša informator.lg.ua.

Socialiniuose tinkluose plintančiuose kadruose matyti, kaip keli tankai suka vietos karių verbavimo centro link. Jį yra užėmę prorusiški teroristai.

Kadras iš filmuotos medžiagos/Tankai Luhanske
Kadras iš filmuotos medžiagos/Tankai Luhanske

10.28 val. Teroristai puolė Artemovsko karinę bazę

Artemovske teroristai tankuose bandė užimti Ukrainos kariuomenei priklausančią bazę, praneša naujienų agentūra „Unian“.

Nuo tankais važiavusių sukilėlių nukentėjo karinio štabo patikros punktas. Šalia esančiuose pastatuose nuo smūgių išdužo langų stiklai, taip pat apgadintos elektros perdavimo linijos. 

Teigiama, kad per šį išpuolį ukrainiečių kariškiai nenukentėjo ir bazė tebėra kontroliuojama nacionalinės Ukrainos kariuomenės.

06274.com.ua nuotr./Teroristai užpuolė karinę bazę Artemivske
06274.com.ua nuotr./Teroristai užpuolė karinę bazę Artemivske

Daugiau nuotraukų iš įvykio vietos galite pamatyti čia

Kramatorske sunaikintas Ukrainos pajėgų kontrolės punktas

Kramatorske teroristai užpuolė Ukrainos saugumo pajėgų kontrolės punktą, pranešė naujienų agentūra „Unian“. Su aštuoniais tankais atvykę užpuolikai jį pradėjo bombarduoti.

Ukrainos pajėgoms pavyko sunaikinti vieną tanką, kitą – atimti

Ukrainos pajėgoms pavyko sunaikinti vieną tanką, kitą – atimti, pranešė organizacijos „Informacinis pasipriešinimas“ koordinatorius Dmitrijus Tymčukas.

Anot jo, teroristams pavyko pamušti vieną Ukrainos šarvuotąjį transporterį ir sunaikinti minosvaidį.

Per užpuolimą žuvo 4 Ukrainos kariai, dar 5 – sužeisti.

Išsigelbėję ir atsitraukę Ukrainos kariai TSN.ua sakė, kad kontrolės punkte kilo didelis gaisras. Vienas karys telefonu teigė, kad per susirėmimus žuvo ir buvo sužeisti daugiau nei dešimt Ukrainos karių, tačiau ši informacija nėra oficialiai patvirtinta.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Teroristai Donecke
AFP/„Scanpix“ nuotr./Teroristai Donecke

Užimtas Nacionalinės gvardijos dalinys Donecke

Penktadienio naktį Ukrainos Nacionalinė gvardija pripažino pralaimėjimą Donecke esančiame dalinyje. Jos spaudos tarnyba pranešė, kad po intensyvių mūšių teroristai užėmė karinį dalinį 3004.

Teroristai bataliono vadą paėmė į nelaisvę

„Po ilgo, beveik septynias valandas trukusio mūšio, tarp Nacionalinės gvardijos karinio dalinio 3004 ir ginkluotų teroristų, kariškių turėta amunicija buvo visiškai išnaudota. Todėl ginkluoti teroristai, nors kariai jiems ir intensyviai priešinosi, užėmė teritoriją“, – skelbiama pranešime spaudai.

Teroristai bataliono vadą paėmė į nelaisvę.

Slovjanske Ukrainos pajėgos atrėmė puolimą, žuvo vienas karys

Slovjanske teroristai, dengiami tankų puolė 95-ąją desantininkų brigadą ir Nacionalinės gvardijos batalioną. Ukrainos pajėgoms pavyko atlaikyti atakas, pranešė Tsenzor.net.

Ukrainos pajėgos susprogdino vieną iš teroristų tankų

Pirmąjį Slovjansko kontrolės punktą teroristai puolė su tankais ir desantininkų šarvuočiais BMD. Apsupę patikros punktą jie atidengė ugnį. Žuvo vienas Ukrainos karys, tačiau Ukrainos pajėgoms pavyko atremti puolimą. 

Dar du kariai buvo sužeisti. Neaišku, kiek buvo nukauta teroristų.

Pranešama, kad Ukrainos pajėgos susprogdino vieną iš teroristų tankų.

Antiteroristinės operacijos kariai užpulti prie Karačiūno kalno

Anot D.Tymčuko, penktadienio ryte teroristai apšaudė antiteroristinėje operacijoje dalyvaujantį karinį dalinį prie Karačiūno kalno.

Teroristų snaiperis sužeidė vieną karį.

Teroristai su vienu rusišku tanku maždaug 5.10 val. atvyko prie karinio dalinio. Ukrainos pajėgos buvo apšaudytos iš tanko, granatsvaidžių ir rankinių ginklų. Maždaug 5.50 val. teroristai atsitraukė.

Paliaubos oficialiai baigiasi 10 val.

Naujoji Kijevo valdžia renkasi Europinį kelią, bet svarbesnis dalykas penktadienį turbūt bus padėtis Rytų Ukrainoje, kur 10 valandą baigsis prezidento Petro Porošenkos paskelbtos ir savaitę galiojusios paliaubos.

Oficialiai paliaubos Luhansko ir Donecko srityse turėtų baigtis 10 valandą ryto, bet tarptautinė bendrija, Ukrainos valdžia, Maskva ir net patys sepraratistai pasisako už tai, kad jos būtų tęsiamos. Per tą savaitę pagrindinėse konflikto vietose, pavyzdžiui, Slovjanske, kovos tikrai aprimo, bet Ukrainos vyriausybės atstovai visą savaitę pranešinėjo apie separatistų puldinėjimus ir suskaičiavo, kad per tuos užpuolimus žuvo ne mažiau 14 kareivių.

Oficialiai paliaubos Luhansko ir Donecko srityse turėtų baigtis 10 valandą ryto, bet tarptautinė bendrija, Ukrainos valdžia, Maskva ir net patys sepraratistai pasisako už tai, kad jos būtų tęsiamos

Į Strasbūrą nuvykęs Ukrainos prezidentas paskelbė, kad jei Rusija nesustabdys ginkluotų separatistų, jis bus priverstas priimti lemiamą sprendimą – greičiausiai jis turi omenyje karo padėties įvedimą, nors, pagal paskutinius pranešimus iš Donecko, separatistai paskutinę minutę sutiko pratęsti derybas su Kijevo ir ESBO atstovais.

„Paremkite taikos planą veiksmais, o ne žodžiais“, – sako Ukrainos prezidentas P. Porošenko.

Derėtis paragino ir Paryžiuje apsilankęs Jungtinių Valstijų diplomatų vadovas.      

„Dėl Ukrainos mes susitarėme, kad Rusijai yra kritiškai svarbu, tiesiogine to žodžio prasme jau per artimiausias valandas parodyti, kad ji nori padėti nuginkluoti separatistus, paraginti juos nusiginkluoti, sudėti ginklus ir prisijungti prie teisėto politinio proceso“, – teigia JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

J. Kerry taip  pat pagrasino ir sankcijomis, matyt, todėl Rusijos prezidentas skubiai sušaukė saugumo tarybos posėdį, kad apsvarstytų Maskvos galimybes šioje situacijoje. Atsižvelgę į konkrečius Maskvos veiksmus penktadienį dėl sankcijų turėtų apsispręsti ir Europos Sąjungos šalių lyderiai, kurie tęsia sustikimą Briuelyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius