Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juozas Olekas: draudimas į kariuomenę šaukti Seimo ar tarybos narius galėtų būti panaikintas

Šiuo metu galiojantys apribojimai, kuomet į privalomąją karo tarnybą negalima šaukti Seimo ar savivaldybių tarybų narių, galėtų būti ir panaikinti, sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.
Juozas Olekas
Juozas Olekas / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Žemdirbiai kalba, kad vienintelis ūkininkas turi turėti išimtį, nes kažkas turi nupjauti pasėtą derlių. Bet yra ir tokių apribojimų, kaip, pavyzdžiui, Seimo narys ar savivaldybių tarybų narys, kur, aš manau, galėtų būti panaikinti. Nes vargu bau, ar iš 200 tūkstančių kažkuriam Seimo nariui ar savivaldybių tarybos nariui iškris dalia tarnauti, o jeigu ir iškris, tai bus didžiulė garbė ir žmonės tokį ir Seimo narį, ir savivaldybės tarybos narį ir kitą kartą rinks", – Žinių radijo laidai „Aktualioji valanda“ antradienio vakarą sakė J.Olekas.

Anot jo, trečiadienį Vyriausybei teikiamas įstatymo projektas nenumato visų detalių, o tik patvirtina šauktinių skaičių. Kitas įstatymas, reglamentuojantis šauktinių amžių ir kitus dalykus, esą buvo priimtas jau po 2008-ųjų, laikinai sustabdžius šauktinių šaukimą, tad didkusijų dėl to nebuvo. Dabar dėl to, kam bus taikomi apribojimai dėl privalomos tarnybos, anot ministro,diskusijų metu kaip tik ir galės apsispręsti Seimas.

Paties ministro požiūriu galėtų likti du apribojimai: turintiems sveikatos problemų ir vyresniems piliečiams bei auginantiems kelis mažamečius vaikus

Paties ministro požiūriu galėtų likti du apribojimai: turintiems sveikatos problemų ir vyresniems piliečiams bei auginantiems kelis mažamečius vaikus.

„Jeigu žmogus turi kažkokių sveikatos ligų, dėl kurių negali tarnauti, tai tikrai negali tarnauti. Antra, kadangi mes rūpinamės Lietuvos ateitimi – tie jaunuoliai, kurie yra sukūrę šeimas, augina dar mažamečius vaikus, vieną ar du, dar geriau, kad tris, tai tokiems būtų galima padaryti išimtį, kad jei užaugintų kitą kartą, kuri vėliau gins savo tėvus ir senelius“, – kalbėjo J.Olekas.

Jis sutiko su verslo atstovų išsakyta nuomone, kad jaunuoliai turėtų kurti vidaus produktą, užuot tarnavę.

„Bet, kita vertus, mes žinome, kad jeigu neapginsime valstybės, tai tą produktą gaminsime kitai valstybei“, – sakė J.Olekas.

Jei įstatymą priims Seimas, pirmuosius jaunuolius nuo 19 iki 26 metų devynių mėnesių mokymams ketinama pakviesti antroje šių metų pusėje, pirmiausia – savanoriškumo pagrindu.

Valstybės gynimo taryba siūlo šaukimą grąžinti penkeriems metams.

Valstybės ir kariuomenės vadovai teigia, kad šauktiniai būtini, siekiant užpildyti kariuomenės dalinius ir parengti rezervą.

Šauktinių buvo atsisakyta 2008 metais, jie grąžinami reaguojant į Rusijos agresiją Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius