-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Juozas Olekas tikisi, kad ir kitais metais šaukimo neprireiks – užteks savanorių

Krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas dėkoja šiemet savanorišką privalomąją tarnybą pasirinkusiems jaunuoliams ir ragina taip pat elgtis ir tuos, kurie nori savanoriškai tarnauti ir kitais metais. Registruotis reikia iki sausio 7 dienos.
Klaipėdoje prisiekė pirmieji savanoriai
Klaipėdoje prisiekė pirmieji savanoriai / Alfredo Pliadžio nuotr.

Šiemet savanoriškai tarnauti panoro jau 2800 jaunuolių, iki gruodžio dar priimami prašymai tų, kurie nori suspėti pradėti tarnybą šiemet gruodį.  

Ministras neslepia besitikintis, kad kitais metais, kaip ir šiemet, šaukti į privalomąją tarnybą jaunimo neprireiks, nes bus pakankamai savanorių.

Pasak jo, rinktis tarnybą kariuomenėje 2016-aisiais skatins ne tik tai, kad savanoriams leidžiama patiems pasirinkti tarnybos vietą ir tarnybos laiko pradžią bei gauti ketvirčiu didesnes išmokas, bet ir šiųmečių savanorių patirtis. 

„Ta geroji žinia, manau, bus išgirsta“, – sakė ministras akcentuodamas, kad šiemet pašaukti jaunuoliai apie tarnybą atsiliepia labai gerai. 

Keliasdešimt jau įsirašė

J.Olekas skaičiuoja, kad jau dabar yra keliasdešimt tarnauti kitais metais pasiryžusių jaunuolių. 

Tuo tarpu iš dabartinių savanorių apie šimtas jau nutarę pasilikti kariuomenėje ilgiau nei 9 mėnesiams.

KAM infografikas/2016-ųjų šaukimas
KAM infografikas/2016-ųjų šaukimas

Savanoriškai apsispręsti tarnauti kitais metais jaunuoliai turėtų iki sausio 7 dienos. Vėliau tai taip pat bus galima padaryti tik tuomet, jei jaunuolis nepateks į sudarytą šauktinių sąrašą. 

Visi šauktiniai kitais metais bent tris pirmuosius tarnybos mėnesius praleis Rukloje, likusius šešis – kituose kariuomenės daliniuose. 

Pirmasis šaukimas vyks balandžio 4 dieną. Tuomet bus šaukiami kariai į Dragūnų batalioną.  

KAM infografikas/2016-ųjų šaukimas
KAM infografikas/2016-ųjų šaukimas

Šauks ne visus iškart

2016 metų karo prievolininkų sąrašai, stebint visuomenės atstovams, bus pradėti sudarinėti sausio 7 dieną. Kaip ir šiemet, kitais metais devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atliks 3 tūkst. jaunuolių.

Kaip ir pernai, 2016 m. karo prievolininkų sąrašai bus sudaromi atsitiktine tvarka, naudojant kompiuterių programą. Siekiant užtikrinti, kad karo prievolininkų sąrašų sudarymo metu būtų laikomasi skaidrumo, objektyvumo ir nešališkumo principų, šį procesą taip pat stebės speciali visuomenės atstovų komisija. 

Šaukimo nurodymai į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, skirtingai nei 2015 m., bus siunčiami ne iš karto visiems į 2016 m. sąrašus patekusiems jaunuoliams, o dalimis, priklausomai nuo tarnybos pradžios laiko. Taip siekiama tolygiai išskirstyti karo medicinos komisijų darbo krūvį ir pirmiausiai patikrinimo procedūras vykdyti su tais jaunuoliais, kurie pareikš norą tarnybą atlikti savo noru.
 

KAM infografikas/2016-ųjų šaukimas
KAM infografikas/2016-ųjų šaukimas


Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje nuolatinę privalomąją pradinę tarnybą atlieka 1,6 tūkst. karių. Visi jie šį tarnybos būdą pasirinko savo noru. Lapkričio 24 d. tarnybą pradės dar 460 šauktinių.

Paskutinieji šiais metais nuolatinės privalomosios pradinės tarnybos kariai į batalionus atvyks gruodžio viduryje. Iš viso 2015 m. devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pradės 3 tūkst. karių. Baigę ją jaunuoliai galės siekti karjeros Lietuvos kariuomenėje arba jie bus įrašyti į kariuomenės parengto personalo rezervą. 
 
Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Seimas atnaujino 2015 m. kovą. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes. Sugrąžinus šauktinių tarybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius