Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip Barackas Obama vėl buvo įtrauktas į karą, kurį jis manė jau pabaigęs

Pastaraisiais mėnesiais vis sudėtingėjant situacijai Irake, JAV prezidentas Barackas Obama kelis kartus aiškino, kad tai yra problemos, kurias turi spręsti pats Irakas. Jis sakė, kad joks sprendimas dėl JAV karinės jėgos panaudojimo nepadėtų, rašo „Business Insider“.
JAV prezidentas Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau ketvirtadienį B.Obama buvo įtrauktas atgal į karą, kurį jis manė jau pabaigęs. Jis paskelbė pavedęs surengti antskrydžius Irake. Taip B.Obama tapo ketvirtuoju JAV prezidentu iš eilės, kuris karinius veiksmus kitoje šalyje sankcionavo nepriklausomai nuo savo pirmtako.

B.Obama tapo ketvirtuoju JAV prezidentu iš eilės, kuris karinius veiksmus kitoje šalyje sankcionavo nepriklausomai nuo savo pirmtako

Pažadas dėl JAV įsitraukimo į ilgus metus trunkančią situaciją Irake nutraukimo buvo viena iš priežasčių, kodėl B.Obama iškilo 2008 metais. Jis tą atvirai pripažino ir ketvirtadienį kalbėdamas Baltuosiuose Rūmuose.

„Žinau, kad daugelis iš jūsų yra ne be pagrindo sunerimę dėl bet kurių amerikiečių karinių veiksmų Irake, net dėl ribotų antskrydžių. Aš tą suprantu“, – žurnalistams sakė JAV prezidentas.

„Aš kandidatavau į šį postą iš dalies dėl to, kad baigčiau karą Irake ir pasveikinčiau namo grįžtančius mūsų karius, ir mes tai padarėme. Kaip ginkluotųjų pajėgų vadas aš neleisiu, kad JAV vėl būtų įtrauktos į dar vieną karą Irake. Taigi, nors mes remiame irakiečius, kurie kaunasi su šiais teroristais, Amerikos kariniai daliniai negrįš kautis į Iraką, nes nėra jokio Amerikos kariuomenės sprendimo dėl šios krizės Irake“, – sakė B.Obama. 

en.wikipedia.org/JAV kariškių nuotr./JAV kariai Irake lipa iš sraigtasparnio
en.wikipedia.org/JAV kariškių nuotr./JAV kariai Irake lipa iš sraigtasparnio

Pastaruosius du mėnesius B.Obama net nenoromis kalbėjo apie antskrydžių galimybę Irake. Tačiau trys faktoriai pakeitė JAV prezidento nuomonę ir paskatino imtis karinių veiksmų bei humanitarinės pagalbos siuntimo, teigia aukšto rango JAV pareigūnas.

Pastarosiomis dienomis situacija mūšių lauke Irake žymiai pablogėjo. Irako islamistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai sparčiai priartėjo prie Irako Kurdistano sostinės Erbilio. Tuo pat metu džihadistų veiksmai baigėsi humanitarinę katastrofa prie Sinjaro kalno, kur jie apsupo dešimtis tūkstančių irakiečių, priklausančių religinėms mažumoms. JAV pareigūnai šiai situacijai apibūdinti jau ėmė naudoti žodį „genocidas“. 

Tačiau svarbiausia – amerikiečiams kai kuriuose Irako regionuose dėl IS siautėjimo kilo tiesioginė grėsmė. Erbilyje yra apie 150 JAV karinių patarėjų, taip pat keletas JAV diplomatų.

„B.Obama labai (ir suprantama, kodėl) nenorėjo pavesti imtis karinių pajėgų panaudojimo Irake – jis karo ten baigimą laiko vienu iš didžiausių jo, kaip prezidento, pasiekimų“, – mano geopolitikos ekspertas Ianas Bremmeris, „Eurazijos grupės“ prezidentas.

„Tačiau nebuvo didelio pasirinkimo, nes IS pajėgos įrodė esančios žymiai galingesnės nei JAV žvalgyba buvo įvertinusi. Ir dabar Irakas atsidūrė ant humanitarinės katastrofos slenksčio, su kuria palyginus karas Sirijoje atrodo blankus“, – aiškino ekspertas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ISIL sukilėlis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ISIL sukilėlis

Aukšto rango JAV pareigūnai teigia, kad IS pergalės praėjusį šeštadienį ir trečiadienį pakeitė dinamiką Irake ir privertė B.Obamą veikti. Vienas pareigūnas sakė, kad tos pergalės ėmė kelti didelę grėsmė Erbiliui ir ten esantiems amerikiečiams.

Šeštadienio naktį IS pradėjo plataus masto ataką, kuri driekėsi šimtus kilometrų šiauriniame Irake. Ekspertai ją apibūdino kaip žaibišką, efektyvią ir su milžiniška karine jėga. Irako atsakas į tai – istorinis bendradarbiavimas tarp kurdų ir Irako pajėgų. Tačiau IS, kurią ekspertai nuolat įvardina kaip vieną grėsmingiausių karinių organizacijų, trečiadienio naktį pradėjo dar vieną ataką, kuri atvėrė jai kelią Erbilio link.

Aukšto rango JAV pareigūnai teigia, kad IS pergalės praėjusį šeštadienį ir trečiadienį pakeitė dinamiką Irake ir privertė B.Obamą veikti

IS taip pat sukūrė tokią situaciją, kurioje būtinai reikia humanitarinės intervencijos. Vienas JAV pareigūnas apibūdino ją net apibūdino kaip išskirtinį ir gyvybiškai skubų humanitarinį iššūkį. B.Obama ketvirtadienį sakė, kad jis nusprendė imtis karinių veiksmų siekdamas užkirsti kelią potencialiam genocidui.

Vėliau ypač aštriame pasisakyme JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry perspėjo, kad dabartinė situacija turi visus genocido perspėjamuosius ženklus ir skiriamuosius požymius.

„Visiems, kuriems reikia žadintuvo – tai dabar jis nuskambėjo. IS nesikauna už sunitus. IS nekovoja dėl stipresnio Irako. IS kovoja tam, kad suskaldytų ir sunaikintų Iraką – ir IS nesiūlo nieko, išskyrus chaosą, nihilizmą ir negailestingą galvažudystę“, – sakė J.Kerry.

„Besivystant humanitarinei krizei, kasdien augant badaujančių ir sergančių žmonių skaičiui, negalima švaistyti nė minutės. JAV veikia ir vadovauja, ir pasaulis negali sėdėti bei stebėti, kaip žūsta nekalti. Mes toliau savo veiksmus koordinuosime su sąjungininkais regione ir tarptautine bendruomene, kad padėtume irakiečiams nugalėti žiaurią IS ideologiją, kuri kelia milžinišką grėsmę Irakui, regionui ir JAV“, – kalbėjo JAV valstybės sekretorius.

Ketvirtadienio vakare Irake du JAV orlaiviai, lydimi naikintuvo, prie Sinjaro kalno numetė geriamo vandens ir maisto paketus. Šiai operacijai, pabrėžė JAV Gynybos departamentas, nereikėjo JAV sausumos pajėgų pagalbos. Penktadienį JAV kariniai lėktuvai įvykdė pirmąjį oro antskrydį prieš Irako islamistų grupuotės IS kovotojus.

Baltuosiuose Rūmuose skelbdamas savo pareiškimą B.Obama sakė, kad JAV karinės sausumos pajėgos negrįš į Iraką. Jis kelis kartus pakartojo, kad nėra tokio amerikiečių karinio sprendimo, kuris padėtų išspręsti situaciją Irake – akcentuodamas žodį „amerikiečių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius