Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Karas be taisyklių: Maskva kuria privačias armijas

Rusijos gynybos ministerija bei Rusijos Valstybės Dūmos deputatai kuria įstatymą, kuris Rusijos kaimynėms kelia didžiulį nerimą, rašo Vokietijos žurnalas „Der Spiegel“.
„Žalieji žmogeliukai“ Slaviansko mieste
„Žalieji žmogeliukai“ Slovjansko mieste / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kalbama apie Rusijos privačių karinių kompanijų kūrimą. Jos jau vadinamos „rusiškomis Blackwater“ pagal JAV privačios karinės kompanijos „Blackwater“ pavyzdį. Šios kompanijos kariai jau pasižymėjo per karinius veiksmus Irake.

Kremlius visiškai pritaria

Pasak „Der Spiegel“, šio įstatymo svarstymas Valstybės Dūmoje prasidės tik rudenį, bet jau dabar žinoma, kad jį remia Kremlius, nes Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas mano, jog privačios karinės kompanijos yra „nacionalinių interesų realizavimo instrumentas be valstybės įsikišimo“.

Planuojama, jog Rusijos privačios karinės kompanijos bus naudojamos tais atvejais, kai „Rusijos karinių pajėgų panaudojimas bus sudėtingas dėl politinių ar juridinių priežasčių“.

Įstatymo projekto autoriai jau dabar neslepia, kad pirmąją kovinės užduoties teritorija „rusų samdiniams“ taps Ukraina.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas mano, jog privačios karinės kompanijos yra „nacionalinių interesų realizavimo instrumentas be valstybės įsikišimo“.
 

Rusijos deputatai mano, kad Rusija privalo „duoti atkirtį Vakarams, remiantiems Ukrainos kariuomenę ir siunčiantiems į kovą su separatistais savo samdinius“.

Rusijos žiniasklaida ne kartą tikino, kad Ukrainoje veikia samdiniai iš JAV, Baltijos šalių, tačiau nepateikė jokių įrodymų. Ukraina tokius teiginius vadina nesąmonėmis, juos paneigė ir JAV valdžia.

Ukrainos separatistai itin laukia šio įstatymo. Rusų samdiniai, pasak vadinamosios Donecko liaudies respublikos vieno iš vadeivų Deniso Pušilino, gali tapti „gera parama“ separatistams.

„Der Spiegel“ rašo, kad privačių Rusijos kompanijų samdiniai gali pakeisti rusų karius Abchazijoje ir Pietų Osetijoje, o taip pat būti paklausūs kituose karštuose žemės taškuose. Žurnalas primena, kad pilietinio karu metu rusų bei ukrainiečių patarėjus samdė nuverstas, o vėliau nužudytas Libijos diktatorius Muammaras Gaddafis.

„Samdiniai“ jau išbandyti Kryme

Nors įstatymo dar nėra, tačiau akivaizdu, kad Rusija jau aktyviai naudoja „samdinius“ vykdydama karinę agresiją prieš Ukrainą.

Rusijai pradėjus Krymo okupaciją jame pirmiausia tarsi iš niekur pasirodė „žalieji žmogeliukai“, kurie vilkėjo uniformas be skiriamųjų ženklų, buvo ginkluoti naujausiais rusiškais ginklais, tačiau nei patys, nei Maskva nepripažino, kad jie priklauso Rusijos kariuomenei. Įvykdžius Krymo aneksiją panašią operaciją bandyta pakartoti rytų Ukrainoje.

Rusijos spauda rašė, kad rytų Ukrainos teroristų lyderis Igoris Strelkovas (Girkinas) ir vadinamosios Donecko liaudies respublikos premjeras Aleksandras Borodajus, beje, abu Rusijos piliečiai, anksčiau dirbo vienam su Kremliumi siejama rusų oligarchui ir galbūt iki šiol yra jo finansuojami.

Ukrainos saugumo tarnyba ir žiniasklaida ne kartą skelbė liudijimus, jog Rusijoje su šios šalies specialiosiomis tarnybomis siejami asmenys verbuoja savanorius, juos apmoko ir siunčia į rytų Ukrainą kariauti už atlygį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius