-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune baigiama ruoštis NATO greitojo reagavimo pratyboms

Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokykloje Kaune baigiama ruoštis kitą savaitę dieną prasidėsiančioms NATO greitojo reagavimo pajėgų pratyboms „Tvirtas kobaltas 2014“. Tai bus didžiausios šiais metais Lietuvoje vyksiančios NATO pratybos, kuriose planuoja dalyvauti apie 500 karių iš 17-os NATO šalių.
Pasiregimas NATO pratyboms
Pasiregimas NATO pratyboms / Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokyklos nuotr

Dvi savaites Lietuvoje vyksiančiose sertifikavimo pratybose bus įvertinti NATO greitojo reagavimo pajėgų kovinių vienetų, jungtinių ir komponentų vadaviečių gebėjimai užtikrinti informacijos apsikeitimą ir palaikymą.
 
„Pasirengimas pratyboms vyksta sėkmingai ir pagal planą, pasirengime dalyvaujantys sąjungininkai gerai vertina Lietuvos suteikiamą paramą pratyboms ir jos organizavimą“, – apie artėjančias NRF sertifikavimo pratybas kalbėjo Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis.

Pratybose dalyvaus tiek daugiašaliai NATO vienetai, tiek ir nacionaliniai Danijos, Graikijos, Italijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Nyderlandų, Prancūzijos ir Vokietijos daliniai. Be šių pajėgų į pratybas atvyks NATO Ryšių ir informacinių sistemų grupės vienetai, sudaryti iš Bulgarijos, Čekijos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, Kroatijos Ispanijos ir Turkijos karių.

Pasirengime dalyvaujantys sąjungininkai gerai vertina Lietuvos suteikiamą paramą pratyboms ir jos organizavimą, - sako V.Tamošaitis.

Lietuvos kariai užtikrins pratybų vietos apsaugą ir vykdys paramos užduotis. Taip pat, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono perdislokuojamojo ryšių informacinių sistemų modulio kariai bus tiesiogiai įtraukti į pratybas. Šis modulis yra pirmas Lietuvos kariuomenės, o kartu ir NATO padalinys, nuolat dislokuotas Lietuvos teritorijoje ir skirtas NATO Ryšių ir informacinių sistemų grupės užduotims vykdyti.

Lietuva šių pratybų metu teikia priimančiosios šalies paramą. Atvykstančioms pajėgoms suteikiamos reikalingos paslaugos: galimybė naudotis tiek civiline, tiek karine infrastruktūra, ryšių ir informacinių technologijų, apgyvendinimo ir maitinimo, medicinos ir kitos paslaugos.

NATO greitojo reagavimo pajėgos (NRF) – tai aukštos parengties, technologiškai pažangios daugianacionalinės NATO pajėgos, vienas iš kertinių aljanso karinių įrankių. NRF sudaro valstybių-narių šioms pajėgoms priskirti kariniai vienetai, kurie tam tikrą laiką budi savo šalyse ir yra pasirengę per nustatytą laiką persidislokuoti į operacijos regioną, jei būtų priimtas sprendimas panaudoti pajėgas. Priėmus sprendimą, NRF gali išvykti į operacijų rajoną per penkias dienas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius