-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaune mokomi Ukrainos puskarininkiai: „Esame stipresni už Rusijos karius“

Divizijos generolo Stasio Raštikio puskarininkių mokykloje Kaune į mokymus atvykę Ukrainos kariuomenės puskarininkiai tvirtino neturintys psichologinių rūpesčių, kad tenka kariauti prieš daug didesnę ir pasaulį bauginančią pasaulį Rusijos armiją. Net ir sumušti mūšio lauke jie tęstų kovą kaip partizanai.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai: (iš kairės) Jurijus Senkevičius, Viktorija Lomova, Oleksandras Iščinka ir Sergejus Levijus / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nuo spalio 20 d. penkių savaičių trukmės instruktoriaus kurse 20 ukrainiečių kareivių ir puskarininkių mokosi puskarininkių rengimo pagrindų. Visi atvykusieji į Kauną kariuomenėje tarnauja nuo 10 iki 23 metų. „Susipažinome su seržantų rengimu pagal NATO standartus“, – sakė ukrainiečiai. Jiems jau teko kariauti. Savo patirtimi jie sutiko pasidalyti su 15min.lt.

Kariai jaučia didžiulę visuomenės paramą

„Mes giname savo namus, todėl jaučiamės stiprūs, o atvykę Rusijos vaikinai tik vykdo įsakymus“, – kalbėjo Oleksandras Iščinka. Pasak jo, ukrainiečiai nesijaučia silpnesni už rusų karius ir nė nemąsto apie tai, ar įmanoma laimėti prieš Rusijos karines pajėgas, kurios save laiko pasauline galybe.

„Iš pradžių daug ko trūko: neperšaunamų liemenių, medikamentų, kitų dalykų. Bet veikia daug savanorių, kurie renka paramą kariams, turtingieji aukoja įvairiems pirkiniams. Visur jaučiame didžiulę visuomenės paramą“, – sakė O.Iščinka.

Kariai pasakojo, kad ir išlaisvintose nuo prorusiškų separatistų vietose sulaukė nuoširdžių padėkų, sveikinimų. „Žmonės siūlė maisto, pinigų. Mus su džiaugsmu pasitiko ir tie, kurie iš pradžių palaikė separatistus, bet po to pamatė, kad jie tiesiog banditai“, – dalijosi įspūdžiais Sergejus Levijus.

Išlaikė sunkų egzaminą

Jurijus Senkevičius pabrėžia, kad anksčiau daug metų Ukrainos armija veikė tik formaliai, niekas nesirūpino geru karių parengimu, jos aprūpinimu: „Kilus karui reikėjo labai greitai persiorientuoti, išmokti daugybės dalykų.“

„Jei pralaimėsime karą, dar lieka partizaninis pasipriešinimas, o čia Rusija jau įklimptų giliai. Jiems būtų sunkiau nei Čečėnijoje, kur vietinius atpažindavo iš išvaizdos, aprangos. Mes gi tokie patys kaip rusų kariai“, – juokėsi S.Levijus.

S.Levijus įsitikinęs, kad daug lemia kovingumas. „Štai jau praėjo beveik 8 mėnesiai, kai dalyvaujame aktyviuose kovos veiksmuose antiteroristinių operacijų zonoje. Ir visai gerai, normaliai kariaujame.

Priešingoje pusėje tokie pat vaikinai, kaip ir mes, tik jie kariauja vien dėl to, kad yra čia atsiųsti ir privalo vykdyti įsakymus, o mes giname tėvynę. Beje, mūsų sugebėjimus rodo ir tai, kad žūsta daug mažiau Ukrainos karių nei priešininkų. Deja, tenka susitaikyti ir su saviškių mirtimi, štai neseniai sužinojau, kad nukautas mano draugas“, – kalbėjo karys.

Pasirengę ir partizaniniam karui

S.Levijus sakė, kad yra rusas, turi daug giminių Rusijoje, tačiau politinis šios šalies režimas jam atgrasus.

„Labai slegia žinojimas, kad tenka kariauti prieš savo tautiečius, kai kurie jų yra Ukrainos piliečiai. Karas labai bjaurus dalykas, norėtųsi, kad politikai rastų kokią nors išeitį ir sustabdytų kraujo liejimą. Tačiau visi žinome, kad ginsime savo šalį iki paskutiniųjų, jei reikės, išvešime šeimas į kitas šalis, bet nepasiduosime“, – tvirtino S.Levijus.

Jo nuomone, Rusijai nepavyks okupuoti ir palaužti Ukrainos. „Jei pralaimėsime karą, dar lieka partizaninis pasipriešinimas, o čia Rusija jau įklimptų giliai. Jiems būtų sunkiau nei Čečėnijoje, kur vietinius atpažindavo iš išvaizdos, aprangos. Mes gi tokie patys kaip rusų kariai“, – juokėsi S.Levijus.

Lietuvoje gavo geros patirties

Pokalbyje dalyvavusios seržantės Viktorijos Lomovos pasiteiravome, ar moteriai nėra sudėtinga vadovauti vyrams. „Ne, man atrodo, kad vyrams netgi lengviau įsakinėti nei moterims, – juokdamasi atsakė ji. – Ukrainos karinėse pajėgose moterys nėra retenybė. Niekada nejaučiau jokio psichologinio diskomforto.“

Įsitikinau, kad šio bloko mokymo ir kiti kariniai standartai daug efektyvesni nei rusiški, – tvirtino S.Levijus.

Ukrainos puskarininkiai minėjo, kad Lietuvoje gavo naudingų pamokų. Kursuose jie mokomi puskarininkių rengimo pagrindų pagal NATO standartus.

„Jie kitokie nei Ukrainos kariuomenėje, kuri daug ką perėmė iš Sovietų armijos. NATO seržantai nėra piemenys, kurie palydi kareivius į valgyklą ar mokymus. NATO struktūrose puskarininkiai priima sprendimus, turi mąstyti, prisiimti atsakomybę, turi daugiau pareigų, o ne tik vykdo karininkų įsakymus“, – kalbėjo S.Levijus.

Jis prisipažino daug metų galvojęs, kad Ukrainai nereikia orientuotis į NATO. „Bet teko pabūti stažuotėse Vokietijoje, JAV, dabar štai ir Lietuvoje. Įsitikinau, kad šio bloko mokymo ir kiti kariniai standartai daug efektyvesni nei rusiški“, – tvirtino skirtumus pajutęs Ukrainos puskarininkis.

Ukrainiečiai Lietuvoje ne tik mokėsi puskarininkio rengimo metodikos, bet ir susitiko su Lietuvos kariuomenės kareiviais, aplankė garsias Lietuvos vietoves.

Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos karo mokyklos Puskarininkių mokyklos viršininkas seržantas majoras Bronius Basalykas minėjo, kad Tarptautiniai instruktoriaus kursai rengiami du kartus per metus.

Į juos kviečiama po 3 atstovus iš šalių partnerių, su kuriomis Lietuva turi dvišalius susitarimus: Armėnijos, Gruzijos, Kazachstano, Moldovos, Ukrainos.

„Šis kursas yra išskirtinis, nes yra trečias per metus ir skirtas išimtinai ukrainiečiams. Kursas surengtas atsižvelgiant į dabartinę saugumo situaciją Ukrainoje ir yra skirtas padėti reformuoti puskarininkių rengimą pagal vakarietiškus standartus“, – aiškino B.Basalykas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius