Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kovinė dragūnų dvasia

Pabradės poligone vykusių Sausumos pajėgų (SP) pratybų „Plieninis drakonas 2013“ metu pasiektas neoficialus rekordas – iš viso jose treniravosi daugiau nei tūkstantis Lietuvos karių.
Pratybos „Plieninis drakonas 2013“
Pratybos „Plieninis drakonas 2013“ / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Ačiū Dievui, viskas baigėsi laimingai“, – ši standartinė frazė, kurią dažnai tenka išgirsti po pratybų, populiari ne todėl, kad kariškiai pernelyg prietaringi. Tai palengvėjimas pasibaigus kovinio šaudymo pratyboms, kurias suorganizuoti reikia nemažų pastangų. Todėl, kai regi būrį ryškiomis liemenėmis vilkinčių instruktorių, reguliuojančių šį procesą ne pirmą ir ne dešimtą kartą, nesijauti labai ramus.

Alfredo Pliadžio nuotr./Pratybos „Plieninis drakonas 2013“
Alfredo Pliadžio nuotr./Pratybos „Plieninis drakonas 2013“

Juk nuo šaudymo pratybų vadovo, saugos instruktorių, priklauso visų – ir stebėtojų, ir karių – saugumas: šie profesionalai turi numatyti kiekvieno dalyvaujančio padalinio šaudymo sektorių, būtina teisingai sudėti taikinius, apskaičiuoti šaudymo kampus ir atlikti dar aibę darbų, garantuosiančių saugų procesą. Paprastai atsakomybė įpareigoja, todėl prieš pratybas instruktoriai rimti ir susikaupę.

Tačiau dragūnams, kuriems tuoj pat prasidės saugos instruktažas, tai malonios akimirkos prieš smagiausią dalyką – kovinius šaudymus, kur teks pauostyti tikro parako kvapo ir pajusti užplūstantį adrenaliną. Galbūt todėl Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų motorizuotojo pėstininkų bataliono, kuris sudaro Taikos meto užduočių Operacinių pajėgų (TMU OP) SP elemento pagrindą, kariai nusiteikę puikiai. Šypsena nenyksta ir nuo I kuopos II būrio radijo sistemų specialisto vyr. eil. Povilo Červonkos veido, nors jis neslepia, kad katastrofiškai trūksta miego: „Kelionė iš Klaipėdos į Pabradę buvo labai ilga – išvažiavome trečią nakties, poligone buvome antrą valandą dienos, – pasakojo Povilas. – Atvykome į susitelkimo rajoną, skyriai užėmė savo pozicijas, įrengėme stovyklavietę, pastatėme palapines, vėliau vykome į kitą rajoną. Nelepino ir oras – lietus permerkė kiaurai, buvome labai pavargę ir sušlapę“.

Alfredo Pliadžio nuotr./Pratybos „Plieninis drakonas 2013“
Alfredo Pliadžio nuotr./Pratybos „Plieninis drakonas 2013“

Tiesa, po nemiegotos paros (juk prieš tai dar ruošėsi pratyboms Klaipėdoje) kariams pavyko kelioms valandoms prigulti – taip daugelis ne tik nusnaudė, bet ir pradžiovino aprangą. Nežinantiems paaiškinsime: miegmaišis lauko sąlygomis gali būti visai nebloga džiovykla.

Taip nušauni du zuikius – ir pamiegi, ir aprangą išsidžiovini: „Kaip ištvėrėme? Esame tam ruošiami, karys turi būti lankstus ir neturi dejuoti, kad jam sunku, pagaliau nėra blogo oro, tik prasta apranga, – linksmai nusiteikęs aiškino Povilas. – Labiausiai naudinga gera atmosfera kolektyve – jei bent vienam pasidaro sunku, pralinksminam, prajuokinam, labai padeda šiltas maistas ir karšta arbata. Pats atidaviau kitam kariui savo sausas kojines ir batus, nes neturėjau progos jais pasinaudoti. Jėga slypi vienybėje, o mes ta jėga dalinamės. Tokios pratybos – be galo įdomios, tai išbandymas pačiam, kiek gali ištverti be miego, kokia tavo galimybių riba“.

Alfredo Pliadžio nuotr./Pratybos „Plieninis drakonas 2013“
Alfredo Pliadžio nuotr./Pratybos „Plieninis drakonas 2013“

Povilas jau nekantrauja – laukia mūšis: „Išvysite daug šviesos, sprogimų ir garso, – žada. – Tai visų metų mūsų pastangų ir darbo apvainikavimas, tikiuosi, įvertinimas bus teigiamas, kariai stipriai motyvuoti, tikrai parodys daugiau nei iš jų tikimasi“.

Prisijungė ir žvalgai

Povilo pažadėta šventė išties buvo įspūdinga – šviesos, sprogimų, garso buvo per akis. Iškilminga rikiuote pasibaigusios vertinamosios lauko taktinės pratybos „Plieninis drakonas 2013“ sulaukė verdikto: 2014 m. dviejų metų trukmės budėjimą pradėsiančios pajėgos pratybų metu pademonstravo gebėjimą tiksliai reaguoti į pagal pratybų scenarijų imituotas įvairias situacijas, esant būtinybei, stiprinti valstybinės sienos apsaugą, vykdyti svarbių valstybės objektų apsaugą, jų gynybą nuo teroristinių arba masinio pobūdžio smurtinių išpuolių ir teikti pagalbą valstybės institucijoms ekstremalių situacijų atveju.

Nuo 2010 metų budėjimą TMU OP SP elemente vykdė Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono pagrindu suformuotas vienetas, 2012 metais jį pakeitė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotasis pėstininkų batalionas. Nuo 2014 metų pradžios budėjimą tęs Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų motorizuotasis pėstininkų bataliono pagrindu suformuotas OP elementas.

Šiais metais paruošto Lietuvos kariuomenės TMU OP SP elemento pagrindą sudaro Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų motorizuotojo pėstininkų bataliono kariai, taip pat kariai iš Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) rinktinių, Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono, Karaliaus Mindaugo motorizuotojo pėstininkų bataliono ir Logistikos valdybos.

Prie TMU OP elemento karių prisijungė ir kartu su jais treniravosi SP žvalgai, dalyvavę tuo pačiu metu rengtose SP žvalgybos vienetų pratybose „Žvalgo smūgis“.

Pratybas „Plieninis drakonas 2013“ organizavo SP štabas, o pratybose dalyvaujančių pajėgų pasirengimą vertino vertintojų grupė, sudaryta iš budėjimą TMU OP baigiančių Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotojo pėstininkų bataliono karių. Tokio pobūdžio mokymai Lietuvos kariuomenėje rengiami trečią kartą.

Pasirengimo peripetijos

Žodžio „problema“ kariuomenėje stengiamasi vengti – daug mieliau kariškiai naudoja žodį „iššūkiai“, nes jie visuomet įveikiami (problemų, matyt, taip staigiai neįveiksi), o pagaliau po visų metų pasiruošimo kulminacijos – pratybų – vargu ar norisi prisiminti pasirengimą. Paprastai skambūs optimistiniai žodžiai slepia didžiulį sunkų darbą, klaidas, išbandymus, įtampą.

„Džiaugiuosi aukšta karių motyvacija bei profesionaliu užduočių vykdymu – esame pasirengę visiems iššūkiams savo budėjimo metu“ – pratybų rezultatais džiaugėsi naujai suformuoto SP elemento vadas mjr. Giedrius Anglickis.

Pratybos buvo intensyvios ir vyko kompleksiškai: vadovaujantis personalas planavo veiksmus, vykdė operacijų vadovavimo ir valdymo procedūras, o priskirti vienetai atliko jiems paskirtas užduotis vietovėje.

Vado džiaugsmas nuoširdus – nebekalbant apie iššūkius, būtent dragūnų batalionui pasirengimas sekėsi sunkiau nei kitiems tokio tipo koviniams daliniams. Priežasčių tam yra – kažkada vienas iš kovingiausių batalionų per tą ne itin ilgą šiuolaikinės Lietuvos kariuomenės formavimosi ir atkūrimo etapą buvo blaškomas po įvairias pajėgas, daugelį kartų keitėsi užduotys, pavaldumas.

Pradėjęs gyvenimą kaip Motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ Klaipėdos 7-asis dragūnų Pamario batalionas, vėliau perėjo į Karinių jūrų pajėgų pavaldumą. Pagal naują organizacinę struktūrą, sudėtį ir užduotis bataliono kariai buvo priskiriami jūrų pėstininkams, ruošiami pakrantės gynybos ir puolimo operacijoms. Vėliau – naujai suformuotos motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ padalinys, o po reformos perėjo į tiesioginį KASP vado pavaldumą, reorganizuotas į mokomąjį batalioną, pakeičiant ankstesnę veiklą ir perkeliant KASP mokymo centrų personalą bataliono žinion. Nuo 2012 m. sausio 1 d. batalionas perėjo į SP ir vėl tapo koviniu.

„Nenuostabu, kad dalinio kovinė dvasia po tokių peripetijų šiek tiek apmirė, – pripažino mjr. G. Anglickis. – Per pusantrų metų labai sunku pakelti kovinį vienetą, kad jis pademonstruotų tai, ką mes darėme. Tai sudėtinga – personalui trūksta patirties, technikos sutelkimas ir integravimasis į tą manevrą yra sudėtingas dalykas“.

Paskelbtas totalizatorius

Prieš galutinį vertinimą dragūnai turėjo net septynerias pratybas, vienas netgi teko pakartoti – tai itin retas atvejis kariuomenėje.

„Tačiau toks gyvenimas – kartojimas mokslų motina, – pripažino vadas. – TMU OP integruotos iš visų SP, iš to kyla iššūkiai, nes visus reikia suburti, pasistengti, kad visi vienodai mąstytų“.

VIDEO: Kovinis šaudymas pratybose „Plieninis drakonas 2013“

Iš beveik tūkstančio karių, dalyvavusių pratybose, dragūnų tebuvo 180, tačiau jų atsakomybė buvo didžiausia – juk remtasi šio bataliono organizacija. Kelionė iš Klaipėdos į Pabradę sulaukė didžiulio dėmesio – kariai netgi totalizatorių paskelbė, kiek technikos atvažiuos, kiek „nulūš“ pakeliui. Nenuostabu, juk tai pirmoji dragūnų išvyka į Pabradę po 12 metų. Važiuodami teprarado tik vieną transporto priemonę. „Nuskriausti“ liko ir dėl trumpiau vykusių integravimosi pratybų – kiti batalionai tam turėjo savaitę, o dragūnams, kuriems iš tiesų reikėjo ilgesnio laiko, tebuvo vos trys dienos.

Nepaisant to, visų nuotaika buvo puiki – motyvacija, tapus koviniu vienetu, tik sustiprėjo. Galbūt kitiems daliniams, jau seniai vykdantiems TMU, pratybos šiek tiek priminė rutiną, tačiau atsigaunančiam batalionui tai kelias į pakilimą – įspūdžiai patys geriausi. Per pratybas dragūnų vadui mjr. G. Anglickiui buvo suteiktas pulkininko leitenanto laipsnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius