Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas džiaugėsi augančiu finansavimu ir tarptautinėmis misijomis

Antradienį krašto apsaugos ministras Juozas Olekas susitikime žiniasklaidos atstovams pristatė krašto apsaugos sistemos 2013 m. veiklos rezultatus.
Juozo Oleko metai Krašto apsaugos ministro poste
Juozo Oleko metai Krašto apsaugos ministro poste / pliadisfoto,com nuotr,

Kalbėdamas apie praėjusių metų veiklą ministras J.Olekas pabrėžė, jog šiais metais  pavyko sustabdyti gynybos finansavimo mažėjimą, kuris per pastarąjį dešimtmetį buvo pasiekęs kritinę  ribą – 0,77 proc. nuo BVP.  2013 m., lyginant su 2012 m., gynybos biudžetas padidėjo 57,4 mln. Lt, 2014 m. palyginti su  2013 m.  didėja 55,9 mln.  Pasak ministro, kasmet tolygiai planuojama didinti finansavimą krašto apsaugai, kad iki 2016 m. būtų  pasiektas 1 proc. BVP.

Daugiausia lėšų ginklams

Nuo šių metų gruodžio 1 d. padidinti mažiausiai uždirbančių jaunesniojo eilinio ar jaunesniojo jūreivio laipsnį turinčių karių tarnybiniai atlyginimai. Tam pasak  ministro, 2014 m. biudžete skiriama apie 0,5 mln. Lt.

Kitais metais papildomi asignavimai bus skiriami išlaidoms NATO oro policijos funkcijos tęstinumui užtikrinti, budėjimui NATO ir ES greitojo reagavimo pajėgose, karių aprūpinimui apranga ir koviniam rengimui gerinti.  Daugiau lėšų bus skiriama ginklams ir karinei įrangai įsigyti. Toliau bus tęsiama oro erdvės stebėjimo sistemos plėtra, Sausumos pajėgų aprūpinimas modernia ginkluote ir įranga.

Ministras pasidžiaugė, kad nuo šių metų gruodžio 1 d. padidinti mažiausiai uždirbančių jaunesniojo eilinio ar jaunesniojo jūreivio laipsnį turinčių karių tarnybiniai atlyginimai. Tam pasak  ministro, 2014 m. biudžete skiriama apie 0,5 mln. Lt.

Kariuomenės paradas Vilniuje
Kariuomenės paradas Vilniuje

Tarptautinių įsipareigojimų srityje ministras J. Olekas paminėjo vieną iš svarbiausių ir sėkmingai įvykdytų uždavinių – 2005 m. pradėtą ir šių metų vasaros pabaigoje užbaigtą vadovavimą NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų Goro provincijos atkūrimo grupei.  Ši misija Lietuvos kariuomenei suteikė neįkainojamos veikimo kartu su sąjungininkais patirties, kuri pravers rengiantis valstybės gynybai ir ateityje dalyvaujant tarptautinėse operacijose. Ministras pažymėjo, kad operacijos Afganistane pabaiga taip pat žymi besikeičiantį tarptautinių įsipareigojimų pobūdį. NATO planuoja aktyvių pratybų ciklą, pratybose dalyvaus ir Lietuva, siekdama išlaikyti įgytą patirtį ir sąveikumą su sąjungininkais.

Antipiratinė operacija

Šias metai Lietuva aktyviai įsijungė į ES karines operacijas ir mokymo misijas, išsiųsdama laivų apsaugos grupę į antipiratinę operaciją ATALANTA  prie Somalio krantų ir karinius instruktorius į ES mokymo misiją Malyje.

Lietuva taip pat aktyviai remia Europos Sąjungos iniciatyvas bendrojoje saugumo ir gynybos politikoje, todėl 2013 metai aktyviai dalyvauta ES operacijose.  Šias metai Lietuva aktyviai įsijungė į ES karines operacijas ir mokymo misijas, išsiųsdama laivų apsaugos grupę į antipiratinę operaciją ATALANTA  prie Somalio krantų ir karinius instruktorius į ES mokymo misiją Malyje.  Lietuvos karių kuopa šį pusmetį budi ir ES greitojo reagavimo pajėgose – Jungtinės Karalystės vadovaujamoje ES kovinėje grupėje. Todėl Lietuvos indėlis į ES saugumo ir gynybos politikos įgyvendinimą šį semestrą buvo kaip niekad didelis. 2014 ir 2015 m., atsižvelgdama į operacijos poreikius, Lietuva bus pasirengusi pakartotinai siųsti autonominę laivų apsaugos grupę ir štabo karininkus.

Kapitono Rimvydo Švedo nuotr./Lietuvos kariai pasirengę ES karinei operacijai prie Somalio krantų.
Kapitono Rimvydo Švedo nuotr./Lietuvos kariai pasirengę ES karinei operacijai prie Somalio krantų.

Ministras J.Olekas taip pat minėjo, kad šiemet Lietuva skyrė karius budėti NATO greitojo reagavimo pajėgose (NATO NRF) ir ES kovinėse grupėse, vykdė kitus tarptautinius įsipareigojimus.  Pasak ministro, karinių pajėgumų dalyvavimas NATO NRF ir ES kovinėse grupėse ir tarptautinėse pratybose yra nediskutuotinas prioritetas, nes tik tokia veikla gali užtikrinti Lietuvos kariuomenės suderinamumą su sąjungininkais ir kariuomenės gebėjimą integruotis bendrai veiklai į aukštesniojo ešelono karinius junginius.

Energetinis ir kibernetinis saugumas

Šiais metais, ypač antrąjį pusmetį pirmininkaujant ES, buvo juntamas ypatingas „susidomėjimas“ – itin padaugėjo kibernetinių atakų ir incidentų, nukreiptų prieš Krašto apsaugos ministerijos tinklus ir svetainę.

Ministras teigė, jog sudėtine valstybės gynybos dalimi tampa ir atsakas į naujus – energetinio, kibernetinio – saugumo iššūkius. Šioje srityje nuveikta nemažai. Pavyko pasiekti, kad energetinis saugumas buvo vienas iš Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetų. Vilniuje akredituotas  NATO energetinio saugumo kompetencijų centras sėkmingai baigia pirmuosius savo veiklos metus – rugsėjo mėnesį įvyko iškilmingas centro atidarymas. Šio centro pagrindinis darbas 2014 metais bus įgyvendinti energetiškai efektyvaus bataliono projektą.

Kibernetinis saugumas taip pat yra vienas iš Krašto apsaugos ministerijos prioritetų. Šiais metais, ypač antrąjį pusmetį pirmininkaujant ES, buvo juntamas ypatingas „susidomėjimas“ – itin padaugėjo kibernetinių atakų ir incidentų, nukreiptų prieš Krašto apsaugos ministerijos tinklus ir svetainę. Todėl 2013 m. toliau buvo investuota į kibernetinio saugumo priemones, dalyvauta NATO kibernetinės gynybos pratybose, stiprinamas bendradarbiavimas kibernetinio saugumo srityje su strateginiais partneriais ir visų pirma – JAV.

123rf nuotr./Programišius
123rf nuotr./Programišius

Ministras taip pat minėjo apie informacinę konfrontaciją 2013 metais, kuri išliko ir buvo labiau orientuota į Lietuvos istoriją, Lietuvos narystę NATO ir pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai. Ministras  pabrėžė, jog  visuomenė, žinanti tuos, kurie ją nori paveikti, yra atsparesnė paslėptoms įtakoms ir blogiems kėslams. Todėl svarbu ugdyti žmonių pilietiškumą ir patriotizmą. Siekdami sudaryti sąlygas intensyviau ugdyti jaunų žmonių pilietines, patriotines ir tautines nuostatas, skatinti pareigą ir atsakomybę rengtis Tėvynės gynybai, 2013 m. ministerija skyrė papildomą finansavimą Lietuvos šaulių sąjungai. Palyginti su praėjusiais metais, šiemet beveik trigubai išaugo vaikų, dalyvavusių Šaulių sąjungos organizuojamose stovyklose, skaičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius