Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas: nereikia grįžti prie šauktinių kariuomenės

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas mano, buvusio Lietuvos kariuomenės vado Jono Kronkaičio mintis, kad reikia sugrąžinti šauktinių kariuomenę, yra pasenusi. Jo nuomone, Sovietų Sąjungos šauktiniai buvo atremti Lietuvos savanorių – partizanų, tad tokia praktika neefektyvi.
Lietuva atsisakė šauktinių, bet norintys ginti tėvynę kviečiami užsirašyti į savanorių pajėgas ir ateiti tarnauti profesinėje kariuomenėje.
Kariai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„Dauguma NATO valstybių pereina prie profesionalių kariuomenių, nes yra rūpinamasi kiekvieno kario gyvybe, tad kiekvienas karys turi įsisavinti šiuolaikines, modernias technologijas. Tai nėra koks nors šaudymas iš lankų. Reikia mokėti valdyti kompiuterį, ginkluotę, todėl būtų keista, jei mes sugalvotume savanorius, kurie tarnauja su didžiuliu užsidegimu, pakeisti per prievartą ateinančiais žmonėmis.“

Jo nuomone, nereikia kariuomenės paversti tarnavimo įstaiga, kurioje negalėtų tarnauti šalies patriotai. J.Olekas teigia, kad tokiu atveju visuomenė tikrai negalės didžiuotis kariuomenės pasiekimais.

Dauguma NATO valstybių pereina prie profesionalių kariuomenių, nes yra rūpinamasi kiekvieno kario gyvybe, tad kiekvienas karys turi įsisavinti šiuolaikines, modernias technologijas. Tai nėra koks nors šaudymas iš lankų, – sako J.Olekas.

Tačiau buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė mano, kad J.Oleko kalbos, jog nereikia grįžti prie šauktinių kariuomenės, yra nesolidžios generolo majoro J.Kronkaičio atžvilgiu.

„Senoviniu kaip tik pavadinčiau J.Oleko mąstymą. Jam sunku pripažinti padarytą klaidą, kai 2008 m. visai nepasiruošus, net neinformavus Seimo ar Nacionalinės saugumo gynybos komiteto, buvo sustabdytas šaukimas ir neparengtas joks planas, kaip Lietuva rengs rezervą. Ir visa tai vyko krizės metu, kai žinoma, kad profesionali kariuomenė kainuoja brangiau nei šauktinių“, – sakė R.Juknevičienė.

Pašnekovės nuomone, naivu tikėtis, kad su 8 tūkst. žmonių kariuomene, kurioje tik dalis – kovai pasirengę kariai, bei su 4 tūkst. rezervo kariuomene pavyktų apginti valstybę ar bent sustabdyti agresiją.
 
„Kuo daugiau žmonių bus parengtų, pritariu generolui J.Kronkaičiui,  tuo bus visuomenė sveikesnė ir ryšys su kariuomene bus kitoks, – tikino R.Juknevičienė. – Ginkluotę galima rasti labai greitai, svarbu, kad būtų gerai parengtų žmonių.“
 
Visą laidos įrašą galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius