Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kryme dėl Rusijos okupacijos nesutaria brolis su broliu, žmona – su vyru

Onoprijenkų šeima yra susiskaldžiusi į dvi lygias stovyklas dėl to, ar Rusijos okupuotas Krymas turėtų tapti Rusijos dalimi, ir jos situacija atspindi nesutarimus šiame Ukrainos regione, kur sekmadienį turi įvykti pseudoreferendumas dėl prisijungimo prie Rusijos.
Protestuotojai Kryme
Protestuotojai Kryme / AFP/„Scanpix“ nuotr.

17-metis Dima, kompiuterijos studentas, kuriam patinka „The Beatles“, "Breaking Bad" ir vakarietiška sportinė apranga, drauge su motina Olga, vaikų darželio auklėtoja, trokšta, kad Krymas liktų autonominis Ukrainos regionas.

Tačiau Dimos 20 metų brolis Ženia, kuris užsiima kultūrizmu, ir tėvas, taksi vairuotojas Saša, mano, kad reikia eiti su Vladimiro Putino Rusija.

„Mes ilgai diskutuojame – valandą, dvi, tris, keturias valandas, labai ilgos diskusijos“, – šypsodamasis sakė Dima svetainėje šeimos namelyje Džankojuje, kuris yra Krymo šiaurėje.

Man patinka Rusijos žmonės, bet nepatinka V.Putinas – jis yra diktatorius, – sakė Dima.

„Man patinka Rusijos žmonės, bet nepatinka V.Putinas – jis yra diktatorius“, – sakė Dima.

Rusijos pajėgos okupavo Krymą prieš sekmadienį įvyksiantį pseudoreferendumą dėl glaudesnių ryšių su Maskva, kuris beveik neabejotinai baigsis taip, kaip to nori V.Putinas.

Žmonės, kurie kaip Dima ir jo motina prijaučia Kijevo Nepriklausomybės aikštės protestams, tokią perspektyvą vertina su siaubu.

Kryme susiklostę ryšiai tarp ukrainiečių ir rusų po Rusijos įvykdytos Krymo okupacijos kai kurias šeimas privertė rimčiausią Europos geopolitinę krizę nuo Šaltojo karo laikų miniatiūriniu masteliu žaisti prie virtuvės stalo.

Vyresnysis Dimos brolis Ženia, kuris dirba geležinkelio stotyje, o laisvu laiku įrašinėja savo repą, yra tarp tų, kurie nori būti prijungti prie Rusijos.

„Man visa tai yra dėl užtikrinimo, kad čia nebūtų karo“, – aiškino jis, rodydamas nuotraukas, kurioms jo draugai pozavo su miestelyje esančia okupacine Rusijos kariuomene ir kurios buvo paskelbtos rusiškame socialiniame tinkle „V-Kontakte“.

„Jeigu rusų čia nebūtų, tikėčiausi tokių pačių protestų kaip Kijeve. Pas mus jau buvo žmonių, kurie norėjo pašalinti Lenino statulą, bet žmonės tam sutrukdė“, – sakė jis.

„Tarsi sūris pelėkautuose“

Jų tėvas ir motina šiuo klausimu taip pat nesutaria, prisimindami gyvenimą Ukrainoje Sovietų Sąjungos laikais.

„Seni žmonės dažnai sako, kad prie komunistų gyvenome gerai, bet aš sakau, kad mes gyvenome blogai, o dabar gyvename dar blogiau“, – sakė 55 metų Saša – su auksiniais dantimis, linksmų plaučių ir mėgstantis išgerti.

Olga, kuri paruošė šeimai išskirtinius pietus Dimos parvykimo iš Simferopoio universiteto  proga, šių debatų klausėsi su nerimu, o paprašyta pasakyti savo nuomonę, apsiašarojo.

Visuomet stengiausi savo vaikus auginti taip, kad jie susidarytų savo nuomonę, – sakė Saša po karštų debatų su Dima.

„Ukraina yra mano tėvynė, o visi tie dalykai, kuriuos žada Rusija, – tai tarsi sūris pelėkautuose, – sakė ji. – Iš pradžių man buvo labai sunku, kad mano vyras taip greitai atsigręžė į Rusiją. Dabar aš tiesiog galvoju, kad sprendimas prisijungti prie Rusijos (referendume) bus priimtas, tad bandau su tuo susitaikyti.“

Tačiau nepaisydami skirtingų politinių pažiūrų Onoprijenkos tvirtina, kad jokia politika niekada neišardys jų šeimos.

„Visuomet stengiausi savo vaikus auginti taip, kad jie susidarytų savo nuomonę“, – sakė Saša po karštų debatų su Dima.

„Mes visada bandysime ieškoti kompromiso, nes esame šeima. Vien todėl, kad aktyviai diskutuojame apie ką nors, dar nereiškia, kad pykstamės“, – sakė jis.

Po kelių akimirkų šeima vorele nužingsniavo į virtuvę valgyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius