Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legendiniam naikintuvui F/A-18 sukako 35-eri

Jau praėjo 35 metai nuo to momento, kai JAV kompanijos „McDonnell Douglas“ (dabar tai „Boeing“) sukurtas naikintuvas F/A-18 „Hornet“ pirmą kartą pakilo į orą. Didelių iškilmių ta proga niekas nerengė, tačiau šiek tiek užsiminti apie šį orlaivį yra kaip tik tinkama proga.
JAV gamybos orlaivis F/A-18 „Hornet“
JAV gamybos orlaivis F/A-18 „Hornet“ / wikipedia.org/JAV jūrų pėstininkų korpuso nuotr.

Amerikiečių gamybos kovinis orlaivis F/A-18 „Hornet“ yra naikintuvas bombonešis, kartais dar vadinamas ir šturmo lėktuvu. Kartais šaltiniuose galima matyti, kad jis vadinamas orlaiviu F-18, tačiau tai nėra visai tikslu. Raidės F/A rodo, kad tai yra kovos ir atakos (F/A – Fighter/Attack) lėktuvas.

F/A-18 yra pagrindinis JAV laivyno kovos lėktuvas, naudotas Jugoslavijoje, Irake, Libijoje. Lėktuvą taip pat naudoja Australijos, Kanados, Suomijos, Kuveito, Malaizijos, Ispanijos, Šveicarijos kariškiai.

Orlaivis pirmą kartą į orą pakilo 1978 m. lapkričio 18 d. Būtent nuo tuo laiko jau ir sukako 35 metai.

Orlaivis buvo kuriamas specialiai JAV laivynui ir JAV jūrų pėstininkų korpusui. Amerikos kariškiai į savo ginkluotę jį priėmė 1983 m. sausio 7 d.

Turintis puikias aerodinamines savybes orlaivis gali išvystyti greitį iki 1 tūkst. 915 km/val., nepasipildydamas degalų (su papildomu degalų baku) jis gali nuskristi 3 tūkst. 340 km, maksimalus skrydžio aukštis – 15 tūkst. 240 m.

Orlaivis ginkluotas 20 mm pabūklu, jis gali gabenti „oras-oras“ ir „oras-žemė“ tipo raketomis, gali gabenti aviacines bombas.

VIDEO: Naikintuvui F/A-18 sukako 35-eri

JAV kariškiai šį lėktuvą kovos veiksmams Libijoje 1986 m., Persijos įlankos kare 1991 m., Jugoslavijoje 1995 m., Irake 1998 m., naudoja Afganistane nuo 2001 m., Irako kare 2003-2010 m., Libijoje 2011 m.

Nors orlaivis jau 35 metus tarnauja JAV kariškiams, į atsargą jo išleisti ar neketinama. Manoma, kad su laiku F/A-18 pakeis penktos kartos naikintuvai F-35C „Lightning II“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius