Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos ir Afganistano kariai vyko į pirmą bendrą patrulį už Čagčarano miesto ribų

Ketvirtadienį Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės dvyliktosios pamainos kariai, kartu su Afganistano nacionalinės armijos kariais dalyvavo bendrame patrulyje į vieną iš provincijos kaimų. Pagrindinis patrulio tikslas buvo eskortuoti JAV Tarptautinės plėtros agentūros (angl. US Agency for International Development, USAID) atstovą PAG ir hidroinžinierių į Tasrakai kaimą bei įvertinti vietovę būsimos mažosios hidroelektrinės statybai ant Hari Rudo upės.
Bendras patrulis
Bendras patrulis / PAG-12 karių nuotr.

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, tai buvo pirmasis bendras PAG-12 ir ANA karių patrulis už Čagčarano ribų. Dvi dešimtys ANA kuopos karių kartu su PAG Užduoties vykdymo grupės  ir Štabo kuopos kariais užtikrino civilinio elemento atstovų bei civilių ir karių bendradarbiavimo grupės karių saugumą.

„Bendro patrulio metu nesklandumų nebuvo, nes ANA kariai savo užduotis atliko profesionaliai. ANA kariams vadovavęs būrio vadas yra patyręs ir gerai išmano taktiką, nes jau penkis metus tarnauja Afganistano nacionalinėje armijoje“, – kalbėjo bendram patruliui vadovavęs Lietuvos karys.

Patrulio į Tasrakai kaimą metu buvo sudarytos sąlygos PAG civilių ir karių bendradarbiavimo grupės kariams ir kitiems PAG specialistams susitikti su kaimo bendruomenės nariais. PAG atstovai kartu su kaimo religiniu lyderiu (viet. Mula) ir kitais bendruomenės vyresniaisiais nariais aptarė pagrindines problemas, su kuriomis susiduria šio kaimo gyventojai, kaip bendruomenė dalyvauja provincijos atstatymo projektuose, kaip vyksta bendradarbiavimas su provincijos valdžios institucijomis. Taip pat buvo aptarti sveikatos priežiūros, švietimo ir kiti socialiniai klausimai.

Pirmieji ANA kuopos kariai į Goro provinciją atvyko šių metų sausio 12 d., o šiuo metu tarnybą provincijoje vykdo 150 karių, kurių padalinys dislokuotas Čagčarane. Kuopą sudaro manevriniai padaliniai bei paramos elementas. Pagrindinis ANA kuopos dislokavimo tikslas Goro provincijoje yra parama Afganistano nacionalinei policijai, kuri šiuo metu kartu su PAG kariais užtikrina saugumą provincijoje.

Nuo pat ANA atvykimo į Gorą, PAG-12 kariai aktyviai bendradarbiauja su Čagčarane dislokuotais afganistaniečių kariais. Lietuvos kariai lankosi jų stovykloje, moko ANA karius standartinių operacijų planavimo procedūrų, pirmosios medicininės pagalbos, ryšių, veiksmų aptikus improvizuotus sprogstamuosius užtaisus, rengia ginklų valdymo bei šaudymo treniruotes.

PAG-12 suformuota Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono pagrindu, kuris jau antrą kartą vykdo pusės metų misiją Afganistano Goro provincijoje.

Lietuvos vadovaujama Goro provincijos atkūrimo grupė - bendra civilinė ir karinė misija, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų dalis, kuri Goro provincijoje pradėjo veikti 2005 metų vasarą. Pagrindinė misijos užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti. Prielaidos Afganistane dislokuotoms tarptautinėms pajėgoms baigti misiją bus sudarytos tuomet, kai šalies nacionalinės saugumo pajėgos bus pajėgios pačios užtikrinti savo valstybės ir gyventojų saugumą. Šiuo metu vykdant naująją NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų Afganistane strategiją didelis dėmesys skiriamas Afganistano nacionalinių saugumo pajėgų rengimo projektams.

Goro PAG stovykloje Čagčarane kartu su Lietuvos kariais ir civiliais tarnauja ir dirba Danijos, Gruzijos, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Suomijos ir Ukrainos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius