Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos karininkas dalyvaus tarptautinėje NATO operacijoje „Vandenyno skydas“ Indijos vandenyne

Nuo gegužės 26 d. Lietuvos karininkas pusę metų dalyvaus NATO kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje Adeno įlankoje ir prie Afrikos iškyšulio „Vandenyno skydas“ (angl. Ocean Shield). Šia operacija siekiama atgrasyti ir nutraukti piratų išpuolius, kad būtų apsaugota laivyba ir sustiprintas saugumas Somalio teritoriniuose vandenyse ir vakarinėje Indijos vandenyno dalyje.
Danijos karinių jūrų pajėgų vadovavimo ir paramos laivas ESBERN SNARE, kuriame tarnaus Lietuvos karininkas
Danijos karinių jūrų pajėgų vadovavimo ir paramos laivas ESBERN SNARE, kuriame tarnaus Lietuvos karininkas / http://forsvaret.dk/ Soeren Dreijer nuotr.

Lietuvos operacijai deleguotas Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilės Patrulinių laivų diviziono patrulinio laivo „Žemaitis“ vado pavaduotojas kapitonas leitenantas Darius Mickus. Jis tarnaus Danijos karalystės karinių jūrų pajėgų laive, vykdančiame operacijos „Vandenyno skydas“ pajėgų štabo funkcijas. 

Tai ne pirmas kartas, kai Lietuva dalyvaus operacijoje, skirtoje kovai su plėšikavimais jūroje prie Somalio krantų. 2013 metų antrąjį pusmetį 20 Lietuvos karių dalyvavo Europos Sąjungos vadovaujamoje operacijoje „Atalanta“ ir saugojo humanitarinės pagalbos siuntas gabenusį laivą. 

2013 metų antrąjį pusmetį 20 Lietuvos karių dalyvavo Europos Sąjungos vadovaujamoje operacijoje „Atalanta“ ir saugojo humanitarinės pagalbos siuntas gabenusį laivą. 

„Vandenyno skydas“ – tai NATO kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje operacija prie Afrikos iškyšulio: nuo Adeno įlankos vakaruose iki vakarinės Indijos vandenyno dalies rytuose, nuo Ormūzo sąsiaurio Persijos įlankoje šiaurėje iki Madagaskaro pietuose. 

Nuo 2008 metų saugodama laivus ir padėdama gerinti bendrą saugumo situaciją regione NATO prisideda prie tarptautinių pastangų atgrasyti ir sutrukdyti piratų atakas pasaulinės strateginės reikšmės komercinės laivybos rajone. 

Pavojinguose vandenyse NATO laivai eskortuodami ir patruliuodami užtikrina piratavimo prevenciją. Kovodama su piratavimu NATO vadovaujasi Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucija Nr. 2020 (2011 m. lapkričio mėn.), kuri suteikia įgaliojimus panaudoti visas reikiamas priemones malšinant piratavimą ir ginkluotus plėšimus Somalio teritoriniuose vandenyse.

Siekdama geriausio rezultato NATO bendradarbiauja su kitomis regione veikiančiomis kovos su piratavimu pajėgomis. Bendromis tarptautinėmis pastangomis pasiekti puikūs rezultatai – 2013 m. operacijos rajone nebuvo užgrobtas ar užpultas nei vienas laivas.  

Šiuo metu Lietuva taip pat yra dislokavusi apie 100 karių dvejuose žemynuose: Azijoje – Afganistane, Turkijoje ir Afrikoje – Malyje.

Į NATO operaciją Lietuvos karininkas išvyko vadovaujantis LR Seimo nutarimu dėl Lietuvos Respublikos karinių vienetų dalyvavimo tarptautinėse operacijose.

Lietuvos dalyvavimas tarptautinėse operacijose yra pagrįstas Lietuvos pasirašytomis kolektyvinės gynybos ir saugumo sutartimis. Vykdydama šiuos įsipareigojimus Lietuva prisideda prie tarptautinės bendruomenės pastangų stiprinti saugumą ir stabilumą euroatlantinėje erdvėje, tuo pačiu Lietuva įgyvendina savo užsienio politikos prioritetus.

Šiuo metu Lietuva taip pat yra dislokavusi apie 100 karių dvejuose žemynuose: Azijoje – Afganistane, Turkijoje ir Afrikoje – Malyje. Du karininkus Lietuva taip pat yra skyrusi ES operacijų vadavietėms: karinės jūrų operacijos „Atalanta“ vadavietei Jungtinėje Karalystėje ir karinės operacijos Centrinės Afrikos Respublikoje vadavietei Graikijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius