-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 11 /15:26

Lietuvos karinis jūrų laivynas reagavo į įžūlų Rusijos karinio laivo elgesį Lietuvos ekonominėje zonoje

Lietuvos karinis laivas Baltijos jūroje ketvirtadienį reagavo į Rusijos karinio laivo trukdymą Lietuvos ekonominėje zonoje, kur dėl karinių pratybų buvo nukreipinėjami laivai, penktadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.
Rusijos laivas
Rusijos laivas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Radijo ryšiu užfiksavus informaciją, kad Rusijos karinis laivas dėl vykdomų kovinių šaudymų nurodo keisti kursą zonoje esantiems civiliniams laivams, į Lietuvos ekonominę zoną buvo išsiųstas budintis Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivas „Sūduvis“.

Jis identifikavo Rusijos karinę korvetę ir eskadrinį minininką, su kuriuo užmezgė radijo ryšį.

Lietuvos karinių jūrų pajėgų atstovas seržantas Audrius Vitkauskas BNS sakė, kad atplaukus „Sūduviui“ Rusijos laivas kitų laivų nebenukreipinėjo.

„Įvykis užfiksuotas apie 9 val. Mūsų laivas „Sūduvis“ vietoje atsirado prieš 11 valandą. „Sūduvis“ taip pat buvo įspėtas, kad tai pavojingas rajonas, nes vyksta raketiniai šaudymai, bet nebuvo nukreipinėjamas iš to rajono, ir nebuvo žinių, kad nukreipinėjami ir kiti laivai“, – BNS penktadienį sakė A.Vitkauskas.

Pasak jo, Rusijos laivas į Lietuvos išskirtinę ekonominę zoną buvo įplaukęs apie pusantros jūrmylės (apie 2,8 kilometro). Incidentas užfiksuotas vakarinėje Lietuvos išskirtinės ekonominės zonos dalyje.

„Tai yra Lietuvos išskirtinė ekonominė zona ir paprastai užsienio šalių karo laivai negali reguliuoti kitų laivų judėjmo kitos šalies išskirtinėje ekonominėje zonoje“, – BNS sakė A.Vitkauskas.

Ne pirmas incidentas

Jo teigimu, tai nėra pirmas tokio pobūdžio incidentas, bet jie vyksta retai.

Rusija tiesiog pademonstravo negeranoriškumą apsikeičiant informacija apie vykdomas pratybas

Lietuvos krašto apsaugos ministerijos atstovai BNS informavo, kad papildomai Lietuvos išskirtinei ekonominei zonai išžvalgyti ir reikiamai informacijai surinkti taip pat buvo išsiųstas Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8.

„Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje leidžiama plaukti užsienio šalių laivams, tai pat ir kariniams, tačiau jie privalo deramai atsižvelgti į pakrantės valstybės teises ir pareigas ir nevaržyti išimtinės pakrantės valstybės teisių išskirtinėje ekonominėje zonoje“, – teigiama ministerijos komentare.

A.Butkevičius: Rusija neparodė geros valios

Algirdas Butkevičius penktadienį pareiškė, kad Rusija pademonstravo geros valios trūkumą keičiantis informacija dėl pratybų Karaliaučiaus krašte, kurioms vykstant Rusijos karo laivas nukreipinėjo laivus Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Ministras pirmininkas teigė, kad tai nebuvo išskirtinis atvejis, o Karaliaučiaus krašte Rusijai vykdant savo pratybas Baltijos jūroje susidariusi situacija grėsmės Lietuvai nekelia.

„Tačiau manome, kad Rusija tiesiog pademonstravo negeranoriškumą apsikeičiant informacija apie vykdomas pratybas. Tikimės, jog ateityje vykdydama karines pratybas Rusija aktyviau bendradarbiaus su Lietuva ir informuos apie savo veiksmus, kad nekiltų nereikalingų kalbų“, – sakė A.Butkevičius. Jo komentarą BNS perdavė atstovė spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius