Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos kariuomenė žengė milžinišką kokybinį žingsnį karių mokyme – įsigyta lazerinė sistema MILES

„Ši sistema mokymo procesą priartina prie realių sąlygų. Visų pirma, galima stebėti, kaip efektyviai veikia vadas ir jo kariai“, - sako Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas gen.mjr. Almantas Leika, penktadienį sudalyvavęs Integruotos lazerinės mūšio sistemos (angl. sutr. MILES, Multiple Integrated Laser Engagement System) pristatyme. Lietuva tapo pirmąją iš Baltijos šalių, įsigijusių šią mokymo priemonę.
Sistemos MILES pristatymas
Sistemos MILES pristatymas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Penktadienį Lietuvos kariuomenės Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centro Pabradės poligone buvo pristatyta lazerinių technologijų pagrindu veikianti simuliacinė mūšio sistema. Lietuvos kariuomenė ją įsigijo iš Jungtinių Amerikos Valstijų skiriamų karinės paramos lėšų.

Naudojant šią sistemą, kulkas atstoja lazerio spindulys, kuris suaktyvinamas šaudant imitaciniais šoviniais. Mokymuose su šia sistema dalyvaujantys kariai būna aprūpinami daviklių komplektu. Lazeriui pataikius į karį, pasigirsta signalas, pranešantis, kad jis nukautas. Jei lazerio spindulys praeina greta žmogaus, pasigirsta du trumpi pyptelėjimai, pagal kuriuos karys supranta, kad kažkur greta realiame koviniame lauke būtų praskridusi kulka.

„Ši sistema duoda tikrumo. Priartina prie tikros kovos. Iš karto žinoma, kada pataikė... Karys jau turi galvoti. Tai jau nebėra tik žaidimas, nebėra vien tik šaudymas. Anksčiau per pratybas kažkas parodydavo, pasakydavo – tu nušautas. O dabar lazerinis impulsas iš karto tai parodo. Visa sistema kiek įmanoma priartina realias sąlygas. Supypsėjo sistema? Reiškia, kažkur kulka šalia prašvilpė. Karys turi reaguoti. Reiškia, kažkas jį mato, todėl aišku, kad reikia ieškoti priedangos“, – teigia MILES išbandęs ir su ja dirbantis srž. Gediminas Bepirštis.

Kariai bus parengiami žymiai geriau

Lazerinė sistema tvirtinama prie lengvųjų ginklų (automatų, kulkosvaidžių, snaiperinių šautuvų). Ją taip pat galima tvirtinti prie granatsvaidžių.

Sistemos MILES pristatymas
Sistemos MILES pristatymas

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas gen.mjr. Almantas Leika džiaugiasi naująja sistema ir sako, kad visų pirma kariuomenė su gauna kovos realistiškumą.

„Iš karto matosi, kiek kariai ir vadai veikia efektyviai. Ar vadas priima efektyvius taktinius sprendimus? Jeigu jis priims blogą sprendimą, automatiškai jis praras savo karius. Kitas dalykas – ar karys tikrai naudoja visus įgūdžius, kuriuos jis yra įgijęs? Tai ir judėjimo įgūdžiai, ir šaudymo įgūdžiai. Realistiškumas yra svarbiausiai, ką mes gauname“, – teigia Sausumos pajėgų vadas.

Lietuvos kariuomenė šią sistemą jau yra bandžiusi prieš kelerius metus Latvijoje vykusiose pratybose „Sabre Strike“. Tąkart visą įrangą buvo atsigabenę JAV kariai, kurie po pratybų ją išsivežė namo.

Sistemos MILES pristatymas
Sistemos MILES pristatymas

Lietuvai įsigijus šią sistemą, mūsų šalis tapo viena iš nedaugelio Europoje, naudojančia tokią mokymo priemonę. Ir vienintele tarp savo kaimynių. Nei Latvija, nei Estija, nei Lenkija tokios sistemos neturi.

„Iš tiesų padarytas labai didelis kokybinis žingsnis į priekį. Aišku, dar iki galutinio šios sistemos įrengimo reikės kelių žingsnių. Tačiau jau dabar viskas yra puikiai išspręsta ir mes karius galėsime parengti tikrai žymiai geriau“, – sako gen.mjr. Almantas Leika.

Sistemą pratybose jau išbandė viena Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotojo pėstininkų bataliono kuopa. Kariškiai teigia, kad MILES naudoję kariai liko labai patenkinti.

Finansuojama JAV lėšomis

Visa mokymams naudojama sistema yra suderinta su specialiai programine įranga. Pratyboms pasibaigus, kariškiai analizuoja pataikymus, šovinių išnaudojimą ir pan. Sistemą įdiegus iki galo, kariai turės ir GPS siųstuvus, kurių duomenys leis analizuoti jų judėjimą.

Sistemos MILES pristatymas
Sistemos MILES pristatymas

Kaip išvakarėse pranešė Krašto apsaugos ministerija, Integruotos lazerinės mūšio sistemos (angl. sutr. MILES, Multiple Integrated Laser Engagement System) įsigijimo projektas pradėtas 2012 metais, Lietuvos krašto apsaugos ministerijai su JAV Vyriausybe pasirašius sutartį dėl MILES sistemos įsigijimo Lietuvos kariuomenės reikmėms. Sistemos kūrėja – JAV karinė korporacija CUBIC.

Šiuo metu baigtas pirmasis projekto etapas – įsigyta įranga, leidžianti vienu metu treniruotis maždaug kuopos dydžio vienetui, treniruotės metu priešo vaidmenį papildomai atliekant būrio dydžio vienetui. Šiam etapui skirta apie 8 mln. litų JAV karinės paramos programos (Foreign Military Financing) lėšų.

Baigus MILES projektą, vienu metu treniruotis galės maždaug bataliono dydžio junginys. Karių pratybas su šia sistema organizuos Lietuvos kariuomenės Generolo Adolfo Ramanausko kovinio centro instruktoriai. Numatoma viso projekto vertė – apie 16 mln. litų. Iš jų apie 11 mln. litų planuojama finansuoti JAV paramos lėšomis.

VIDEO: Lazerinės sistemos MILES pristatymas (srž. Luko Kalvaičio/KAM filmuota medžiaga)

Pratybose su MILES sistema naudojamos lazerio „kulkos“ – skleidžiamas akims saugus lazerio impulsas. Kariai ir transporto priemonės aprūpinamos specialias jutikliais, kurie fiksuoja tariamus pataikymus ir sužeidimus. Sistema taip pat leidžia stebėti ir vertinti kiekvieno kario veiksmus imituojamo mūšio lauke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius