-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos kariuomenės pradės naudoti naujo tipo šaulio ginklus

Nuo 2014 metų Lietuvos kariuomenė pradės naudoti naujo tipo ginkluotę, kurios iki šios neturėjo – taikliojo šaulio šautuvą.
šautuvai FN SCAR-H PR
šautuvai FN SCAR-H PR / KAM nuotr.

Šiemet kariuomenės organizuotame ginklo įsigijimo konkurse laimėjo Belgijos įmone „FN Herstal“, iš kurios bus įsigyti pusiau automatiniai šautuvai FN SCAR-H PR su optiniais taikikliais Smidt&Bender (kalibras – 7,62x51 mm, efektyvus šūvio nuotolis – 800 m, optinio taikiklio priartinimas 3-12x). Naujais ginklais bus aprūpinti Sausumos pajėgų kovinių vienetų skyriai.

Pasak Krašto apsaugos ministerijos Ginkluotės ir valdymo sistemų departamento direktoriaus pulkininko Valdo Šiaučiulio, taikliajam šauliu keliama užduotis naikinti ypač svarbius priešiškų pajėgų taikinius: vadus, ryšininkus, karius su sunkiosiomis kovos sistemomis (kulkosvaidžiais, granatsvaidžiais ir pan.). Todėl taikliųjų šaulių ginklai turi būti taiklesni ir šaudantys didesniu nuotoliu nei įprasta pėstininkų ginkluotė.

Konkursui pasiūlyti kariuomenės operacinius reikalavimus atitinkantys ginklų modeliai pirmą kartą buvo vertinami ne tik kainos atžvilgiu, bet ir išbandant juos lauko sąlygomis bei šaudykloje. Tam buvo sudaryta iš įvairių padalinių specialistų darbo grupė, kuri vykdė bandymus pagal parengtą programą. Bandymuose buvo vertinami šautuvų taiklumas, patikimumas bei ergonomika.

Pasak bandymų metodiką parengusios bei bandymus atlikusios darbo grupės pirmininko Arturo Plokšto, toks pirkimo būdas leido įsigyti geriausią ginklą, pasiekusi optimalų kainos ir kokybės santykį. Vertinant pasiūlymų kainas, buvo atsižvelgta ne tik į pačių ginklų, bet ir jų atsarginių dalių kainas bei jų tiekimo sąlygas. Bendra sandorio vertė – apie 9,6 mln. litų.

Penktadienį Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos vadas pulkininkas Sigitas Mundris su Belgijos kompanijos „FN Herstal“ atstovais pasirašė ginklų pirkimo-pardavimo sutartį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius