Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos karo laivas su sąjungininkais rengėsi budėjimui NATO junginyje

Gegužės 5–8 dienomis Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų štabo ir aprūpinimo laivas N42 „Jotvingis“ Baltijos jūroje vykdė bendrus mokymus su NATO nuolatinės parengties priešmininės kovos jūroje grupės (SNMCMG1) laivais. Mokymuose laivo N42 „Jotvingis” įgula rengėsi 2014 m. antrąjį pusmetį vykdyti šio NATO junginio laivo-vadavietės funkcijas ir budėti NATO greitojo reagavimo pajėgose.
Laivas
Laivai mokymuose
Temos: 2 Pratybos NATO

Lietuvos teritorinėje jūroje ir išskirtinėje ekonominėje zonoje vykusių mokymų metu laivai treniravosi atlikti bendrus veiksmus, taip pat buvo vertinamas laivo „Jotvingis“ pasirengimas perimti NATO laivų junginio vadovavimą. Tai yra įprastinės laivo ir jo įgulos patikrinimo procedūros, vykdomos skiriant laivus į NATO junginius.

Belgijos ir Nyderlandų mobilioji priešmininės kovos laivų vertinimo ir rengimo jūrinėms operacijoms ekspertų grupė patikros metu vertino laivo ir jo įgulos pasirengimą vykdyti karines operacijas NATO junginio sudėtyje. Taip pat buvo tikrinama laivo techninė būklė, vertinamos įgulos teorinės ir praktinės laivo valdymo žinios, pasirengimas kovai už laivo gyvybingumą, ryšio ir kitos procedūros.

Laivas Jotvingis
Laivas „Jotvingis“

Nuo 2014 m. antrojo pusmečio Lietuvos karinių jūrų pajėgų laive N42 „Jotvingis“ įsikurs priešmininių laivų SNMCMG1 jungtinis tarptautinis štabas. Jame tarnaus septyni Lietuvos kariai, sudarysiantys junginio štabo pagrindą, ir trys kariai iš Estijos, Latvijos ir Turkijos. NATO junginiui vadovaus Lietuvos KJP karininkas komandoras Giedrius Premeneckas. 

Numatoma, kad grupės sudėtyje bus 8 kariniai laivai iš Belgijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Nyderlandų ir Vokietijos.

NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų 1 grupės (SNMCMG1) uždaviniai – užtikrinti nuolatinį NATO priešmininės kovos pajėgumą, galintį veikti taikos, krizės ar  ginkluoto konflikto metu.

Laivai
Laivai

Šio NATO jūrinio junginio uždaviniams atlikti, priešmininius ir aprūpinimo laivus vienerių metų ar pusmečio tarnybai kiekvienais metais skiria NATO jūrinės valstybės. Lietuva, įstojusi į NATO, SNMCMG1 junginio sudėtyje pradėjo dalyvauti nuo 2006 metų, šiam junginiui skyrusi KJP priešmininės kovos laivą M51 „Kuršis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius