Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos saugumą užtikrins apie tūkstantis aukštos parengties budinčių karių

Šiemet apie 950 karių bus priskirti Lietuvoje budinčioms Lietuvos kariuomenės Taikos meto užduočių operacinėms pajėgoms. Visus metus jie išlaikys aukštą parengtį, kad prireikus galėtų operatyviai reaguoti į galimas karinio ir nekarinio pobūdžio grėsmes valstybės teritorijoje, ekstremalias situacijas, teikti paramą valstybės ir savivaldybių institucijoms krizių atvejais.
Taikos meto užduočių operacinės pajėgos
Taikos meto užduočių operacinės pajėgos / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Budėdami Taikos meto užduočių operacinėse pajėgose mūsų kariai yra pasirengę ne tik padėti reaguoti į ekstremalias situacijas, bet ir suduoti greitą atkirtį tiek kariniam, tiek nekariniam lokaliam incidentui, kol prireikus bus priimti sprendimai dėl didesnių pajėgų ar kitų jėgos struktūrų, institucijų panaudojimo. Tokiai aukštai karinei parengčiai palaikyti ir įvairioms užduotims vykdyti kariai yra sistemingai rengiami prieš budėjimą ir viso budėjimo metu“, – sakė Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika.

Alfredo Pliadžio nuotr./Taikos meto užduočių operacinės pajėgos
Alfredo Pliadžio nuotr./Taikos meto užduočių operacinės pajėgos

Krašto apsaugos ministerija praneša, kad kaip ir ankstesniais metais, šiemet Taikos meto užduočių operacinėse pajėgose budės kariai iš visų kariuomenės pajėgų: Sausumos, Jūrų, Oro ir Specialiųjų operacijų.

Gausiausias karių skaičiumi yra budinčių pajėgų sausumos elementas, kurį sudaro apie 700 karių – šiemet dauguma jų yra iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono. Vienetą remia kariai iš Krašto apsaugos savanorių pajėgų, Juozo Vitkaus inžinerijos ir Karaliaus Mindaugo husarų batalionų, taip pat iš Logistikos valdybos padalinių. Iš Dragūnų bataliono karių taip pat suformuotas ir šiemet budinčių Taikos meto užduočių operacinių pajėgų štabas.

KAM archyvo nuotr./Taikos meto užduočių operacinės pajėgos
KAM archyvo nuotr./Taikos meto užduočių operacinės pajėgos

Taikos meto užduočių operacinių pajėgų sausumos elementui priskirti kariai budi po dvejus metus, kitų elementų kariai keičiasi kasmet. 2010 ir 2011 metais budėjusių pajėgų sausumos elemento daugumą sudarė kariai iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono karių, 2012 ir 2013 metais – iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotojo pėstininkų bataliono.

Per praėjusius 2013 metus Taikos meto užduočių operacinėms pajėgoms priskirti kariai ir techniką kelis kartus buvo aktyvuoti teikti pagalbą civilinėms institucijoms: sausio–balandžio mėnesiais kariai buvo pasirengę padėti nukentėjusiems nuo potvynio Pagėgių savivaldybėje ir Šilutės rajone.

KAM archyvo nuotr./Taikos meto užduočių operacinės pajėgos
KAM archyvo nuotr./Taikos meto užduočių operacinės pajėgos

2013 metų antrąjį pusmetį Vadovybės apsaugos departamento prašymu Taikos meto užduočių operacinių pajėgų kariai-išminuotojai padėjo užtikrinti saugumą Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginių metu.

Per praėjusius metus Juozo Vitkaus inžinerinio bataliono kariai apie tūkstantį kartų vyko pagal iškvietimus nukenksminti sprogmenų, ištisinio išminavimo metu išžvalgė ir išvalė apie 300 ha plotą, neutralizavo kelis tūkstančius standartinių ir nestandartinių sprogmenų.

Be budėjimo Lietuvos kariuomenės Taikos meto užduočių operacinėse pajėgose, Lietuvos kariai taip pat deleguojami budėti NATO ir ES greitojo reagavimo pajėgose, skirtose reaguoti į tarptautines krizes.

Šiemet NATO greitojo reagavimo pajėgose budės apie 100 Lietuvos karių: logistikos specialistai ir Karinių jūsų pajėgų kariai. Praėjusiais metais NATO greitojo reagavimo pajėgose visus metus budėjo apie 200 karių iš Sausumos, Oro ir Specialiųjų operacijų pajėgų. Dar apie 120 karių – daugiausia pėstininkų – buvo priskirti 2013 m. antrą pusmetį budėjusiai daugianacionalinei ES kovinei grupei. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius