-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liudininkų parodymai: Malaizijos lėktuvą numušė Rusijos armijos kareivių paleista „Buk“ raketa

Antradienį Nyderlandų tyrėjai turi paskelbti pirmą oficialią ataskaitą dėl liepą numušto „Malaysian Airlines“ lėktuvo, kuriuo skrido 298 žmonės. Tuo tarpu BBC laidos „Panorama“ kūrėjams šalia nelaimės vietos buvę gyventojai pasakojo, kad likus kelioms valandoms iki lėktuvo numušimo jie matė rusų karių valdomą zenitinių raketų sistemą „BUK“. Žymės ant orlaivio nuolaužų rodo, kad jis tikriausiai buvo numuštas su „Buk“ sistema.
Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje.
Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusija aiškina, kad lėktuvą neva numušė Ukrainos naikintuvas, o teroristai Rytų Ukrainoje tikina, kad jie neturėjo „Buk“ sistemos. Tačiau nuotraukos, filmuota medžiaga ir liudininkų pasakojimai rodo ką kitą.

Trys liudininkai BBC laidai sakė matę raketų sistemą teroristų kontroliuojamoje teritorijoje likus vos kelioms valandoms iki katastrofos, kurios metu žuvo 298 žmonės. Vienas jų „Buk“ matė, kai sistema Snežnojės gyvenvietėje buvo nukeliama nuo vilkiko. Tai vyko maždaug už 15 km nuo Malaizijos lėktuvo numušimo vietos, apie 13.30 val.

„Mes matėme, kai sistema buvo nukeliama ir kai užvedus „Buk“ variklį dūmai pripildė visą miesto aikštę“, – pasakojo vyras.

„Buk“ sistemą lydinčio karinio visureigio pareigūnai kalbėjo su maskvietišku akcentu

Liudininkas sakė BBC, kad visa komanda atrodė panašūs į Rusijos karius. „Labai disciplinuoti – ne taip, kaip sukilėliai. Jie nevilkėjo įprastų Ukrainos kamufliažinių uniformų, kurias paprastai vilki teroristai“, – aiškino jis.

Rytų Ukrainoje daug žmonių kalba rusiškai, tačiau „Buk“ komanda rusų kalba kalbėjo šiek tiek kitaip. Vyras atkreipė dėmesį, kad jie kalbėjo su ryškiu rusišku akcentu. „Jie raidę „g“ tarė kitaip nei mes“, – paaiškino liudininkas.

Jo pasakojimą patvirtino ir kito liudininko žodžiai, kuris pridūrė, kad „Buk“ sistemą lydinčio karinio visureigio pareigūnai kalbėjo su maskvietišku akcentu.

Malaizijos oro linijų lėktuvas buvo numuštas liepos 17 dieną, kai skrido iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą. Tragedijos metus žuvo beveik 300 keleivių ir įgulos narių, dauguma buvo Nyderlandų piliečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius