Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 14 /22:14

Luhanske teroristai numušė Ukrainos karinį lėktuvą – žuvo visi 49 juo skridę kariškiai

Vadinamosios „Luhansko liaudies respublikos“ teroristai pripažino šeštadienio naktį numušę besileidžiantį Ukrainos karinį transporto lėktuvą IL-76, kuriuo skrido 40 Dniepropetrovsko 25-osios aviacijos brigados desantininkų ir 9 įgulos nariai. Ukrainos prezidentas Petro Porošenka šalyje sekmadienį skelbia gedulą.
Teroristų numuštas lėktuvas
Teroristų numuštas lėktuvas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Luhansko liaudies respublikos“, kuri yra pripažinta teroristine organizacija, atstovė spaudai Oksana Čigrina portalui „Radio Svoboda“ patvirtino, kad lėktuvas buvo numuštas jų vado Valerijaus Bolotovo įsakymu.

„Lėktuvą numušė mūsų kovotojai. Buvo nepaklusta V.Bolotovo įsakymui neskraidyti šioje teritorijoje. Dokumente buvo paskelbta, kad pažeidus šį įsakymą bus imtasi atitinkamų priemonių“, – pareiškė ji.

22.14 val. Baiminamasi, kad tragedija įvyko dėl išdavystės

Ukrainos žiniasklaidoje svarstoma, kad tokio masto tragedija galėjo įvykti dėl išdavystės kariuomenėje. 

Dniepropetrovsko srities nacionalines gynybos štabo personalo vadovas Jurijus Bereza TSN.ua sakė, kad „šių didvyrių mirtis – išdavystės pasekmė“. Jis teigė nemanantis, kad dėl to galima kaltinti kariuomenės aplaidumą, nes per tokias operacijas imamasi specialių procedūrų oro uostuose. 

Penktadienį vykusiame saugumo pareigūnų susitikime su Ukrainos prezidentu beveik visi jo dalyviai buvo prieš karių transportavimą oru. Už pasisakė tik Gynybos ministerijos atstovai

19.21 val. Aukų galėjo būti kelis kartus daugiau

„LigaBusinessInform“ šaltinis teigia, kad šeštadienio naktį Luhansko oro uoste turėjo leistis trys Ukrainos kariniai lėktuvai. Pirmajam pavyko nutūpti, antrasis buvo numuštas, o trečiasis pakeitė kursą ir nuskrido į Melitopolį. Visais trimis lėktuvais į Luhanską turėjo atvykti kariai pamainai.

Ukrainos parlamentaras Mykola Kniažitskis savo „Facebook“ profilyje anksčiau paskelbė, kad penktadienį vykusiame saugumo pareigūnų susitikime su Ukrainos prezidentu beveik visi jo dalyviai buvo prieš karių transportavimą oru. Už pasisakė tik Gynybos ministerijos atstovai. Jie įtikino Petro Porošenką, kad karius skraidinti lėktuvu į teroristų kontroliuojamą Luhanską yra saugu.

„Laimei, dalis karių išvyko šarvuočiais. Numuštu lėktuvu turėjo skristi 200 karių ir karininkų“, – parašė jis.

 

 

Nė vieno išgyvenusiojo

„Naktį iš birželio 13-osios į 14-ąją Luhansko oro uoste teroristai ciniškai ir klastingai su priešlėktuvinėmis raketinėmis sistemomis ir kulkosvaidžiais numušė Ukrainos karinių oro pajėgų transporto lėktuvą IL-76, kuriuo skrido kariai pamainai. Lėktuve buvo kariškiai, technika, įranga ir maisto produktai“, – šeštadienio ryte pranešė Ukrainos Gynybos ministerija.

Į Luhansko oro uostą pasirengęs tūpti orlaivis zenitinės raketinės sistemos šūviu buvo numuštas maždaug 1.10 val.

Ukrainos Gynybos ministerijos atstovas Vladislavas Selezniovas „Reuters“ patvirtino, kad lėktuvu skrido 40 desantininkų ir 9 įgulos nariai. Nė vienas jų neišgyveno.

VIDEO: Luhanske teroristai numušė Ukrainos lėktuvą

Gynybos ministerijos, Generalinio štabo ir Karinių oro pajėgų vadovai pareiškė nuoširdžią užuojautą žuvusiųjų kariškių tėvams, giminėms ir artimiesiems dėl šios tragiškos nepataisomos netekties.

Tai – didžiausia nuo antiteroristinės operacijos pradžios vyriausybės ginkluotųjų pajėgų netektis per vieną incidentą

Tai – didžiausia nuo antiteroristinės operacijos pradžios vyriausybės ginkluotųjų pajėgų netektis per vieną incidentą.

Luhanskas yra vienas iš centrų, kur prorusiški separatistai Ukrainos rytuose sukilo prieš proeuropietišką Kijevo vyriausybę.

Ukrainos prezidentas birželio 15 dieną paskelbė gedulo diena

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka paskelbė sekmadienį, birželio 15-ąją, gedulo diena.

„Sekmadienį skelbiu gedulo dėl mūsų karių diena. Tai didžiulė netektis ne tik žuvusiųjų artimiesiems, bet ir visai šaliai.Ukraina gedi, bet nes ryžtingai tęsiame kovą už taiką“, – sakė P.Porošenka, nurodo prezidento spaudos tarnyba.

„Visi, kas dalyvavo tokio masto ciniškame teroro akte, būtinai bus nubausti. Ukrainai reikia taikos. Tačiau teroristai gaus tinkamą atsakymą“, – pareiškė valstybės galva

Prezidentas pareiškė užuojautą birželio 14 dieną žuvusių karių ir pasieniečių artimiesiems.

„Visi, kas dalyvavo tokio masto ciniškame teroro akte, būtinai bus nubausti. Ukrainai reikia taikos. Tačiau teroristai gaus tinkamą atsakymą“, – pareiškė valstybės galva.

P.Porošenka nurodė sušaukti Nacionalinę saugumo ir gynybos tarybą, o Ministrų kabinetui pasirūpinti pagalba žuvusiųjų šeimoms.

Šeštadienio rytą Mariupolyje, Donecko srityje, buvo apšaudyta pasieniečių transporto kolona, žuvo trys pasieniečiai, keturi buvo sužeisti.

Į Luhanską atvyko daugiau teroristų

Informator.lg.ua praneša, kad naktį į Luhanską atvyko dvi sunkvežimių ir autobusų vilkstinės su teroristais. Iš pradžių apie 10 sunkvežimių kolona nuvažiavo į miesto centrą. Kiek vėliau trys autobusai su teroristais nuvažiavo universiteto link.

Vietiniai gyventojai mano, kad teroristai stiprina savo pajėgas ir rengiasi mūšiams mieste su Ukrainos kariais. 

informator.lg.ua nuotr./Teroristų sunkvežimiai Luhanske
informator.lg.ua nuotr./Teroristų sunkvežimiai Luhanske

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius