-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Luhansko separatistų vadeiva Aleksejus Mozgovojus: „Mums nėra jokios prasmės sudėti ginklus“

Luhansko separatistų vadeiva Aleksejus Mozgovojus, vadovaujantis „Prizrak“ („Vaiduoklio“) brigadai, įsitikinęs, kad Minske pasirašytas paliaubų susitarimas galios jau nebeilgai, skelbia independent.co.uk.
Aleksejus Mozgovojus
Aleksejus Mozgovojus / Youtube.com kadras

Dešimtmečių politinės korupcijos ir beveik metų karinių veiksmų kankinamas Alčevsko miestas Rytų Ukrainoje neturi daug patrauklių vietų ar asmenybių. Didžiausia jo žvaigždė – vadas A.Mozgovojus, užėmęs buvusias žvalgybos valdybos patalpas Lenino gatvėje.

A.Mozgovojus – prieštaringa asmenybė, mėgstanti poeziją ir tuo pat metu siaubingus žiaurumus. Būtent jo iniciatyva buvo organizuojami „liaudies teismai“, praėjusių metų spalį pasmerkę įtariamus prievartautojus.

Luhansko separatistų vado laukiamajame galima sutikti ir tokių žmonių kaip Andrejus, buvęs „Gazprom“ darbininkas Krasnodare, kuris su sūnumi vežimėlyje laukia galimybės pamatyti A.Mozgovojų.

Andrejus kovėsi sukilėlių gretose visą žiemą. Pasak jo, kautis su Ukrainos pajėgomis jį patraukė „noras atitaisyti istorinį neteisingumą ir apginti brolius slavus nuo pažeminimo“. Andrejus – ne vienintelis toks Rusijos pilietis, atvykęs kautis į Donbasą.

Rusijos ir jos remiamų sukilėlių pusės atstovo, pulkininko Aleksandro Kučerenkos teigimu, mūšiai atsinaujina, kai tik pasitraukia Europos saugumo ir bendradarbiavimo asociacijos atstovai. „Kai paliaubų patruliai yra karo zonoje, abi pusės bando nešaudyti. Mes turime komunikacijos sistemų, kurios apsaugo nuo tokių veiksmų, bet tos sistemos praėjusią savaitę veikė nelabai gerai“, – pasakojo jis.

„Tolimesni karo veiksmai ir dar daugiau mirčių yra neišvengiama. Mums nėra jokios prasmės sudėti ginklų ir nustoti kautis, kol Kijeve yra tokia valdžia, kuri veikia prieš Ukrainos žmones“, – dėstė A.Mozgovojus.

Karo veiksmai ir dar daugiau mirčių yra neišvengiama. Mums nėra jokios prasmės sudėti ginklų ir nustoti kautis, kol Kijeve yra tokia valdžia, kuri veikia prieš Ukrainos žmones, – dėstė A.Mozgovojus.

Jis lygina Minsko susitarimą su nepavykusių praėjusių metų susitarimu tarp Kijevo ir Luhansko, kai Julija Tymošenko bandė sudaryti sutartį su tuometiniu Luhansko vadovu Valerijumi Bolotovu. A.Mozgovojus buvo net neįleistas į derybas.

„Mes derėjomės ne su tais žmonėmis ir dabar deramės ne su tais žmonėmis“, – aiškino Luhansko sukilėlių ir „Prizrak“ brigados vadas. „Nėra jokių galimybių, kad pasieksime sutarimą su dabartine Kijevo valdžia“, – tvirtino A.Mozgovojus.

Savo tvirtu charakteriu pasižymintis „Prizrak“ brigados lyderis mėgsta pasakoti, kad jis yra tikroji sukilėlių sąžinė. Jis dėsto, jog skiriasi nuo kitų Luhansko sukilėlių tuo, kad jis visada elgiasi sąžiningai ir nuoširdžiai.

„Jei visi gyventume vadovaudamiesi sąžine, tai viskas būtų gerai“, – aiškino A.Mozgovojus. Jis atsikvepia ir priduria: „Bet, oi, kaip sunku gyventi sąžiningai.“ Tiesa, toks jo individualizmas jau sulaukė nemažai kitų separatistų kritikos. Kai kurie prognozuoja, kad A.Mozgovojui gresia liūdnas likimas, kaip ir kitiems, kurie išdrįso veikti savo nuožiūra.

Jei visi gyventume vadovaudamiesi sąžine, tai viskas būtų gerai, – aiškino A.Mozgovojus. 

Per pastaruosius šešerius mėnesius nemažai separatistų veikėjų jau dingo, o A.Mozgovojaus pavardė – viena pirmųjų naujame sąraše. Daugelis jau garsiai kalba, kad Luhansko liaudies respublikos vadas, Kremliaus skirtas Igoris Plotnickis mielai pašalintų A.Mozgovojų.

Pats A.Mozgovojus šaltu žvilgsniu pripažįsta, kad puikiai supranta jam kylančias grėsmes: „Jie nerizikuos paversti nieko herojumi, bet, sakykime, kad esu pasiruošęs tokiai įvykių eigai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius