-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 20 /23:11

Luhansko teroristai susiriejo: kaunasi ne tik su Ukrainos pajėgomis, bet ir vieni su kitais

Viena rytų Ukrainoje siautėjančių teroristų tvirtovių Luhansko miestas nuolat apšaudomas – sekmadienį Luhansko centre visą dieną griaudėjo sprogimai. Ukrainos pajėgos neigia, jog atakuoja Luhanską. Gali būti, kad mieste į kovą stojo susiriejusios Rusijos teroristų gaujos.
Teroristai kontroliuoja Luhansko miestą
Teroristai kontroliuoja Luhansko miestą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos interneto portalo gazeta.ru korespondentas sugebėjo pasiekti Luhanską, į kurį Ukrainos žiniasklaidai neleidžiama įkelti kojos.

Valdžia pasijuto esąs teroristas „Liešyj“

Gazeta.ru žurnalistas paneigė ankstesnius Ukrainos karinės vadovybės pranešimus, kad Ukrainos kariai įžengė į Luhanską. Miestą vis dar kontroliuoja teroristai.

Tačiau paaiškėjo, kad iš miesto nežinoma kryptimi pabėgo vadinamosios „Luhansko liaudies respublikos“ vadovybė. Apie tai, kad vadovybė nežinia kur pabėgo, žurnalistui pranešė patys teroristai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teroristai kontroliuoja Luhansko miestą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teroristai kontroliuoja Luhansko miestą

Šeštadienį miesto administracijos pastatas buvo tuščias.

Dabar vienintelė valdžia mieste – save karo lauko vadu vadinantis teroristų vadeiva „Liešyj“ ir jo smogikai, teigiantys, kad jie yra specialusis batalionas. Jie bando įvesti griežtą tvarką sparčiai tuštėjančiame mieste – ginkluoti patruliuoja sankryžose, tikrina kone kiekvieną automobilį.

V.Bolotovas: reikia kovoti ir su savais

Tačiau sekmadienį vakarop paaiškėjo, kad teroristų vadeiva „Liešyj“ pasakė ne visą tiesą. Luhanske apsireiškė neva pabėgęs vadinamosios „Luhansko liaudies respublikos“ vadovas Viačeslavas Bolotovas ir surengė spaudos konferenciją. Jis pripažino, kad mieste yra teroristų būrių, kurie jam nepaklūsta, ir žadėjo greitai išspręsti šią problemą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luhansko teropristų vadeiva Valerijus Bolotovas pesimistines nuotaikas skandina butelyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luhansko teropristų vadeiva Valerijus Bolotovas pesimistines nuotaikas skandina butelyje

V.Bolotovas gazeta.ru žurnalistui pasakojo, kad „Liešyj“ kontroliuoja dalį Luhansko, taip pat turi užėmęs pozicijas prie sienos su Rusija. Jis paklūsta ne V.Bolotovui, o Donecko „gynybos ministru“ vadinamam teroristų vadeivai Rusijos karinės žvalgybos GRU karininkui Igoriui Strelkovui (Girkinui). V.Bolotovas tikina, kad jam liko ištikimas batalionas „Zaria“, o administracija dirba, nepaisant to, jog jos pastatas tuščias.

Yra tokių būrių, kurie bando vadovauti ir įsitvirtinti tam tikruose rajonuose. Su tuo dabar aktyviai kovojame, nes negalima kariauti su vienu priešu ir turėti dar vieną priešą užnugaryje.

„Yra tokių būrių, kurie bando vadovauti ir įsitvirtinti tam tikruose rajonuose. Su tuo dabar aktyviai kovojame, nes negalima kariauti su vienu priešu ir turėti dar vieną priešą užnugaryje“, – skundėsi V.Bolotovas, pažadėjęs, kad netrukus visi būriai paklus jam.

Jis taip pat pareiškė, kad nuo sekmadienio Luhanske draudžiamas bet kokio transporto, išskyrus maršrutinius taksi, judėjimas. Taip esą bandoma išgaudyti ukrainiečių diversantus.

Žmonės nebekreipia dėmesio į sprogimus

Šeštadienį miestą pasiekęs žurnalistas teigia, kad Ukrainos pajėgos jį apšaudė visą dieną, bet šturmo nebuvo.

Luhansko miestas – pustuštis. Kai kuriuose nuo apšaudymų nukentėjusiuose rajonuose nė gyvos dvasios, dauguma parduotuvių uždarytos, o likę mieste žmonės, atrodo, nebekreipia dėmesio į nesiliaujančią kanonadą.

Kartais toks abejingumas baigiasi tragedija: apšaudymų metu žmonės kalbasi mobiliaisiais telefonais, nors to negalima daryti, nes signalai pritraukia raketas.

Žurnalistas teigia, kad dėl to dažniausiai žmonės ir žūva masinio susibūrimo vietose. Jis pateikia vieną pavyzdį – penktadienį pėsčiųjų perėjoje žuvo aštuoni žmonės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teroristai kontroliuoja Luhansko miestą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teroristai kontroliuoja Luhansko miestą

Luhanską drebina sprogimai

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovai teigia, jog Ukrainos kariai miesto neapšaudo. Tai daro patys teroristai, norėdami sukompromituoti antiteroristines pajėgas.

Antiteroristinės operacijos atstovas Vladislavas Selezniovas sekmadienį pranešė, kad teroristai Luhansko centrą apšaudo „Grad“ salvine ugnimi, minosvaidžiais.

Luhansko gyventojai pranešė, kad miesto centras apšaudomas vis smarkiau. Miesto centre dega restoranas, Technikos namai, Vidaus reikalų ministerijos srities valdybos pastatas

Sprogimai apgadino mokyklą, bendrabutį ir kitus pastatus, esančius miesto centre.

Luhansko gyventojai pranešė, kad miesto centras apšaudomas vis smarkiau. Miesto centre dega restoranas, Technikos namai, Vidaus reikalų ministerijos srities valdybos pastatas, pataikyta į miesto vykdomojo komiteto pastatą, priešais jį esantį gyvenamąjį daugiabutį, kitus objektus. Pranešama, kad sužeisti mažiausiai trys žmonės.

V.Selezniovas teigė, jog Ukrainos pajėgos nenaudoja artilerijos ir aviacijos Luhanske, Donecke ir kitose vietose, kur gyvena civiliai.

Gali būti, kad šie apšaudymai yra Luhanske įsitvirtinusių teroristų rietenų padarinys. Sekmadienį spaudos konferenciją surengęs vienas Luhanso teroristų vadeivų Viačeslavas Bolotovas pranešė, kad dalis mieste veikiančių gaujų nepaklūsta vadovybei. Jis žadėjo greitai išspręsti šią „problemą“.

Luhansko gyventojai praneša, kad mieste dingo elektra, nėra vandens, o mobilusis ryšys veikia su pertrūkiais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teroristai kontroliuoja Luhansko miestą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kol kol kas nešturmuoja Luhansko miesto.

Ukrainos kariai – mirtinuose oro uosto spąstuose

Pasak gazeta.ru, teroristai neigia informaciją, kad Ukrainos kariuomenė įžengė į miestą ar atblokavo Luhansko oro uostą, kur jau daug dienų ginasi teroristų kasdien atakuojamas ukrainiečių dalinys.

Informaciją, kad Luhansko oro uostas vis dar užblokuotas, Ukrainos naujienų agentūrai „Unian“ patvirtino ir vienas jame esantis Ukrainos karys.

Jis teigė, kad teroristai oro uostą kasdien apšaudo iš sunkiųjų ginklų. Keturi dalinio kariai jau žuvo, dar 15 sužeista, tarp jų – sunkiai.


„Mes liekame užblokuoti. Patys mes nesusidorosime, reikia pagalbos. Mūsų aviacija nedirba, artilerija irgi blogai dirba. Mus nuolat apšaudo iš artilerijos, sugadinta daug mūsų technikos. Jei mes dar du ar tris kartus pabandysime išvažiuoti į žvalgybą, čia jau nebeliks ko gelbėti“, – „Unian“ sakė karys.

Jis pasakojo, kad liepos 19 d. dalinys bandė išsiveržti iš teroristų apsupties, bet pateko į pasalą ir patyrė nuostolių.

„Mes išvažiavome pasitikti Nacionalinės gvardijos kolonos, bet patekome į pasalą, mus sudaužė artilerija. Vieną užmušė, septynis sužeidė. Grįžome atgal. Susisiekimo nepavyko atkurti: niekas negali pravažiuoti ir mes negalime išvažiuoti“, – pasakojo karys.

Karo su teroristais žemėlapis
Karo su teroristais žemėlapis

Be vaistų, maisto ir vandens

Kariškio teigimu, dabar dalinyje yra 4 žuvusieji ir 15 sužeistų, kuriems būtina skubi medicinos pagalba, taip pat ir chirurginė.

Turime 15 sužeistųjų, tarp jų – ir sunkiai, o medikamentų mažai. Mūsų medikai teikia pirmąją pagalbą, sutvarko žaizdas, perriša jas, bet neturi įrangos daryti operacijų, kurios būtinos daugeliui sužeistųjų.

„Turime 15 sužeistųjų, tarp jų – ir sunkiai, o medikamentų mažai. Mūsų medikai teikia pirmąją pagalbą, sutvarko žaizdas, perriša jas, bet neturi įrangos daryti operacijų, kurios būtinos daugeliui sužeistųjų. Taip pat baigiasi antibiotikai“, – pasakojo karys.

Jis sakė, kad maisto produktų dalinys dar turi, bet labai trūksta geriamojo vandens: „Maisto turime, bet jau į pabaigą. Pusė to, ką atsivežėme, sudegė.

Tai, kas liko, taupome. Didesnė problema vanduo. Techninio vandens dar yra, o geriamojo – beveik nebeliko. Rizikuodami gyvybe einame už oro uosto teritorijos ribų prisipilame ir grįžtame“.

Baigdamas pokalbį karys šaukėsi pagalbos: „Mums būtina pagalba arba nebeliks tuoj ko gelbėti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius