-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Mistral“ laivus nusipirkę rusai apsižiūrėjo, kad neturi jiems kuro

Du karo laivus, kuriuos Rusija perka iš Prancūzijos, bus sunku eksploatuoti ir prižiūrėti, nes nėra tinkamo kuro, be to, gali kilti kitų potencialių problemų, pareiškė aukštas šalies pareigūnas.
Laivas „Mistral“
Laivas „Mistral“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šiuo metu svarstomos problemos, su kuriomis gali susidurti Rusija, eksploatuodama laivus „Mistral“, – šalies naujienų agentūros citavo už gynybą atsakingą viecepremjerą Dmitrijų Rogoziną.

Rusija ir Prancūzija dar 2011 metais pasirašė daugiau kaip milijardo eurų vertės sutartį, pagal kurią Maskvą įsigis du laivus. Tai bus pirmas kartas, kai ji karinę įrangą pirks iš NATO narės.

D. Rogozinas, buvęs Rusijos pasiuntinys NATO, teigia, kad toks kuras, kokio reikia lėktuvnešiams „Mistral“, šalyje negaminamas, taigi Rusijos chemikams teks ieškoti išeities.

Naujienų agentūra „ITAR-Tass“ citavo karinį ekspertą, kuris tvirtino, jog „Mistral“ klasės laivams reikia apie 50 skirtingų rūšių kuro, o didžioji dalis jų Rusijoje negaminama.

Šalis taip pat neturi specialių tanklaivių, kurie galėtų laivų kuro atsargas papildyti jūroje, teigė neįvardintu norėjęs likti specialistas.

„Net ir taikos metu eksploatuoti „Mistral“ laivus mūsų jūreiviams greičiausiai taps tikra kančia, nekalbant apie tikrą grėsmę ar karinius veiksmus“, – naujienų agentūra citavo ekspertą.

Praėjusį mėnesį D. Rogozinas pareiškė, kad „Mistral“ klasės laivai tinkamai neveikia esant žemesnėms nei 7 laipsniai šalčio temperatūroms, taigi jie nenaudotini Rusijos Arkties vandenyse.

Derybos dėl laivų pirkimo prasidėjo 2009 metais, tačiau ne kartą įstrigo nesutariant dėl kainų ir technologijų perdavimo. Tokiam pirkiniui stipriai priešinosi įtakingi Rusijos kariniai lobistai.

Pagal sutartį, dar du „Mistral“ lavai pagal prancūzų brėžinius bus  pastatyti Rusijoje. Tai – precedento neturintis technologijų perdavimas.

Norėdamas nuraminti audrą, kilusią po jo pareiškimų, vėliau D. Rogozinas savo tinklaraštyje rašė, kad Rusija laikysis savo įsipareigojimų dėl pirmųjų dviejų laivų, o „bet kokie netikėtai iškilę klausimai“ bus aptarti per šį mėnesį vyksiančias derybas.

Pastaraisiais mėnesiais premjeras Dmitrijus Medvedevas susilaukė nemažai kritikos dėl sprendimų, kuriuos priėmė būdamas prezidentu. Analitikai teigia, kad tai kampanija, kuria norima premjerą diskredituoti.

Lapkritį prezidentas Vladimiras Putinas atleido į korupcijos skandalą pakliuvusį gynybos ministrą Anatolijų Serdiukovą. Ministras iniciavo didžiulę karinę reformą, kurios dalimi buvo ir „Mistral“ pirkimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius